Sedam ideja za pripremu opuštenog homemade bruncha s potpisom Kate Homecooking

09.02.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#brunch | #recepti

Neki ga definiraju kao kasni doručak, neki kao rani ručak, a engleska riječ koja doslovno objedinjuje jedno i drugo je brunch. O ovom smo popularnom konceptu isprva samo slušali u američkim filmovima i serijama, a onda se prije nekoliko godina pojavio i kod nas. Tako danas u Zagrebu postoji pregršt gastro adresa koje nude ukusan brunch, što je tema koju ćemo uskoro obraditi u drugom članku. Danas vam, s druge strane, donosimo recepte za brunch jela koja možete pripremiti kod kuće, a potpisuje ih food blogerica Katarina Đozović s profila @kate_homecooking.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti

Kate na Instagramu pratim već nekoliko godina. Ono što me privuklo njenom profilu, kao i, vjerujem, većinu njenih pratitelja, su upravo jednostavni i šareni recepti za brunch koji Kate često priprema za svoju obitelj. Recepti će vas na prvu privući izgledom, a kad ih krenete čitati i svojom jednostavnošću, pa ćete ih s guštom poželjeti sami pripremiti kod kuće. Možemo slobodno reći da je Kate s godinama postala prava “majstorica za brunch” pa je druženje koje je nedavno organizirala u svom domu za nekolicinu svojih pratitelja bilo sasvim logičan korak.

Brunch experience kod @kate_homecooking

“S obzirom da često spremam brunch za svoju obitelj i prijatelje, želja mi je bila napraviti jedinstvenu radionicu i omogućiti navedeno iskustvo na kojem će sudionici moći naučiti kako jednostavno uz pomoć laganih recepata napraviti bogati, šareni i nutritivno zdravi brunch i u svom domu. Također, cijeli koncept homemade bruncha je bio predstaviti i uključiti zdrave navike te kvalitetne, domaće proizvode koje mi doma koristimo”, govori mi Kate.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti

Nit vodilja izbora hrane koju su Kate i njeni gosti zajednički pripremali, kao i tema o kojima su uz ukusne zalogaje pričali, bile su dvije knjige koje su trenutno dostupne i na hrvatskom jeziku: “Glukozna revolucija” (J. Inchauspé) i “Što nam serviraju” (T. Spector), koje otkrivaju kako postići stabilnu glukozu u krvi i osjećati se bolje, kako se hraniti pametnije i zdravije, koja je važnost slanog doručka bogatog proteinima, fermentiranih proizvoda i šarenih obroka bogatih povrćem, sjemenkama i sl.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti

Tako su sudionici imali priliku isprobati neke od personaliziranih fermentiranih napitaka startupa Ani Biome, koji je fokusiran na longevity. Fermentirani napitci djeluju na naš mikrobiom i poboljšavaju opće stanje našeg organizma. Redovitom konzumacijom u jutarnjim satima i praćenjem napretka kroz njihovu aplikaciju, moguće je pratiti promjene općeg stanja organizma.

Kušanje maslinovog ulja kao uvertira u brunch

Budući da su zdrave masnoće iznimno bitne za naše zdravlje, a tu posebno prednjači ekstra djevičansko maslinovo ulje kao osnova mediteranske prehrane, sudionici su na brunchu kod Kate imali priliku isprobati novu berbu 2023. vodnjanske buže St. Margherita, obiteljske proizvodnje Brist iz Istre. Kratko kušanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz skutu, kuhani domaći sir s brusnicama i pistacijama te focacciom od kiselog tijesta bio je uvertira u sam početak bruncha.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti

“Monosortno ulje buža karakterizira miris svježe pokošene trave, rajčice, voćne note i lagana gorčina u aftertasteu. Odlično se sljubljuje sa svim vrstama salata i povrćem, rižotima i laganim jelima te je zbog toga bio prirodan odabir za naše druženje”, kaže Kate.

Brunch menu s omiljenim jelima

Nakon kušanja maslinovog ulja, došlo je vrijeme za pripremu jela. Kate je osmislila menu koji se sastojao od njenih najpopularnijih brunch recepata – favorita koji su se kroz godine najviše svidjeli njenim pratiteljima – a rezultat je bio stol prepun šarenih i nutritivno bogatih obroka. U opuštenoj atmosferi, Katini gosti uživali su pripremi i konzumaciji nutritivno bogatih brunch jela kao što su losos i avokado tost, tofu scramble, francuski omlet, mix salata s burattom, rolice s gljivama, bezmasni uštipci i GF banana bread s lješnjacima.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti
brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti

“Uživali smo u pripremi i konzumaciji šarenih brunch jela koja su ujedno jedna od najomiljenih jela mojih pratitelja. A uz smijeh i priču, druženje smo završili pripremom vrhunskog matcha latte napitka brenda Materia. Kvalitetna japanska Materia matcha je prepuna antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala. Matcha pruža stabilniju i dugotrajniju energiju, a redovitom konzumacijom ovog pravog zelenog eliksira postiže se mladoliki izgled i bolje raspoloženje”, objasnila nam je Kate, koja je s nama podijelila sve recepte s ove jedinstvene brunch radionice.

View this post on Instagram

A post shared by Kate (@kate_homecooking)

Od losos i avokado tosta pa sve do slatkog banana breada, u nastavku donosimo recepte za Katina popularna brunch jela koja možete isprobati kod kuće već ovog vikenda!

Losos & avokado tost

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, avokado tost, losos i avokado tost
  1. Napraviti namaz od avokada:
  • 1 zreli avokado
  • ½ soka limuna ili limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1-2 mlada luka sitno sjeckana
  • Sol, papar i malo čilija po želji

2. Unaprijed napraviti ukiseljeni crveni luk:

  • 1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
  • 1 dcl jabučnog octa
  • Zagrijati jabučni ocat i preliti preko izrezanog luka. Čuvati u staklenoj teglici u hladnjaku.

Punozrnati kruh(*) narezati na ploške te svaku premazati s malo sirnog namaza i 1-2 žličice namaza od avokada. Staviti po 1 fetu dimljenog lososa na svaki tost. Na vrhu ukrasiti s malo ukiseljenog crvenog luka (ili kaparima).

(*) Recept za jednostavan punozrnati kruh sa sjemenkama nađite na ovdje.

Tofu scramble (tofu, kurkuma, mladi luk)

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, avokado tost, losos i avokado tost, tofu scramble
  • 200 g bio tofua (običnog, ne dimljenog)
  • 2 mlada luka (ili 1 manji običan luk)
  • ½ žličice kurkume
  • 2-3 žlice biljnog mlijeka
  • Sol, crni papar, prstohvat kajenskog papra, maslinovo ulje
  • Mrkva izrezana na tanke trakice i grubo narezani tostirani bademi

Na maslinovom ulju kratko popecite nasjeckani mladi luk i prstima izmrvljeni tofu. Začinite začinima i dodajte malo biljnog mlijeka. Poslužite uz dodatak rezanaca mrkve, tostiranih badema i zelenog dijela mladog luka.

View this post on Instagram

A post shared by Kate (@kate_homecooking)

Francuski omlet s domaćim jajima

Za jedno serviranje:

  • 3 domaća jaja
  • Kockica maslaca
  • Sol, papar, pesto (**), ribani tvrdi sir (grana padano/parmigiano)
  • malo vlasca ili zelenog dijela mladog luka

Tavu zagrijte te dodajte kockicu maslaca. Dobro ju premažite i smanjite vatru na lagano. Ubacite dobro izmućkana i začinjena jaja u koja ste naribali malo sira. Pecite na laganoj vatri. Kada se rubovi zapeku i mogu kompaktno odvojiti, uz pomoć silikonskih špatulica polagano rolajte jaja kao palačinku. Između svakog rolanja napravite malu pauzu.

Poslužite na feti focaccie od kiselog tijesta(*) koju ste prethodno premazali pestom i po želji stavili malo mini salatice.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, avokado tost, losos i avokado tost, tofu scramble, francuski omlet

(*) Recept za focacciu od kiselog tijesta nađite na profilu, a recept za klasičnu focacciu sa pirovim brašnom ovdje.

(**) Kad bosiljak nije u sezoni, pesto možete napraviti i od rikule.

  • 10-ak tostiranih badema ili oraha
  • 1 kockica tvrdog zrelog sira (grana padano/parmigiano)
  • 1 manji češnjak
  • velika šaka rikule i 1 žlica svježeg peršina

Sve sastojke usitnite u sjeckalici ili multipraktiku te nadodajte maslinovo ulje, malo soli i papra i 1 žličicu limunovog soka. Čuvajte u staklenoj teglici u hladnjaku do nekoliko dana.

Mix salata s burratom, tostiranim pinjolima i smokvama

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, avokado tost, losos i avokado tost, tofu scramble, salata s burratom
  • Mix salata po izboru
  • Burrata
  • 1-2 žlice pinjola (ili pistacije)
  • 4 smokve
  • Maslinovo ulje, blagi jabučni ocat i aceto krema

Na posteljicu od salate oprezno položite burratu koju ste ocijedili od viška tekućine. Pinjole ili pistacije kratko tostirajte na suhoj tavi par sekundi (pazite da ih ne prepečete), posolite i pospite po salati. Razrežite smokve i dodajte salati. Začinite salatu s blagim octom, maslinovim uljem i sve prelijte aceto kremom uz dodatak soli.

Rolice s gljivama i umakom od jogurta

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, avokado tost, losos i avokado tost, tofu scramble, salata s burratom, rolice s gljivama

Sastojci za 8 rolica (4-6 osoba):

  • 500 g šampinjona
  • 1 manji ili 1/2 velikog luka
  • 1 protisnuti češanj češnjaka
  • 100 g bio tofua izmrvljenog prstima (opcionalno)
  • malo peršina/timijana/origana i par kapi limuna (opcionalno)
  • 1 žlica soya umaka (opcionalno)
  • cca 300 g krumpira (isjeckana na kockice i kuhana u slanoj vodi)
  • 4 kore za štrudlu prerezane na pola tj. 8 polovica

Na maslacu izdinstajte gljive uz dodatak luka i češnjaka. Dodajte začine, izmrvljeni tofu i ocijeđene kuhane krumpire te još sve skupa lagano sjedinite da tekućina ishlapi. Probajte i začinite po potrebi. Kore prepolovite. Premažite ih kistom s malo mješavine vode i maslinovog ulja (cca 1 dcl vode i 1 žlica maslinovog ulja) kako bi vam se bolje zalijepile.  Presavinite rubove u trokut i napunite s po 2 žlice nadjeva. Rolajte kao sarmu. Detaljniji postupak pronađite u videu.

Prepecite rolice na kocki rastopljenog maslaca ili gheeja uz okretanje.  Dovoljno je par minuta sa svake strane tj. dok se lagano ne zarumene. Prerežite ih na pola pod kutem od 45 stupnjeva i poslužite uz: mix salata, humus, tostirane sjemenke i umak od grčkog jogurta.

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, avokado tost, losos i avokado tost, tofu scramble, salata s burratom, rolice s gljivama

Umak od jogurta:

  • 1 grčki jogurt
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • malo mladog luka ili vlasca ili suhog češnjaka

Ove rolice možete puniti s različitim nadjevima povrća (super su za djecu), ostataka mesa (npr. piletina iz juhe) ili uz dodatak tofua. Odlična su ideja za ekipu i društvo jer cijelu pripremu možete napraviti unaprijed i onda ih samo ispeći i servirati kad stigne društvo.

Bezmasni uštipci

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, uštipci

Zamijesite unaprijed, najbolje noć ranije.

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2/3 žličice soli
  • 1 jaje
  • 1 kiselo vrhnje

Od svih sastojaka zamijesiti kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i pustiti da odmori pola sata u hladnjaku ili najbolje preko noći. Razvaljati na lagano pobrašnjenoj površini i narezati na rombove ili manje pravokutnike. Pržiti na vrućem ulju s jedne i druge strane. Ocijediti na papiru, po želji malo posoliti te poslužiti uz sir, kajmak ili za slatku varijantu uz pekmez po izboru. Zbog vrhnja u smjesi uštipci (peksimeti) nisu masni te su šupljikavi, lagani i zarazni.

GF banana bread s lješnjacima, datuljama i kakaom

brunch, recepti za brunch, brunch jela, Kate Homecooking, brunch kod kuće, recepti, banana bread
  • 3 veće zrele banane
  • 4 žlice paste od datulja (ili šalica datulja namočenih u toploj vodi i usitnjenih u pastu)
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 200 g mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 2 jaja
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode
  • 1 žličica cimeta
  • 3 žlice kakaa
  • prstohvat soli
  • 1 žlica jabučnog octa
  • malo vanilije (opcionalno)
  • ½ soka naranče (opcionalno)

Izgnječite bananu, datulje i kokosovo ulje. Dodajte jaja. Sve dobro izmiješajte vilicom ili pjenjačom te dodajte sve preostale sastojke. Stavite u duguljasti protvan za pečenje obložen pek papirom, pospite tostiranim lješnjacima i komadićima tamne čokolade (po želji). Pecite na 175°C cca 1h. Pustite da se dobro ohladi. Kolač ce biti jako mekan i sočan. Idealan je za doručak uz šalicu čaja ili kave.

View this post on Instagram

A post shared by Kate (@kate_homecooking)

FOTOGRAFIJE: Katarina Đozović

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5