halloumir sir, zapečeni sir, recept, tiktok recepthalloumir sir, zapečeni sir, recept, tiktok recept

Gastro otkriće: Halloumi sir na sve načine

16.10.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Jedan netipični nedjeljni ručak bio mi je inspiracija za članak u kojem je glavni “akter” halloumi sir. Otkrila sam ga relativno nedavno, ljetos, no otada je redovito na jelovniku, i to svaki put u drugačijoj varijanti, što pokazuje njegovu svestranost: u bowlu, s pita bredom ili naan kruhom, na žlicu… Opcije su razne, a izvor gastro inspiracije ponovno je TikTok koji nudi niz sjajnih recepata.

Po čemu je poseban halloumi sir?

Halloumi je polutvrdi sir koji porijeklo vuče s Cipra. Izrađuje se tradicionalno od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka, a poseban je po svojoj jedinstvenoj teksturi. Naime, moguće ga je ispeći na tavi ili roštilju, a da se pritom ne otopi, zbog čega je popularan dodatak raznim jelima, od bowlova preko sendviča pa do salata i juha. Tekstura mu je lagano orašasta, a nakon pečenja dobiva hrskavu koricu, dok je unutrašnjost sočna. Bogat je proteinima pa ga ponekad koristim kao izvor bjelančevina u jelima, no s obzirom na to da je bogat i mastima, ipak ga umjerenije konzumiram od drugih proteinskih namirnica.

Halloumi sir na tri načina

HALLOUMI NA FLATBREADU

Prvi recept u kojem sam isprobala halloumi sir ujedno mi je i najdraži dosad. Kombinira namirnice koje se sama vrlo vjerojatno ne bih sjetila spariti, a rezultat je jelo koje ću, sigurna sam, ponoviti još mnogo puta. Osim na flatbreadu, odnosno na lepinji, isprobala sam ga i na naan kruhu, što mi je još ukusnija opcija. Šipak je definitivno game changer i, iako sam na prvu bila skeptična, savršeno se uklapa s ostatkom okusa. U recept ide i hot honey kojeg pripremam sama: med i chilli flakes zagrijavam na laganoj vatri dok ne postane tekuće, a zatim pohranim u staklenku.

@foodie_lilly

Hot Honey Halloumi flatbreads 🌶️🍯🧀🥵 The cool creamy tzatziki, spicy & sweet halloumi topped with fresh pomegranate is an UNREAL combo! Ingredients Halloumi Chilli oil Honey Flatbread, I used @mydelikitchen greek style flatbread Tzatziki – my recipe in my highlights under dips Pomegranate Coriander #hothoney #halloumi #lunchideas #flatbreads #quickrecipes

♬ Confidence (sped up version) – Ocean Alley

SASTOJCI

  • pakiranje halloumi sira
  • hot honey
  • lepinje
  • tzatziki umak
  • korijander
  • šipak

POSTUPAK

Halloumi sir prepeći na tavi, sa svake strane po 2-3 minute dok ne poprimi zlatno žutu boju. Zatim dodati hot honey umak (količina po želji, ovisno koliko ljuto volite) i još kratko ostaviti na tavi, dok se med lagano ne karamelizira. Lepinju ili naan kruh premazati tzatziki umakom, zatim složiti prepečeni halloumi te dodati šipak i korijander.

HALLOUMI BOWL

Kada sam u uvodu spomenula “netipičan nedjeljni ručak”, mislila sam na ovaj halloumi bowl. Ovaj se recept pokazao i kao idealan meal prep za idući dan jer halloumi sir može funkcionirati hladan, a možete ga na brzinu pripremiti neposredno prije jela jer je gotov za svega nekoliko minuta. Isto vrijedi i za avokado kojeg se u zdjelu može dodati neposredno prije konzumacije kako ne bi pocrnio.

@emthenutritionist

Sticky halloumi, harissa chickpeas and jalapeño hummus. Just the ultimate combination. Ready in under 10 minutes and perfectly prepable and a balance of protein, healthy fats and all the key vitamins and minerals we need to feel our best. 360kcal and 18g protein per bowl. You will need to make 4 bowls. Feel free to wait to add the avocado/ cook the halloumi until you are ready to eat. All other ingredients will hold for 4+ days 1 tin chickpeas, drained 1 tbsp Harrisa paste 1 tsp garlic granules 1 jar jalapeños 1 pot hummus of choice Handful spinach 2 handfuls of cherry tomatoes, cut in 1/2 1 medium avocado, diced Pomegranate seeds 250g block halloumi Chilli flakes Honey Pickled red onions (3 onions, white wine vinegar and 1 tbsp sugar) If making your own pickled red onion, peel and finely slice and add to a saucepan. Completely submerge with white wine vinegar then add 1 tbsp sugar. Bring up to heat but don’t boil, once it starts to steam turn off the heat and leave to sit to pickle. Store for a month. Pulse the whole jar of jalapeños including the brine a few times to form a chunky mix. In a fan sweat the chickpeas with 1 tbsp Harrisa paste and 1 tsp garlic granules for 2-3 minutes. Set to one side. Cut the halloumi into slices. In a frying pan, cook your halloumi with honey and chilli flakes, flipping every minute until golden brown on each side. Assemble the bowl by making a base of spinach, some avocado, tomatoes, chickpeas, 1 tbsp hummus with 1 heaped tsp of the jalapeño puree swirled through. Add the halloumi and finish with a sprinkle of pomegranate seeds and a pinch of chilli flakes. #healthyrecipes #healthymeals #mealprepideas

♬ original sound – Emily English

SASTOJCI

  • 1 konzerva slanutka, ocijeđenog
  • 1 žlica Harissa paste
  • 1 čajna žličica češnjaka u granulama
  • 1 staklenka jalapeñosa
  • 1 pakiranje humusa po izboru
  • šaka špinata
  • 2 šake cherry rajčica, prerezanih na pola
  • 1 avokado, narezan na kockice
  • sjemenke šipka
  • 250 g halloumi sira
  • hot honey
  • ukiseljeni luk

POSTUPAK

Usitnite jalapeños papričice, uključujući i tekućinu, kako biste dobili grublju smjesu. Na tavi dinstajte slanutak s Harissa pastom i češnjakom u granulama 2-3 minute. Kada je gotovo, odložite slanutak sa strane.

Narežite halloumi sir na kriške i na tavi ga prepecite s hot honeyjem. Okrećite sir svake minute dok ne postane zlatno-smeđ s obje strane.

Složite bowl s podlogom od špinata (ovu sam namirnicu izostavila), dodajte narezani avokado, rajčicu, prepečeni slanutak, jednu punu žlicu humusa i na njega čajnu žličicu jalapeño pirea. Dodajte halloumi sir u zdjelu i začinite sjemenkama nara. U bowl ide i ukiseljeni luk kojeg je također jednostavno napraviti kod kuće.

Za tri luka potrebni su ocat, voda i žlica šećera. Sitno narežite luk i stavite ga u lonac. Potopite ga s jednakom količinom octa i vode te dodajte 1 žlicu šećera. Zagrijavajte, ali nemojte prokuhati, nego isključite kad počne isparavati. Ostavite da se ukiseli preko noći, a zatim čuvajte u staklenci do mjesec dana.

MARRY ME HALLOUMI

Marry me chicken jelo je koje u zadnje vrijeme stalno viđam na TikToku i čini se kao savršeno za jesenske dane. Prvo sam isprobala varijantu s piletinom, a zatim i s halloumijem, a osjećaj me nije prevario – savršeno je comforting kada poželite nešto na žlicu, kremasto i zasitno. Umak se sastoji od češnjaka, rajčice, začinskog bilja i parmezana, a može se jesti uz tjesteninu, rižu, povrće, krumpir… – ili samostalno, kao juhu. Izvorni recept sugerira korištenje sušenih rajčica, no slijedila sam upute tiktokerice Sugar Pink Food s cherry rajčicama i ispalo je jako ukusno!

@sugar_pink_food

Marry Me Halloumi Recipe This creamy and flavourful sauce is so delicious, it’s said to make someone want to propose marriage after tasting it! Inspired by ‘marry me chicken’, this is a veggie and lower calorie version that you’ll love! Let me know if you’d like me to send the full recipe over! #halloumi #halloumirecipes #marrymechicken #veggierecipes #healthyrecipe #halloumicheese #sugarpinkfood #onepanwonder #marrymechicken

♬ original sound – Sugar Pink Food

SASTOJCI

  • 225 g halloumi sira
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, usitnjen
  • 150 g cherry rajčica
  • 240 ml povrtnog temeljca
  • 120 ml vrhnja za kuhanje (koristila sam kokosovo mlijeko i odlično je)
  • 1/2 čajne žličice suhog origana
  • 1/2 čajne žličice suhog timijana
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • šaka svježeg špinata

POSTUPAK

Izrežite halloumi sir i začinite ga s malo soli i papra. U velikoj tavi pecite halloumi dok ne postane zlatno-smeđe boje s obje strane.

U tavi dinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte cherry rajčice i kuhajte nekoliko minuta dok ne počnu otpuštati svoje sokove. Ulijte povrtni temeljac i lagano kuhajte dok se malo ne reducira. Umiješajte vrhnje za kuhanje/kokosovo mlijeko dok se umak malo ne zgusne. Dodajte parmezan i promiješajte.

Dodajte špinat, a zatim i kriške halloumija. Poklopite tavu i pustite da sve kuha još nekoliko minuta, kako bi sir upio sve okuse. Maknite tavu s vatre kada halloumi pomekani, a juha/umak postanu kompaktni. Poslužite uz prilog po izboru ili jedite samostalno, kao juhu.

FOTOGRAFIJE: Unsplash, TikTok

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5