dozatori s pipom Fdozatori s pipom M

U ljetnim vrućinama, veliki dozatori za pića čine se dobrom idejom

11.07.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#Dolce far niente

Prvo su nas kupili zbog svoje efektnosti na stolu, a zatim i zbog svoje praktične strane. Dozatori s pipom nisu nešto neophodno u kuhinji, blagovaonici ili u vrtu, no nas su osvojili i već smo smislili nekoliko pića koje bismo u njima pripremili i poslužili društvu na kakvom ljetnom druženju. Malo smo preroštali aktualnu ponudu i izdvojili nekoliko modela s web shopova, ali i pripremili tri recepta za osvježavajuće ljetne napitke.

Ikea

Veliki dozator s pipom u koje može stati nekoliko litara pića funkcionalan je dodatak ljetnom stolu i druženjima s prijateljima. Moramo priznati, prvo nas je osvojila njegova estetska uloga jer svojim dizajnom lako postaje centralno mjesto na stolu ili u kuhinji.

No, tu je i njegova praktična strana jer štedi vrijeme, olakšava posluživanje, a dozatori s pipom omogućuju da pića ostanu svježa i rashlađena duže vremena. Mnogi modeli dolaze s komorama za led, što je upravo ono što trebamo za vruće ljetne dane.

Ikea

Dozatori s pipom su nam super jer u njima možemo pripremiti i poslužiti svaku vrstu pića – bilo da je riječ o (aromatiziranoj) vodi, limunadi ili voćnom koktelu – vama na izbor! Dobar su i podsjetnik za hidraciju jer nerijetko nam se dogodi da zaboravimo piti tekućinu. Kada je poslužena ovako nadohvat ruke, redovita hidracija neće biti problem. Moramo li uopće reći da su najbolji izbor za ljetne zabave? Dozatori s pipom nam omogućuju da se ne moramo konstantno brinuti ima li svaki gost svoje piće, već se gosti mogu sami poslužiti kada to požele!

PRIJEDLOZI ZA KUPNJU
PRIJEDLOZI ZA KUPNJU

Nakon izbora dozatora s nekoliko web shopova, vrijeme je i za par pića koja u njima možete poslužiti. Donosimo naša tri omiljena za koja smo sigurni da će biti fantastično rashlađenje na topao ljetni dan.

Aromatizirana voda

Krećemo s pićem koje nas prati svakog dana – voda s okusom. Volimo jednostavnost njezine pripreme – voće (ili povrće) treba dobro, dobro oprati, nasjeckati na kriške i dodati u vodu. Nakon toga, najbolje ju je preko noći ostaviti u hladnjaku kako bi voda preuzela aromu dodanih sastojaka.

Najpopularnije kombinacije uključuju: limun i limetu, krastavac i mentu, jagodu i bosiljak, zatim borovnice, grejp, naranču… Aromatizirana voda donosi potrebno osvježenje i hidraciju, ali i onaj ugodan okus, bez dodanih šećera.

Ledeni čaj

Za pripremu ovog recepta najpraktičniji su dozatori s pipom koji u sebi sadrže i komoru za led. No, ako imate dozator bez njega, dovoljno će biti utrpati hrpu leda. Ovo je još jedno piće koje volimo jer se lako priprema – odaberite omiljeni okus čaja, pripremite ga i ohladite (prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku), a zatim ‘začinite’ po želji. Možete mu dodati limun, med ili agavin sirup za dozu slatkoće ili kriške voća, recimo breskve – izvrsno će se uklopiti s čajem istog okusa te poslužiti kao lijepa dekoracija.

Sangria

Za kraj smo ostavili jedno alkoholno piće – popularni španjolski napitak sangriju. U njoj se kombiniraju vino, brandy, šećer, svježe narezano voće, štapić cimeta, a u nekim slučajevima i gazirana voda.

U sangriju koja se priprema u Španjolskoj ide voće poput limuna, naranče i zelene jabuke, no možete se poslužiti i drugim sezonskim voćem po želji. Najbolja stvar kod sangrije je jednostavnost i brzina pripreme: pomiješate sve tekuće sastojke (osim gazirane vode), dodate šećer, nasjeckano voće i začine. Ohladite preko noći kako bi se okusi proželi, a ako ste se odlučili za kombinaciju s gaziranom vodom, dodajte je netom prije posluživanja.

Dobra sangria počinje s dobrim vinom – crnim, bijelim, pa čak i roseom, no stručnjaci savjetuju neke suhe varijante, kao što je sorta grenache. Preporuka je sve pripremiti unaprijed jer, što se dulje hladi (poželjno je i do osam sati), to će okus biti bolji.

  • boca suhog crnog vina
  • 120 ml brandyja
  • 120 ml Triple Sec likera
  • 80 ml koncentrata soka limuna
  • 60 ml soka od limuna
  • približno 50 g bijelog šećera
  • 1 srednja naranča, narezana na kolutove
  • 1 srednji limun, narezan na kolutove
  • 1 srednja limeta, narezana na kolutove
  • 8 maraschino trešanja
  • 480 ml gazirane vode (po izboru)

Pomiješajte vino, brandy, triple sec, limunov koncentrat, sok od naranče i limuna i šećer. Dodajte naranče, limun, limete, maraschino trešnje, odnosno voće po izboru. Želite li odmah poslužiti sangriju, mješavinu prelijte preko leda. No, bolja je ideja staviti na hlađenje približno osam sati kako bi okus bio puniji. Po želji, dodajte gaziranu vodu.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Ikea, Lesnina, Momax, VidaXL, Amazon, Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5