Celeste Barber – zašto je tako (prokleto) dobro zafrkavati se sam sa sobom?

26.11.2022. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Život iza 5 | Kultura
#Instagram

“Fokusirana sam na prozivanje sr**a i nasmijavanje ljudi. Mislim da je ljudima to osvježavajuće” – Celeste Barber

Ovaj jednostavan i iskren citat je zapravo životna filozofija australske komičarke koja već godinama ismijava lažni svijet bogatih i slavnih oponašajući njihove radnje, kretnje, modu, poziranja i ponašanje, a koje je sve samo ne prirodno. Izvještačeno, afektirano, umjetno, plastično… To je to sr**e na koje se referira u ovoj svojoj izjavi s početka. I ostala je vjerna sama sebi čak i kada je po broju pratitelja sama postala dio tih „bogatih i slavnih“. S trenutnih 9.3 milijuna pratitelja na Instagramu svakako spada u jednu od utjecajnijih osoba show businessa i ne mogu dovoljno istaknuti koliko mi je to drago!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Celeste Barber (@celestebarber)

Prije više godina Celeste je počela s #celestechallengeaccepted u kojem je oponašala nekoga iz svijeta slavnih, no na svoj način, neki bi rekli iskarikiran, ali mislim da se možemo složiti da se radi o ismijavanju onoga što već jest iskarikirano. Recimo samo da nijedna slavna osoba ili model nije sigurna kada je u pitanju Celestin hashtag vrijedan smijeha. Komičarka je dobila milijune i milijune lajkova objavljujući jednu pored druge savršenu sliku na Instagramu naspram njezinih urnebesnih pokušaja da ih ponovi. Od Megan Fox do Rihanne i Kylie Jenner, Celeste je unijela humor u vrhunske Instagram sadržaje, objavu po objavu. Ismijavala je još i Irinu Shayk, Bellu Hadid, Cardi B… lista je podugačka.

No, njezina namjera nije zla, već ukazuje na površno shvaćanje ljepote. Na ovaj način ismijavajući istovremeno slavne, no i sebe, ona pokazuje i zauzima jako važan i vrijedan stav. Onaj protiv uvažavanja nerealnih, ili općenitih standarda ljepote, koji su skoro pa uvijek teško dostižni. Isto tako šaleći se na svoj račun pokazuje koliko je bitno ne shvaćati se ozbiljno. Toliko je zdrava i istovremeno uspješna u tome da kada objavi post s nekom od holivudskih glumica gdje ih nezgrapno oponaša i ismijava, često od njih samih dobiva reakcije i komentare na post; kao što je svojevremeno Gwyneth Paltrow sama napisala za skeč o sebi : „I’VE MADE IT!“

Celeste je gostujući kod Jimmyja Kimmela prije par godina istaknula da sama dobiva zahtjeve od raznih slavnih i poznatih osoba da ih ismijava kako bi mogli biti dio trenda #celestechallengeaccepted. Morate se zapitati do koje mjere će ljudi ići kako bi bili zamijećeni. Ti isti kao da ne razumiju da je njezin posao nasmijati ljude. No ona čini mnogo više od toga – ona satirizira raskošan život bogatih i inscenira Instagram poze slavnih. Već sam spomenula neka slavna imena, no njezine mete su svi, jer ne preže ni pred čim. Rihanna, Miranda Kerr, Victoria Beckham, Kardashian obitelj (cijela!), Cara Delevingne, Jennifer Lopez, Alessandra Ambrosio, Hailey Baldwin i Jessica Alba, dio su podulje liste njezinih meta. Možda su joj ipak najdraže manekenke i pretenciozni svijet visoke mode. Razotkrivanje tijela dio je njezina posla kao glumice i, kako sama potvrđuje, nije nešto što je brine ili opterećuje. Pogotovo jer njezino tijelo, s oblinama i neutegnuto – stvarno – savršeno odgovara poruci pozitivnog prihvaćanja tijela koju sama prenosi svojim postovima, no i stand up nastupima. Ona prilično jasno i glasno širi poruku da žene ne moraju biti savršene da bi bile lijepe, zanimljive ili seksi. Niti za društvene mreže, Instagram, niti za društvo, svijet, niti za bilo koga drugog osim za sebe.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Celeste Barber (@celestebarber)

Kada parodira drugu slavnu osobu, Celeste Barber pravi karikaturu onoga što smatra „normalnom“ ženom koja živi „normalnost“, a koja se pojavljuje na društvenim mrežama padajući s (pre)visokih potpetica, u kupaćem kostimu dva broja premalom, prolijevajući tekilu i daiquiri prije 10 sati ujutro, sjedeći pokraj praznog bazena. Jer tako slavni žive. Pardon, tako slavni pokazuju da žive, no na društvenim mrežama. Ovako Celeste testira granice ukusa i humora. Kada rekreira visoke standarde života slavnih ili ekstravagantni modni smisao fashionistica, prikazuje se pogrbljenom, razbarušenom, s podočnjacima, nespretnom, pomalo uznemirujućom. Na prvu se možemo pitati radi li se o prelaženju granice ukusa i koliko je to za humor bitno? Njezini likovi, njezine karikature su razrađene do detalja, ona je svoja i svaki drugi lik istovremeno. S detaljima se mijenja i iako dolazi do ruba karikature ona ipak ostaje sebi autentična, uspješna u svojoj komediji bez da se kompromitira. I tu leži njezina snaga i njezina moć da skida maske društva bezbolno i da se svi, čak i oni koje ismijava, dobro nasmiju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Celeste Barber (@celestebarber)

FOTOGRAFIJE: @celestebarber

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5