Kamo otići na dobar doručak u Zagrebu?

05.06.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#doručak

Doručak je, poput bruncha, posljednjih nekoliko godina postao popularan koncept pa danas u Zagrebu postoje brojna mjesta na koja možete otići pojesti prvi obrok u danu. Ona se kreću od pekarnica u kojima možete uzeti doručak “to go” preko lokala koji nude isključivo doručak i brunch pa sve do barova, bistroa i restorana koji u ponudi imaju razna ukusna jela za započeti dan. Od smoothieja, granola, kroasana, tosteva, sendviča do jaja na sto načina, gastro adrese za doručak u Zagrebu nude za svakoga ponešto.

Doručak u Zagrebu

Odlazak na doručak više nije rezerviran samo za vikende pa nije neobično što ćete na ovim mjestima i tijekom radnog dana naletjeti na gužvu ili ponekad jedva pronaći slobodan stol. Odlazak na prvu jutarnju kavu često se spaja s ponekim ukusnim zalogajem pa je dobra stvar što u Zagrebu postoji sve više mjesta koja nude doručak. Neka od tih mjesta namijenjena su upravo za prvi obrok u danu koji često zna biti i obilan, toliko da će vas još dugo držati sitima. Gdje na doručak u Zagrebu? U nastavku smo izdvojili 14 gastro adresa – od onih “to go” do onih na kojima ćete se zadržati neko vrijeme, solo ili u dobrom društvu.

Bread Club

Popis započinjemo craft pekarnicama, točnije Bread Clubom koji se u Zagrebu nalazi na čak šest lokacija. Njihovi kroasani, cruffini, pizze i sendviči, ali i ostali slatki i slani proizvodi već su pet godina mnogima najdraži izbor za započeti jutro. Na lokaciji u Vlaškoj, gdje imaju i natkrivenu terasu, možete sjesti, popiti kavu i uživati u zalogajima, dok na ostalim lokacijama u svemu tome možete uživati u hodu. Bread Club pekarnice otvorene su radnim danima od 7 do 20 sati (Trakošćanska 42, Vlaška 27) te od 8 do 20 sati (Bukovačka 25, Horvaćanska cesta 154, Britanski trg 9, Julija Knifera 1). Rade i subotom, a točno radno vrijeme po lokacijama provjerite ovdje.

View this post on Instagram

A post shared by Bread Club (@breadclub_zagreb)

Korica

Korica je najdugovječnija zagrebačka artizanska pekarnica, a nalazi se na tri lokacije u gradu (Preradovićeva 39, Martićeva 19, Deželićeva 36). Upravo je Korica prva na tržište izbacila danas popularne cruffine koji su ljubiteljima slatkog omiljeni izbor za doručak. Volimo i njihove kroasane, cimet rolice, brioche, ali i slane quicheve i sendviče. Ovih su dana u Korici otvorili sezonu malina i to s danishem od kreme od vanilije i badema, pekmezom od malina i svježih domaćih malina.

View this post on Instagram

A post shared by ???????????????????? ????????????????® (@korica.hr)

Noel Bread & Deli

I pekarnica koju je otvorila ekipa jedinog zagrebačkog restorana s Michelin zvjezdicom odnedavno se nalazi na tri adrese u Zagrebu (Popa Dukljanina 1, Masarykova 24, Iblerov trg 6) i popularno je mjesto za doručak “to go”. Noel Bread & Deli proizvodi pripremljeni su od najkvalitetnijih namirnica, a možete birati između finih foccacia s mortadellom i mozzarellom, vege sendviča s humusom, slasnih kroasana sa šunkom i sirom… Od slatkih zalogaja tu su lemon pound s kremom od yuzu i bijele čokolade, tarta s jabukom, krafnice s čokoladom i lješnjakom te brusnicom i vanilijom, kroasana s maslacem te lješnjakom, maritozzija, babki i sl. Svi proizvodi su ručno rađeni, bez aditiva i konzervansa.

View this post on Instagram

A post shared by Noel Bread&Deli (@noel_breadndeli)

Eggspress

Eggspress je već godinama poznato mjesto za doručak i brunch koje se, nakon nekoliko promjena lokacija, skrasio na adresi Vlaška 81 a. Kao što mu i samo ime govori, u Eggspressu se sve vrti oko jaja koje nude u različitim varijantama. Od jaja Benedict, raznih omleta i kajgana, jaja ćete na meniju pronaći u raznim zanimljivim kombinacijama, pa čak i u salati. Eggspress je ponedjeljkom zatvoren, a od utorka do nedjelje u doručku je moguće uživati od 9 sati. Upotpunite ga šalicom kave ili cijeđenog soka, a ako se doručak pretvori u brunch, predlažemo mimoze.

View this post on Instagram

A post shared by Eggspress (@eggspresszg)

Boogie Lab

Od otvorenja u Parku Kneževa prije nešto više od godinu dana, Boogie Lab je postao hit mjesto u gradu koje se ističe svojim jedinstvenim konceptom. Spoj pekarnice, bistroa i bara čini Boogie Lab mjestom na koje možete navraćati od jutra do večeri. S doručkom startaju već u 7 s ponudom iz vitrine – tu su peciva od lisnatog tijesta s raznim nadjevima poput kroasana i cruffina, raznovrsni sendviči i pizze. Od 9 sati kreće brunch dio menija na kojem možete naći kajganu sa slaninom ili jadranskim kozicama, eggs benedict, tartine s hummusom, granolu…

View this post on Instagram

A post shared by BoogieLAB (@boogielab_zagreb)

Boogie Lab se prije nekoliko dana otvorio na još jednoj lokaciji, u Arena Centru, a ovdje nudi nešto jednostavniju hranu i ponudu jela, ali i neke novitete poput rekreirane teleće hrenovke u lisnatom tijestu koju sami rade s homemade senfom. Tu je i pain suisse sa šunkom, sirom i kremom od kiselih krastavaca, a od slatkih noviteta blueberry cheesecake cruffin te crookie, hibrid kroasana i cookieja s kikiriki maslacem i višnjom.

View this post on Instagram

A post shared by BoogieLAB (@boogielab_zagreb)

Broom 44

Broom 44 na Dolcu je nezaobilazna adresa za doručak i brunch. Od ponedjeljka do subote radi već od 6:30 pa je idealna usputna stanica za popiti odličnu specialty kavu i usput pojesti nešto za doručak na putu do posla. Ponuda jela mijenja se svakih mjesec dana, no klasični favoriti kao što su omlet, jaja s avokadom, zobena kaša s voćem i burrata uvijek su dostupni. 

View this post on Instagram

A post shared by broom44 (@br00m44)

Salo

Malo dalje od Dolca, na Opatovini, smjestio se Salo, farm to table bistro i pekarnica u kojem također možete pronaći razna fina slana i slatka jela za doručak. Projekt koji potpisuju Petra Jelenić, Tvrtko Šakota i Matija Powlison Belković brzo se smjestio na mapu omiljenih mjesta u gradu gdje mnogi navraćaju na šalicu vrhunske specialty kave i svakojake ukusne zalogaje, i to od srijede do subote od 8 sati.

View this post on Instagram

A post shared by SALO Zagreb (@salo_dolac)

Roots

Roots u Tomićevoj radnim danima od 10, a vikendom od 9 sati funkcionira kao juice bar u koji možete navratiti po dnevnu dozu svježih voćnih, povrtnih i zelenih sokova te smootheja i milkshakeova. Uz smoothie bowlove, zobene kaše, ali i konkretna jela kao što su losos bowl, humus bowl i razni sendviči, Roots je odlično mjesto u gradu za započeti dan zdravim, ukusnim i bogatim doručkom.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli roots.zagreb (@roots.zagreb)

Otto & Frank

Otto & Frank jedno je od prvih mjesta s ponudom doručka i bruncha u Zagrebu. Njihova homemade granola, zobena kaša, french toast i sunny side up jaja dostupni su svaki dan do 12 sati, dok je Zagrebački doručak, odnosno dva pohana poširana jaja na tostiranom kruhu s grilanom šunkom i salaticom te sir i vrhnje obrok koji možete naručiti kroz cijeli dan. Otto & Frank nalazi se na početku Tkalčićeve ulice, a njegovi obroci su puni svježih namirnica s Dolca.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Otto & Frank // OMASTI BRK (@otto_frank_bar)

Balance brunch & bakery

Balance na Bijeničkoj cesti još je jedno mjesto koje je posvećeno obrocima namijenjima za jutro i prijepodne. Granola, zobena kaša, french toast, omlet, kajgana s dimljenim lososom, avokado tost i eggs benedict kroasan sendvič samo su dio bogate ponude jela. Balance funkcionira i kao pekarnica koja nudi raznovrsne pekarske proizvode, a u moderno uređenom prostoru i ugodnoj atmosferi možete uživati i u šarolikoj ponudi pića, od specialty kave, matche, raznih čajeva do cijeđenih sokova.

View this post on Instagram

A post shared by Balance (@balance_brunch)

Melt

Osim odličnog gelata, Melt u Radićevoj nudi i ukusna, gluten free jela za doručak i brunch, uz neke veganske opcije. Možete računati na fine obroke sa svježim sastojcima, bez umjetnih aroma i aditiva. Uz Melt doručak kojeg čine dva pečena jaja, slanina, avokado, gljive, cherry rajčice, feta sir, bezglutenski kruh i chilli, na jelovniku ćete pronaći i razne bowlove (Acai bowl, Smoothie bowl, Oatmeal bowl i Granola bowl), kao i tostove poput Avocado, Tofu i Pesto Toasta. Nalazi se u Radićevoj, a otvoren je od 9 sati.

View this post on Instagram

A post shared by Melt (@melt_zagreb)

Meet Mia

Iako Meet Miju uglavnom gledamo kroz kolače, ona nije samo slastičarnica, već i brunch bar u kojem možete svakodnevno započeti dan ukusnim doručkom. Od kroasana do raznih sendviča, uz finu kavu ili cijeđeni sok, Meet Mia je još jedno dobro mjesto za doručak u gradu. Radi svaki dan od 8 sati.

View this post on Instagram

A post shared by MeetMia, brunch & cake bar (@meetmiacakes)

Leggiero

Osim ukusne kave, Leggiero barovi nude razne opcije za doručak. Tu prvenstveno mislimo na fine kroasane koji odlično pašu uz prvu jutarnju kavu, ali i na jogurte i kaše koji su pažljivo osmišljeni kako bi zadovoljili potrebe za laganim, hranjivim i ukusnim opcijama koje će pružiti energiju kroz dan. Ako tražite malo “jači” doručak, na izbor imate nekoliko sendviča, a svakako probajte i njihove svježe cijeđene sokove koji su bogati vitaminima i mineralima.

View this post on Instagram

A post shared by Leggiero Bar Croatia (@leggierocroatia)

Bistro Fetiš

Fetiš je u potpunosti gluten free bistro koji nudi raznovrsna slana i slatka jela, od kojih su neka kao stvorena za doručak poput raznih sendviča, quicheva, sirnica, zdjela svježeg voća s granolom, banana breada… Odlična specialty kava, matcha i limunade zaokružuju ponudu s kojom ćete puni energije krenuti u dan.

View this post on Instagram

A post shared by Fetiš bistro & deli – gluten free (@fetis.bistro_gluten_free)

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5