humus s rajčicama Fhumus s rajcicama M

Imamo novog ljetnog favorita među receptima: Humus s rajčicama

26.07.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Gastronomija | Život iza 5
#After5 Gurman

Iako su humus, kruh – svježi ili prepečeni te rajčice, namirnice koje redovito konzumiram, nije mi palo na pamet kombinirati ih zajedno. Sve dok mi prijateljica nije poslala recept na Instagramu za humus s rajčicama: toliko jednostavan, toliko ukusan. Jedan je od onih recepata kakav preferiram za ljetna druženja kada gostima želim ponuditi nešto ukusno, možda malo drugačije od klasičnih plata, a istovremeno jelo oko kojeg nije potrebno mnogo gnjavaže. I zato, novo jelo na stolu za kućna druženja je humus s rajčicama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Deliciously Ella (@deliciouslyella)

Humus s rajčicama i prepečenim kruhom

Recept za humus s rajčicama objavila je Ella Mills, poduzetnica i autorica bestsellera koja stoji iza profila Deliciously Ella. Njezin Instagram donosi prilično jednostavna, a prema onome što sam do sada probala – iznimno ukusna jela, temeljena na plant based namirnicama. Humus s rajčicama jedan je od recepata iz njezine aplikacije u kojoj donosi više od 1000 jednostavnih, zdravih recepata baziranih na biljnim namirnicama, a vrijeme njegove pripreme zbilja je kratko.

Sastojci za humus s rajčicama

ZA ZAPEČENE RAJČICE:

  • šaka cherry rajčica (oko 200 g), prepolovljenih
  • malo maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka, narezana
  • prstohvat morske soli i crnog papra
  • šaka svježeg bosiljka

ZA HUMUS:

  • 1 limenka slanutka (400 g), ocijeđenog
  • 1 češanj češnjaka, oguljen
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žlica tahinija
  • prstohvat soli

Priprema

Malo maslinovog ulja stavite u tavu na srednje jaku vatru. Kada se zagrije, dodajte rajčice i pržite ih pet minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše.

Dok se rajčice hlade, pripremite humus. Stavite slanutak, češnjak, limunov sok, mljeveni kumin, tahini i maslinovo ulje u multipraktik. Miksajte dok ne postane glatko i kremasto, zatim dodajte soli po ukusu.

Poslužite u širokoj zdjeli, preko humusa stavite rajčice i posipajte svježim bosiljkom. Humus s rajčicama upotpunite svježim ili prepečenim kruhom.

Inače, ovaj recept jednako dobro funkcionira i s gotovim, kupovnim humusom. Isprobala sam Lidlov Chef Select Oriental Style koji dolazi u tri varijante: Sezam, Čili i Mango chutney. Odabrala sam s dodatkom sezama koji sam imala pri ruci i odlična je alternativa kada nemate vremena ili volje pripremati domaći humus.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5