Koje namirnice ćemo bitno skuplje plaćati u 2025.?

18.02.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#kava | #prehrana

Ekstremni vremenski uvjeti očekivano će dovesti do nestabilnih cijena hrane tijekom 2025. godine, upozoravaju analitičari, nakon što su cijene kakaa i kave u proteklih godinu dana više nego udvostručene.

Nastavno na sve češća upozorenja da klimatske promjene mogu uzrokovati nestašice hrane, istraživanje konzultantske kuće Inverto pokazalo je nagli rast cijena brojnih prehrambenih sirovina u razdoblju do siječnja, koji se podudara s neuobičajenim vremenskim prilikama, piše The Guardian.

Nekoliko institucija proglasilo je 2024. najtoplijom godinom otkako postoje mjerenja, a trend rasta temperatura nastavlja se i u 2025. godini. Inverto ističe da će dugoročni porast ekstremnih vremenskih pojava nastaviti negativno utjecati na regionalne prinose usjeva, uzrokujući nagle skokove cijena.

Ekstremni vremenski uvjeti i nestabilnost cijena hrane

Najveći rast zabilježen je kod kakaa i kave, čije su cijene porasle za 163%, odnosno 103%, što se pripisuje kombinaciji iznadprosječne količine padalina i visokih temperatura u regijama proizvodnje, navodi se u istraživanju.

Cijena suncokretovog ulja porasla je za 56% nakon što je suša uzrokovala loš urod u Bugarskoj i Ukrajini, koja je i dalje pogođena ruskom invazijom. Među prehrambenim proizvodima s najvećim godišnjim poskupljenjima ističu se sok od naranče i maslac, čije su cijene porasle za više od trećine, dok je govedina poskupjela za nešto više od četvrtine.

“Proizvođači hrane i trgovci trebali bi diverzificirati opskrbne lance i strategije nabave kako bi smanjili preveliku ovisnost o pojedinim regijama pogođenima neuspjelim urodom”, izjavila je Katharina Erfort iz tvrtke Inverto.

Znanstvenici koji se bave klimom istaknuli su da su zaključci istraživanja tvrtke Inverto u skladu s njihovim predviđanjima.

“Ekstremni vremenski događaji diljem svijeta nastavit će se pojačavati i događati sve češće, u skladu s kontinuiranim rastom globalne temperature”, izjavio je Pete Falloon, stručnjak za sigurnost hrane pri britanskom Meteorološkom uredu i Sveučilištu u Bristolu.

“Usjevi su često osjetljivi na ekstremne vremenske uvjete, a možemo očekivati daljnje potrese u globalnoj poljoprivrednoj proizvodnji i opskrbnim lancima, što će u konačnici dodatno povećati zabrinutost za sigurnost hrane.”

Max Kotz iz Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klimatskih promjena istaknuo je da podaci pokazuju kako ekstremne vrućine već izravno utječu na cijene hrane.

“Prošla godina donijela je brojne primjere ovog fenomena u stvarnom vremenu – ekstremne vrućine u istočnoj Aziji dovele su do značajnog rasta cijena riže u Japanu i povrća u Kini“, rekao je.

“Snažno su pogođene i tržišne sirovine – ekstremne vrućine i suša u zapadnoafričkim zemljama koje proizvode kakao te u regijama Brazila i Vijetnama koje proizvode kavu, izazvale su nagli rast cijena. Dok se emisije stakleničkih plinova ne smanje na nultu razinu, ekstremne vrućine i suše nastavit će se pojačavati širom svijeta, uzrokujući još veće probleme za poljoprivredu i veće cijene hrane od onih s kojima se trenutno suočavamo.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5