Više piće nego juha, poslužen u ohlađenim čašama ili kristalno hladnim staklenkama, gazpacho je savršen kada je prevruće za jesti, a organizmu je istovremeno potrebna sol, svježina i nešto konkretno za ručak. U Sevilli, odakle potječe ovaj recept, gazpacho je nezaobilazan. Ipak, ne radi se o razvodnjenoj salsi niti o zrnatom povrtnom pireu kakav se često poslužuje u SAD-u. Ova verzija ne sadrži kruh, a umjesto jarko crvene, boja joj je kremasto narančasto-ružičasta. Tajna je u obilnoj količini maslinova ulja, koje daje punoću okusa i teksturu poput lagane emulzije. Spoj soka crvenih rajčica, nježno zelenog krastavca i zlatnog maslinova ulja rezultira pravim gazpachom – glatkim, baršunastim i gotovo pjenastim. U nastavku donosimo recept po kojem ponavljamo ovu juhu svako ljeto.
Gazpacho juha: Sastojci (za 8 do 12 porcija, oko 1 litre)
- 900 g zrelih crvenih rajčica, očišćenih i narezanih na komade
- 1 svijetlozelena paprika poput (Cubanelle, Anaheim ili neka druga dostupna), očišćena od sjemenki i narezana na komade
- 1 krastavac, dug oko 20 cm, oguljen i narezan na komade
- 1 mali blagi luk (bijeli ili crveni), oguljen i narezan na komade
- 1 češanj češnjaka
- 2 žličice sherry octa (ili više po ukusu)
- Sol
- 120 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja (ili više po ukusu), plus još malo za preljev

Priprema:
Korak 1
Rajčice, papriku, krastavac, luk i češnjak stavite u blender ili, ako koristite štapni mikser, u dublju posudu. (Po potrebi miksajte u više tura.) Blendajte najvećom brzinom dok ne postane posve glatko, najmanje 2 minute, povremeno zaustavljajući rad kako biste spatulom sastrugali smjesu sa stijenki.
Korak 2
Dok motor radi, dodajte ocat i 2 žličice soli. Zatim polako ulijevajte maslinovo ulje u tankom mlazu. Smjesa će poprimiti svijetlonarančastu ili tamnoružičastu boju te postati glatka i emulgirana, poput dresinga za salatu. Ako i dalje djeluje prerijetko, umiješajte još malo maslinova ulja dok ne dobijete kremastu teksturu.
Korak 3
Smjesu procijedite kroz cjedilo ili pasirku, pomažući si spatulom ili stražnjom stranom kuhače kako biste istisnuli sav sok. Krute ostatke bacite. Tekućinu prelijte u veliki vrč (po mogućnosti stakleni) i ohladite u hladnjaku najmanje 6 sati ili preko noći.
Korak 4
Prije posluživanja kušajte i po potrebi dodajte još soli i octa. Ako je juha pregusta, umiješajte nekoliko žlica ledene vode. Poslužite u čašama, po želji preko leda, ili u zdjelicama. Nekoliko kapi maslinova ulja na vrhu daje poseban završni dodir.
FOTOGRAFIJE: Unsplash