Apulija, regija na jugoistoku Italije, svojom jedinstvenom ljepotom, arhitekturom, kulturnim naslijeđem i bogatom gastronomskom scenom iz godine u godinu privlači milijune posjetitelja sa svih strana svijeta.
Od obale koja krije neke od najljepših plaža u Italiji, preko karakterističnih bijelih kamenih kućica trulli koje su postale zaštitni znak mnogih gradova u ovoj regiji, pa sve do maslinova ulja čijih se 40-50% ukupne talijanske proizvodnje odvija upravo ovdje, Apulija je mjesto koje se stavlja na bucket listu željenih destinacija za putovanja.
Želite li dok ste ondje živjeti baš poput lokalca, otkrit ćemo vam kulinarske radionice uz koje upoznajete autohtonu Apuliju na uistinu jedinstven način, okruženi strancima koji će vam po završetku radionice zasigurno postati prijatelji.
Everyone At The Table radionice u Apuliji
Ovu sjajnu malu priču otkrili smo na Instagramu i otad nam stoji na vlastitoj bucket listi doživljaja koje bismo voljeli iskusiti barem jednom u životu. Everyone At The Table kulinarske radionice pokrenuli su Julie Marr i Francesco Creanza 2018. godine, s idejom dijeljenja vremena, hrane i priča za stolom za kojim su svi dobrodošli. Njih dvoje danas su par, a upoznali su se upravo u Apuliji 2014. godine, na prvi dan Juliejinog boravka u regiji. Prepoznali su to kao sudbinu i otad su nerazdvojni. Povezala ih je, između ostalog, i ljubav prema hrani, prema kuhanju i prema doživljajima koji se stvaraju pripremanjem jela u kuhinji ili okupljanjem oko blagovaonskog stola.
Vrlo rano počeli su zajedno učiti ljude kuhanju, a naročito izradi tradicionalnih jela koja će ih zauvijek podsjećati na travel avanturu po Apuliji. Sve je počelo u njihovoj matičnoj bazi u gradu Oria, a nastavilo se i u Altamuri nedaleko Barija gdje su kupili stan i preuredili ga, usred pandemije, u još jedan kulinarski studio u kojem drže radionice. Ovo su, dakle, dvije adrese u Italiji na kojima se odvijaju njihove Everyone At The Table kulinarske radionice i kojima se možemo pridružiti i mi. Stvorene su za one koji vole kuhati i jesti, ali i upoznavati nove ljude, putovati i istraživati Apuliju.
Oni koji su prisustvovali Everyone At The Table radionicama redovito ističu da su na njih stigli kao potpuni stranci, a s njih otišli s grupom novih prijatelja, s kojima nastavljaju kontakt, a nerijetko i putovanja po Italiji i svijetu. Ove kulinarske radionice jedinstvene su po tome što Julie i Francesco dijele svoju ljubav prema kulturi hrane u Apuliji sa svima onima koji privuku stolac za njihov blagovaonski stol, ali i po tome što uključuju i mnogo više od hrane; uključuju cijeli jedan način života s kojim se neposredno imamo priliku upoznati.
Jedan od programa, Cooking Puglia primjerice, izgleda tako da se jutra provode u kuhinji pripremajući tradicionalna jela od sezonskih i lokalnih namirnica, a popodneva i večeri rezervirana su za posjet Jonskom moru, istraživanje gradova u blizini, kupovinu na lokalnim tržnicama, al fresco večere i kušanje maslinova ulja u masliniku ovog para u regiji Salento.
Ako vam sve ovo zvuči uzbudljivo kao i nama, izdvajamo vam Everyone At The Table programe između kojih je moguće birati; ima ih više i variraju u trajanju i sadržaju.
Ova jednodnevna radionica poziva nas da se pridružimo izletu na lokalnu tržnicu gdje se nabavljaju najbolji domaći sastojci za ručak, a zatim slijedi obilazak povijesnog središta Altamure i stanka za aperitiv u omiljenom baru Julie i Francesca. Povratak u studio znači da polaznici imaju zadatak zasukati rukave i zajedno s ovim duom pripremiti tradicionalan ručak od tri slijeda. Julie i Francesco za kraj će s polaznicima podijeliti sve svoje tips&tricks za daljnje istraživanje Apulije.
Cijena: 160 EUR
Ova vikend radionica traje tri dana i savršen je uvod u način života u Apuliji, s fokusom na kuhanje, prehranu, učenje i dijeljenje. Mjesto radnje je kulinarski studio u Altamuri, gdje polaznici svladavaju umjetnost izrade orecchiette tjestenine, umaka, regionalnih tarallija, konzerviranja povrća i pečenja tradicionalnih slastica. Svi plodovi zajedničkog rada naći se nakon toga na stolu.
Uz kulinarsku avanturu, na raspolaganju je dovoljno vremena za istražiti obližnje gradove, uživati u aperitivu i večeri na otvorenom u omiljenom restoranu Julie i Francesca. Smještaj je organiziran u pansionu Il Nido dei Falchi koji se nalazi u srcu grada, samo nekoliko koraka od katedrale Santa Maria dell’Assunta. To je savršeno mjesto za jutarnje šetnje i poslijepodnevno istraživanje ovog šarmantnog grada bogate povijesti.
Cijena: 750 EUR
Ovo je najkonkretnija radionica od 5 dana na kojoj istražujemo kulturu prehrane Juga i provodimo vrijeme s obrtnicima, proizvođačima hrane i povjesničarima koji čuvaju ne samo recepte, već i sva saznanja o jedinstvenom načinu života u Apuliji. Hrana koja se priprema u sklopu radionice dolazi iz recepata koje su im prenijeli obitelj i prijatelji i imamo priliku provoditi vrijeme s ovim posebnim ljudima, učiti od njih i okupiti se za stolom.
Tijekom pet dana istraživat će se koja je uloga u održavanju kulturnog identiteta i tradicije ljudi na jugu. Obilazeći obrtnike koji peku kruh, tiješte grožđe i čuvaju svoja stada, te kuhajući zajedničke obroke i jedući u malim lokalnim restoranima, uronit ćemo u vezu između zemlje, tradicije i suvremene talijanske prehrambene kulture.
Cijena: 2.500 EUR
Ova trodnevna ili petodnevna radionica namijenjena je privatnim grupama (od 2 do 6 osoba) i ističe mjesta, ljude i tradicije koji su bili od najvećeg značaja za Julie i Francesca tijekom proteklih pet godina izgradnje doma i zajedničkog života u južnoj Italiji. Uvod je to u sve što je čarobno u njihovom rodnom kraju: hranu i vino, ljude i jezik, surov krajolik… Njihov cilj je istaknuti često neviđenu Apuliju, pružiti pravi okus svoje zemlje i priliku da iskusimo kako se živi na ovom posebnom mjestu.
Cijena: 1.500 – 2.500 EUR
Još više detalja o terminima, sadržaju, slobodnim mjestima za 2023. i cijenama možete doznati ovdje.
FOTOGRAFIJE: Everyone At The Table