Jedan netipični nedjeljni ručak bio mi je inspiracija za članak u kojem je glavni “akter” halloumi sir. Otkrila sam ga relativno nedavno, ljetos, no otada je redovito na jelovniku, i to svaki put u drugačijoj varijanti, što pokazuje njegovu svestranost: u bowlu, s pita bredom ili naan kruhom, na žlicu… Opcije su razne, a izvor gastro inspiracije ponovno je TikTok koji nudi niz sjajnih recepata.
Po čemu je poseban halloumi sir?
Halloumi je polutvrdi sir koji porijeklo vuče s Cipra. Izrađuje se tradicionalno od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka, a poseban je po svojoj jedinstvenoj teksturi. Naime, moguće ga je ispeći na tavi ili roštilju, a da se pritom ne otopi, zbog čega je popularan dodatak raznim jelima, od bowlova preko sendviča pa do salata i juha. Tekstura mu je lagano orašasta, a nakon pečenja dobiva hrskavu koricu, dok je unutrašnjost sočna. Bogat je proteinima pa ga ponekad koristim kao izvor bjelančevina u jelima, no s obzirom na to da je bogat i mastima, ipak ga umjerenije konzumiram od drugih proteinskih namirnica.
Halloumi sir na tri načina
HALLOUMI NA FLATBREADU
Prvi recept u kojem sam isprobala halloumi sir ujedno mi je i najdraži dosad. Kombinira namirnice koje se sama vrlo vjerojatno ne bih sjetila spariti, a rezultat je jelo koje ću, sigurna sam, ponoviti još mnogo puta. Osim na flatbreadu, odnosno na lepinji, isprobala sam ga i na naan kruhu, što mi je još ukusnija opcija. Šipak je definitivno game changer i, iako sam na prvu bila skeptična, savršeno se uklapa s ostatkom okusa. U recept ide i hot honey kojeg pripremam sama: med i chilli flakes zagrijavam na laganoj vatri dok ne postane tekuće, a zatim pohranim u staklenku.
SASTOJCI
- pakiranje halloumi sira
- hot honey
- lepinje
- tzatziki umak
- korijander
- šipak
POSTUPAK
Halloumi sir prepeći na tavi, sa svake strane po 2-3 minute dok ne poprimi zlatno žutu boju. Zatim dodati hot honey umak (količina po želji, ovisno koliko ljuto volite) i još kratko ostaviti na tavi, dok se med lagano ne karamelizira. Lepinju ili naan kruh premazati tzatziki umakom, zatim složiti prepečeni halloumi te dodati šipak i korijander.
HALLOUMI BOWL
Kada sam u uvodu spomenula “netipičan nedjeljni ručak”, mislila sam na ovaj halloumi bowl. Ovaj se recept pokazao i kao idealan meal prep za idući dan jer halloumi sir može funkcionirati hladan, a možete ga na brzinu pripremiti neposredno prije jela jer je gotov za svega nekoliko minuta. Isto vrijedi i za avokado kojeg se u zdjelu može dodati neposredno prije konzumacije kako ne bi pocrnio.
SASTOJCI
- 1 konzerva slanutka, ocijeđenog
- 1 žlica Harissa paste
- 1 čajna žličica češnjaka u granulama
- 1 staklenka jalapeñosa
- 1 pakiranje humusa po izboru
- šaka špinata
- 2 šake cherry rajčica, prerezanih na pola
- 1 avokado, narezan na kockice
- sjemenke šipka
- 250 g halloumi sira
- hot honey
- ukiseljeni luk
POSTUPAK
Usitnite jalapeños papričice, uključujući i tekućinu, kako biste dobili grublju smjesu. Na tavi dinstajte slanutak s Harissa pastom i češnjakom u granulama 2-3 minute. Kada je gotovo, odložite slanutak sa strane.
Narežite halloumi sir na kriške i na tavi ga prepecite s hot honeyjem. Okrećite sir svake minute dok ne postane zlatno-smeđ s obje strane.
Složite bowl s podlogom od špinata (ovu sam namirnicu izostavila), dodajte narezani avokado, rajčicu, prepečeni slanutak, jednu punu žlicu humusa i na njega čajnu žličicu jalapeño pirea. Dodajte halloumi sir u zdjelu i začinite sjemenkama nara. U bowl ide i ukiseljeni luk kojeg je također jednostavno napraviti kod kuće.
Za tri luka potrebni su ocat, voda i žlica šećera. Sitno narežite luk i stavite ga u lonac. Potopite ga s jednakom količinom octa i vode te dodajte 1 žlicu šećera. Zagrijavajte, ali nemojte prokuhati, nego isključite kad počne isparavati. Ostavite da se ukiseli preko noći, a zatim čuvajte u staklenci do mjesec dana.
MARRY ME HALLOUMI
Marry me chicken jelo je koje u zadnje vrijeme stalno viđam na TikToku i čini se kao savršeno za jesenske dane. Prvo sam isprobala varijantu s piletinom, a zatim i s halloumijem, a osjećaj me nije prevario – savršeno je comforting kada poželite nešto na žlicu, kremasto i zasitno. Umak se sastoji od češnjaka, rajčice, začinskog bilja i parmezana, a može se jesti uz tjesteninu, rižu, povrće, krumpir… – ili samostalno, kao juhu. Izvorni recept sugerira korištenje sušenih rajčica, no slijedila sam upute tiktokerice Sugar Pink Food s cherry rajčicama i ispalo je jako ukusno!
SASTOJCI
- 225 g halloumi sira
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, usitnjen
- 150 g cherry rajčica
- 240 ml povrtnog temeljca
- 120 ml vrhnja za kuhanje (koristila sam kokosovo mlijeko i odlično je)
- 1/2 čajne žličice suhog origana
- 1/2 čajne žličice suhog timijana
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 2 žlice naribanog parmezana
- šaka svježeg špinata
POSTUPAK
Izrežite halloumi sir i začinite ga s malo soli i papra. U velikoj tavi pecite halloumi dok ne postane zlatno-smeđe boje s obje strane.
U tavi dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte cherry rajčice i kuhajte nekoliko minuta dok ne počnu otpuštati svoje sokove. Ulijte povrtni temeljac i lagano kuhajte dok se malo ne reducira. Umiješajte vrhnje za kuhanje/kokosovo mlijeko dok se umak malo ne zgusne. Dodajte parmezan i promiješajte.
Dodajte špinat, a zatim i kriške halloumija. Poklopite tavu i pustite da sve kuha još nekoliko minuta, kako bi sir upio sve okuse. Maknite tavu s vatre kada halloumi pomekani, a juha/umak postanu kompaktni. Poslužite uz prilog po izboru ili jedite samostalno, kao juhu.
FOTOGRAFIJE: Unsplash, TikTok