Jelo koje će vas još neko vrijeme podsjećati na godišnji odmor

17.08.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Ovo ljeto prošlo je u znaku nekolicine takozvanih Insta-worthy recepata, a nakon što sam s vama podijelila svoj as iz rukava za ljetna druženja (šifra: panzanella salata), donosim poslasticu za kraj ljeta – ili barem za kraj sezone godišnjih odmora! Jelo o kojem vam danas pišem je spoj potpune jednostavnosti i potpunog hedonizma i na stol dolazi u drugoj polovici kolovoza s razlogom: za njega će vam trebati fine zrele smokve.

jelo sa smokvama, pršutom i feta sirom

Na jednom spontanom ljetnom druženju prije dvije godine, Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, pripremio nam je jelo o kojem ću nastaviti pričati još dugo, dugo vremena. Bio je to tipičan, vrući ljetni dan u kojem smo poželjeli pojesti nešto fino, ali istovremeno ništa preopterećujuće. I tako nas je iznenadio kombinacijom okusa koja me izula iz cipela i koju je, što je najbolje od svega, toliko jednostavno rekreirati kod kuće, čak i ako se smatrate najvećim kulinarskim amaterom na svijetu. Naravno, uz prave namirnice.

Da ne duljim, za ovu malu ljetnu platu ili za “savršeni ljetni tanjur” kako bih ga ja nazvala, potrebno vam je sljedeće:

  • Pršut ili Schwarzwald šunka
  • Feta sir
  • Zrele smokve
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Po želji, papar
  • Dodatak: focaccia ili bilo kakva pogača, sourdough kruh i slično

Ultimativno ljetno jelo sa smokvama

Smokve, dakle, “pobrstite” na nekoj morskoj destinaciji ili ih kupite na tržnici (koliko čujem, cijene mjerica su dosta visoke ove godine i sežu do 10 eura), a za druge sastojke ovog ljetnog tanjura dovoljno je otići do nekog supermarketa. Osobno, koristim provjerenu formulu koju je s nama podijelio Mile, a to su Dulano Schwarzwald šunka iz Lidla (najisplativije je uzeti ju u XXL pakiranju) i slani Adriatikos sir (isto veće pakiranje). Ekstra djevičansko maslinovo ulje nek bude najviše kvalitete (kod mene je uvijek bočica nekog lokalnog istarskog). I zatim slažete: pršut, pa smokve, pa sir i sve to velikodušno zaliveno maslinovim uljem. Uz to poslužite i focacciu, pogaču, sourdough ili punozrnati kruh i kada ste pojeli glavne sastojke, potočajte tanjur do kraja.

Ja sam od ovog jela napravila nezaobilazni ljetni ritual, pa se nadam da ćete i vi podjednako uživati u njemu! Još jedna ideja za serviranje istih namirnica slijedi u nastavku:

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5