Dan je stvoren za knedle sa šljivama: Klasik koji nas mirisom i okusom vraća u djetinjstvo

27.07.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Obožavam knedle sa šljivama. Još uvijek se sjećam okusa onih bakinih, koje nam je pravila kad smo bili mali. Zapravo, cijelo djetinjstvo jela sam samo bakine knedle i njihov okus bio je božanstven. “Nitko ne radi knedle tako dobro kao baka”, znala sam reći mami.

Nema jela koje snažnije priziva djetinjstvo od knedli sa šljivama. Taj miris toplih šljiva, mekanog krumpirovog tijesta i hrskavih krušnih mrvica prženih na maslacu vraća me u bakinu kuhinju, gdje se sve radilo polako i s mjerom.

Iako ih mnogi smatraju jesenskim jelom, knedle su sezonska utjeha kojoj se teško odolijeva čim se pojave prve šljive. Uglavnom se pripremaju kao desert, no u mojoj kući knedle su se jele i za ručak, što je navika koju imam i dan danas – doduše, sada to nažalost nisu domaće, bakine knedle, već najčešće one kupovne. Zato uvijek u zamrzivaču imam barem jedno pakiranje knedli sa šljivama pa kad poželim nešto brzo i fino, bilo za ručak ili za zasladiti se poslije njega, uvijek posežem za njima.

Knedle sa šljivama

Ipak, moram priznati da se još nisam uhvatila u koštac s time da ih sama pripremim, iako je priprema zapravo prilično jednostavna. Na internetu ćete pronaći mali milijun recepata – i isto toliko savjeta – pa ćete sami morati testirati dok ne nađete onaj koji vam okusom najbolje odgovara. No većina se slaže da postoji nekoliko ključnih stvari oko kojih treba pripaziti da bi vam knedle ispale savršeno.

Prva je tijesto koje se radi od kuhanog krumpira. Njega je dobro skuhati u ljusci jer se na taj način izbjegava višak vode u krumpiru. Kad je skuhan, treba ga ocijetiti, malo ohladiti i oguliti te zatim protisnuti. Mikasnje se ne preporučuje da smjesa ne bude gumenasta. Osim brašna, krumpiru se zatim dodaju jaja i prstohvat soli, a neki ubacuju i žličicu maslaca kako bi tijesto bilo kremastije. 

Drugi važan faktor su šljive. One bi trebale biti zrele, ali ne prezrele. Birajte manje šljive i pazite da ne budu tvrde. Kod punjenja tijesta, šljive možete posuti s malo šećera, a ako volite, i s malo cimeta. 

Što se tiče posluživanja, najčešći dodatak knedlama su krušne mrvice tostirane na maslacu. Moraju biti zlatno smeđe i hrskave, taman da zaokruže mekanu, voćnu eksploziju iznutra. Osim krušnih mrvica, neki knedle vole na kraju posuti i šećerom, drugi poslužiti s kiselim vrhnjem, a treći kombinacijom jednog i drugog.

Koju god opciju preferirate, zapravo najveća tajna u pripremi knedli leži u strpljenju i ljubavi s kojom se rade.

Recept za knedle sa šljivama

E sad, već sam napisala da se još nisam okušala u pripremi knedli, ali prije nekoliko dana, na Instagram profilu food blogerice Tanje Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam) naletjela sam na recept za knedle sa šljivama – i odmah ga “sejvala”. Volim Tanjine recepte, a s obzirom na to da mi se bliži godišnji, bit će to idealna prilika da ga isprobam.

Prije nego što vam u nastavku korak po korak raspišemo Tanjin recept, i ona napominje da za knedle morate imati savršeno zrele šljive (npr. fine bistrice) jer one velike, tvrde nisu najsretniji izbor.

Sastojci (za 20-ak knedli):

  • 1kg krumpira, skuhanog u ljusci
  • 300g oštrog brašna + za posipanje površine
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica maslaca
  • šljive
  • krušne mrvice (prezle)
  • maslac
  • šećer
  • cimet
  • kiselo vrhnje
View this post on Instagram

A post shared by Tanja Pastuovic Klaic (@tanja.cookamigustam)

Priprema:

Krumpir operite i skuhajte u ljusci.

Skuhani krumpir ocijedite i pustite da se tek malo ohladi, toliko da ga možete oguliti. Oguljene krumpire odmah zgnječite, dodajte im jaje i maslac, dobro promiješajte pa posolite i dodajte brašno. Umijesite kompaktno tijesto (ako je jako mekano, dodajte još malo brašna), razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i izrežite na jednake kvadratiće. Na svaki stavite šljivu i oblikujte knedle. Šljive možete malo zarezati da provjerite kakve su iznutra, a koštice možete, a i ne morate vaditi.

Knedle spuštajte u lonac s posoljenom kipućom vodom, lagano promiješajte i pustite da se kuhaju. Nakon nekih 10-ak minuta knedle će iskočiti na površinu, a tada ih kuhajte još par minuta.

Za to vrijeme u tavi zagrijte maslac i popržite prezle. “Poseban je gušt napraviti domaće krupnije prezle, one se divno zahrskaju. Ja ih sad nisam imala pa sam koristila pola klasičnih, pola panko mrvica”, kaže Tanja.

Kad su mrvice dobile boju, po želji dodajte malo cimeta, da sve zamiriše, pa maknite s vatre.

Kuhane knedle procijedite, po želji ih prelijte s malo otopljenog maslaca, uvaljajte u pržene krušne mrvice ili ih samo po vrhu pospite mrvicama, kako vam je draže. Na kraju knedle pospite šećerom i cimetom te poslužite uz malo kiselog vrhnja.

FOTOGRAFIJE: Generirano uz ChatGPT, Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5