IKEA FINDS LAMPA FOTELJAIKEA FINDS LAMPA FOTELJA

IKEA Finds: Shopping otkrića iz slavne robne kuće u koja vrijedi investirati

06.01.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5
#uređenje interijera | #IKEA

Uređujete li interijer, vjerujem kako vam je jedna od adresa za inspiraciju i TikTok. Iako više preferiram fotografije i tekstove umjesto videa, uhvatila sam se kako na njemu provodim sve više vremena. Tematski, pored videozapisa u kojima glavnu riječ vode mačke te oni vezane za modu, počeo mi je “iskakati” i sadržaj vezan za uređenje doma. TikTok je još jednom potvrdio kako ima savršeno posložen algoritam, pogotovo kada su do mene došli razni videozapisi zajedničkog nazivnika: IKEA Finds.

Priča je jednostavna: korisnici objavljuju ulove kojima su vrlo zadovoljni, koji djeluju dizajnersko, a dolaze po bitno pristupačnijim cijenama, proizvode za dom koji imaju moć osvježiti interijer. Najviše su me “targetirali” videozapisi koji kao najbolje IKEA Finds ističu lampe i fotelje. Pomama za nekim modelima na koje je stavljen naglasak traje već mjesecima pa, ako ste i sami spremili neke od proizvoda na listu želja, dobro je redovito provjeravati stanje i “dežurati” kako bi interijeru dodali željeni komad.

IKEA Finds: Lampe

Iako mi se čini da smo, po pitanju uređenja vlastitog doma, još mjesecima udaljeni od biranja rasvjete, IKEA Finds koji mi definitivno najviše iskače onaj je vezan za lampe. Vjerujem da je razlog činjenica koliko ih pretražujem i spremam na wish liste pa je i jedna od prvih stvari koje sam naručila za interijer, dok je on još bio doslovno samo na tlocrtu, bila lampa u blagovaonici ?. Moram priznati kako su me iznenadili super IKEA Finds ulovi jer mi ih je lakše doživjeti kada su kurirani, nego kada na jednom mjestu vidim stotine (i stotine) lampi. Tako se ističu četiri modela: DEJSA, ACKJA, VARMBLIXT i FADO.

IKEA DEJSA – Iz brenda kažu kako su sve lampe iz DEJSA serije kombinacija kromiranih detalja i oblih sjenila izrađenih od opalnog stakla. Lampa pruža blago, prigušeno svjetlo koje stvara lijep ugođaj u prostoriji. Moguće ju je upotpuniti priborom za daljinsko upravljanje i tako mijenjati osvjetljenje u skladu s raspoloženjem i potrebama te bežično birati između toplog i hladnog svjetla.

IKEA ACKJA – Riječ je o jednoj od najpristupačnijih lampi među IKEA Finds, čija je cijena manja od 10 eura: 9,94. Zamišljena je da se jednostavno postavi na bilo kojem mjestu gdje korisnik želi ugodno osvjetljenje. Osnovu lampe čini “zdjela” od metala koja se zatim preobražava u malu stolnu lampu s ukrasnom LED žaruljom koju korisnik bira prema vlastitim željama.

IKEA VARMBLIXT – Jedna od najtraženijih lampi ima oblik krafne te se može objesiti na zid ili postaviti na stol. Svjetlost prolazi kroz lampu s narančastim staklom i tako isijava toplu svjetlost. Iz brenda kažu kako nema potrebe za mijenjanjem žarulje jer lampa ima ugrađen LED izvor svjetlosti. Takvi izvori traju 20 puta dulje i troše do 85% manje energije od standardnih žarulja.

IKEA FADO – Još jedna pristupačnija opcija dolazi po cijeni od 19,90 eura, u dvije varijante: sivoj i bijeloj. Stolna lampa jednostavnih linija širi nježno i ugodno osvjetljenje, a tu je i efektna dekorativna funkcija. Stvara nježan, topao ugođaj u prostoriji.

PRIJEDLOZI ZA KUPNJU

IKEA Finds: Fotelje

Druga skupina u IKEA Finds koja me redovito pronalazi na TikToku su fotelje. Među najpopularnijima sam uočila i jednu koja mi je zapela za oko pri posjetu njihovoj trgovini, vrlo jednostavnu i vrlo klasičnu fotelju EKENÄSET. Ostale dvije koje pripadaju kategoriji najpopularnijih ne mogu se opisati istim epitetima jer su statement, efektne i prostoru daju cool dojam. Iako i SKÅLBODA i DYVLINGE dolaze u crnim varijantama, narančasta i zelene baš su nekako posebne. DYVLINGE nije dostupna u Hrvatskoj, no moguće ju je kupiti u nekim inozemnim IKEA trgovinama.

@interiorbytim

New IKEA chair before is goes officially live ? do you like it ? It’s the DYVLINGE ✨ #interiordesign #homedecor #ikeafinds #decoinspiration #somewhereiwouldliketolive

♬ What Love Is – Zimmer90

IKEA SKÅLBODA – Fotelju zaobljenog oblika dizajnirao je Niels Gammelgaard još 1983., tada pod imenom JÄRPEN. Fotelja je jedan od primjera IKEA ikona koje su, u sklopu Nytillverkad kolekcije u kojoj je nekoliko IKEA klasika poprimilo novi izgled, stigle u novim bojama pa su trenutno dostupne varijante u crnoj i narančastoj.

IKEA EKENÄSET – Volite li dašak retro stila koji naginje klasici, fotelja EKENÄSET inspirirana je skandinavskim dizajnom iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Iz brenda kažu kako klasičan izgleda, po čemu je ovaj klasik prepoznatljiv, pristaje svuda u domu te pruža čvrsto i stabilno sjedište godinama. Dolazi u dvije kombinacije boja navlaka, svijetlo-bež i sivo-tirkiznoj, dok je okvir sjedišta i leđa izrađen od punog drveta, a okvir naslona za ruke od pune bukve.

IKEA DYVLINGE – Opis “Don’t walk, run to IKEA” jedan je od onih kojim su najčešće popraćeni videozapisi s foteljom DYVLINGE koja dolazi u dvije varijante: zelenoj i crnoj. Zasad nije dostupna u Hrvatskoj, a prva je verzija predstavljena još 1967., kada je opisana kao “fotelja protiv stresa”. Jedan je od ponovno “oživljenih” komada u kolekciji Nytillverkad, a dizajnirana je u položaju za sjedenje koji je prirodno opuštajuć za cijelo tijelo.

PRIJEDLOZI ZA KUPNJU

FOTOGRAFIJE: IKEA

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5