Isabela Isa Antunovič je 21-godišnja Amerikanka slovenskih korijena koja se može pohvaliti impresivnom poduzetničkom karijerom. Naime, ova mlada dama stoji iza firme i brenda Isa Kombucha koja već četiri godine proizvodi kombuchu koja je hit u Sloveniji. Nakon što je osvojila domaće tržište, Isa se proširila na Hrvatsku.
Tko stoji iza brenda Isa Kombucha?
Cijela priča o Isa Kombuchi počinje s njenom osnivačicom, mladom djevojkom po imenu Isa, Amerikankom koja posljednjih sedam godina živi u Ljubljani. “Dok sam odrastala u Boulderu u Coloradu, moja je obitelj bila sve samo ne obična. Voljeli smo egzotičnu, začinjenu kuhinju, uvijek smo imali zalihe kombuche u hladnjaku i školovali smo se kod kuće. Moja obitelj jako je cijenila boravak na otvorenom, što je dovelo do toga da smo puno putovali, usput stječući vrijedna životna iskustva”, kaže Isa.
Sve se to promijenilo 2017., kada se Isa s obitelji preselila u očevu rodnu Sloveniju. Pohađanje škole, pogotovo one na stranom jeziku, Isi je predstavljalo popriličan izazov, ali uspjela se nekako snaći. “Unatoč jezičnim barijerama i kulturološkim razlikama, borila sam se, učila nove stvari te čak pronašla ljubav prema europskoj povijesti. Ali to mi nije bilo dovoljno. Nedostajala mi je kreativna sloboda koju sam imala kod kuće”, kaže ova mlada poduzetnica.
Kako je nastala Isa Kombucha?
Tada u priču ulazi kombucha. Naime, Isini roditelji žalili su se kako na slovenskom tržištu nema dovoljno dobre kombuche pa je tada 15-godišnja Isa preko interneta naručila SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, odnosno simbiotičku kulturu bakterija i kvasca čijom fermentacijom nastaje kombucha) i počela kuhati ovaj zdravi fermentirani napitak u tatinom uredu. Eksperimentirajući s raznim vrstama okusa, Isa je svoju strast pronašla upravo u proizvodnji savršene kombuche. “Bio je to moj bijeg od rigidnosti škole i način da izrazim svoju kreativnost”, dodaje.
Uslijedile su dvije i pol godine testiranja i kuhanja sve dok nije pronašla savršeni recept za svoju kombuchu koju je odlučila ponuditi slovenskom tržištu. 2020., kada je imala 17 godina, otvorila je tvrtku Isa Kombucha, a četiri godine kasnije ponosna je što može reći da je svoju strast pretvorila u uspješan biznis. Danas u Ljubljani ima malo postrojenje u kojem, zajedno s timom od petero ljudi, kuha i proizvodi Isa’s Kombuchu. Tim se sastoji od mladih i perspektivnih ljudi koji su posvećeni proizvodnji najbolje moguće kombuche, tvrdi Isa.
“Svaki dan naporno radimo kako bismo održali kvalitetu naših proizvoda i kako bi naši kupci ostali zadovoljni. Nije uvijek lako, ali predani smo svom zanatu i ponosni na ono što smo do sada postigli”“
Po čemu je Isa Kombucha posebna?
Za one koji možda ne znaju, kombucha je drevni fermentirani čaj koji se priprema posljednje dvije tisuće godina. Jedni vjeruju da potječe iz Japana, dok drugi smatraju da je nastala u Sibiru. Bilo kako bilo, kombucha je napitak koji nastaje fermentacijom čaja, šećera i SCOBY kulture, odnosno simbiotičkih kultura bakterija i kvasaca. Bogata je probioticima i antioksidansima, super je za probavu i jačanje imuniteta te podiže energiju.
Isa Kombucha radi se od Yerba Mate i Sencha čajeva u listićima, a kuha se u manjim količinama, u staklenkama od 6 litara, kako bi kvaliteta bila na visokoj razini. U kombuchu Isa ne dodaje CO2, već su mjehurići, odnosno pjenušavost koja ju čini tako osvježavajućom prirodni nusprodukt procesa fermentacije. Važno je napomenuti i da je Isina kombucha napravljena od svježe cijeđenog i hladno prešanog voća i povrća te ne sadrži nikakve praškove, piree, suho voće i umjetne arome. Isa kaže da je iznimno ponosna na korištenje samo najboljih sastojaka i tehnika kuhanja za stvaranje visokokvalitetnog proizvoda punog okusa.
Isa Kombucha dolazi u 5 zanimljivih okusa. Lov(e)anda je kombinacija lavande, borovnica i limuna, a Razzmatazz čini kombinacija malina, limuna i đumbira. Iza naziva Basil Breeze krije se osvježavajuća kombinacija krastavaca, bosiljka i limuna, dok je Hot Granny ljuta i pikantna mješavina svježeg kajenskog papra, Granny Smith jabuka i limuna. Posljednji okus u ponudi zove se Pinako, a čini ga tropska mješavina ananasa, Granny Smith jabuka i limuna.
Gdje kupiti Isa Kombuchu?
Isa kombucha dostupna je diljem Slovenije po tamošnjim supermarketima te kafićima i restoranima, a nakon što je osvojila domaće tržište, proširila se na Hrvatsku. Moguće ju je naručiti putem službenog web shopa, u pakiranju od 12 bočica od 250 ml. Cijena paketa iznosi 33,21 euro. Postoji i opcija pretplate na dostavu, u kojem slučaju je cijena nešto niža. Dostava se obavlja srijedom.
Osim na službenoj web stranici, Isa Kombuchu u Zagrebu je moguće naručiti i preko Wolt marketa, a pronaći ćete ju i u Luta kafiću u Lopašićevoj ulici.
FOTOGRAFIJE: Isa Kombucha Instagram