Nema majstora? Arhitekt je sam izgradio konzolnu kuću na Divčibarama

10.02.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Novosti
#kuća za odmor

TEKST: Gradnja.rs

Ova Airbnb kuća za odmor u prirodi, okružena borovom šumom u blizini Divčibara u Srbiji, autorsko je djelo arhitekta Filipa Jelića, Beograđanina koji je prije više od 15 godina odlučio život u glavnom gradu zamijeniti domom tek nešto više od 100 kilometara udaljenim od gradske vreve.

Sve je počelo 2006. godine, kad je krenuo s izgradnjom prve kuće u blizini Divčibara, gdje sa suprugom dolazi živjeti šest godina kasnije. U međuvremenu, Jelići su dobili tri kćeri koje su im dale motiv za daljnju izgradnju – plan da izgrade ukupno sedam kuća za iznajmljivanje u neposrednom okruženju.

kuća za odmor, konzolna kuća, Divčibare, Srbija, arhitekt

Kako Jelić objašnjava za portal Gradnja.rs, ideja i potreba za ovim objektom javila se spontano, jer su prije početka izgradnje Ivine kuće, nazvane po njihovoj srednjoj kćeri, imali još dvije kuće za iznajmljivanje koje su bile jako popularne i popunjene tijekom cijele godine. “Kroz moju projektantsku praksu često nisam bio slobodan unijeti sve potrebne elemente u projekte, tako da sam u svojim kućama mogao izraziti i isprobati sve riskantne detalje koje podrazumijeva moderna arhitektura. Moderna arhitektura za mene jedino dolazi u obzir jer je to za mene jedini ispravan pristup za moderno vrijeme”, kaže arhitekt.

Sam svoj projektant i izvođač

Jelić dodaje da je sve objekte sam projekirao i najvećim dijelom sam i izvodio te je s vremenom, kako ističe, ovladao svim zanatima. “Zemljani radovi, šalovanje, armiranje, betoniranje, zidanje, tesanje, limarija, stolarija, električar, a odnedavno i varilac, na što sam posebno ponosan jer mi je to bila velika potreba kako bih izbjegao nepotrebno čekanje u izgradnji”, navodi Jelić. Kasnije u izgradnji po potrebi angažira pomoćnika fizikalca kada se radi o velikim količinama za ugradnju.

kuća za odmor, konzolna kuća, Divčibare, Srbija, arhitekt

Projektu Ivine kuće u selu Mušići pristupio je formalistički te ističe da je forma uvelike diktirala funkciju i konstrukciju, za razliku od prethodne dvije kuće gdje je pristup bio strogo utilitaristički. “Ona prkosi morfologiji terena koji sam ostavio netaknutim, a objekt zabio u teren. Ako bih to opisao jednom riječju, koncept bi bila skakaonica ili erekcija”, sa smiješkom govori Jelić za portal Gradnja.rs.

Armatura kao u mostogradnji

Posljedica ovakvog oblika bila je otežana izvedba – podizanje ploče iznad zemlje i do 4,5 m te ekstremna armatura kao kod mostogradnje, što je ujedno bio i najveći izazov u realizaciji ovog projekta.

kuća za odmor, konzolna kuća, Divčibare, Srbija, arhitekt

“Pola kuće u ukopanom dijelu leži na tlu, a pola visi preko stupa i nastavlja se u konzoli još 3 metra. Cijeli objekt je nošen preko 4 m duge grede presjeka 40 x 50, koja je imala 750 kg armature oslonjene na stup ispod”, objašnjava Jelić i dodaje: “Objekt je djelomično ukopan tradicionalnim rješenjem hidroizolacije korištenjem kondora, ali pošto nisam imao funkcionalne potrebe da ulazim dublje, napravljen je lažni stražnji trokutasti dio objekta, izgrađen na kaskadnim temeljima i obrađen drvenom fasadom, tako da se stječe dojam da je kuća u potpunosti svojom funkcijom potonula u zemlju.”

Dostupna za iznajmljivanje preko Airbnba, Ivina kuća izgrađena je u masivnom sistemu – armirani beton i puna cigla, zidovi od 25 cm, vertikalni i horizontalni serklaži i drvena krovna konstrukcija. “Fasada je od suhe borove daske 2,2 cm postavljene na štafle. Između je stiropor 8 cm zaštićen ljepilom i mrežicom. Daska je kasnije obojana prozirnom bojom na bazi vode s voskom”, navodi arhitekt.

Četiri izlaza za pristup sa svih strana

Napominje da je kuća prilagođena modernom čovjeku te da sadrži sve što je potrebno za kraći ili duži boravak, a namijenjena je za dvoje ljudi ili manju obitelj. “Sadrži dnevnu zonu s kuhinjom i dnevnom sobom s kaminom, spavaću sobu i kupaonicu, a posebno bih istaknuo da kuća ima četiri izlaza tako da je komunikacija s terenom pristupačna sa svih strana”, kaže Jelić.

kuća za odmor, konzolna kuća, Divčibare, Srbija, arhitekt

U interijeru su zastupljeni cigla i drvo s elementima metala, a namještaj je minimalan, što ostavlja dosta slobodnog prostora. “Pošto je kuća smještena na litici, bilo je neophodno napraviti stepenice do kuće, a također i stepenice koje vode do ispod terase, gdje su smještena drva za kamin. Dvorište nije definirano jasnim granicama, što i jest bila naša namjera sinergije kuće i prirode, terena”, kaže Jelić i na kraju dodaje:

“Reakcije gostiju su izuzetno pozitivne, najviše im se sviđa prozračnost kuće i orijentacija na sve strane svijeta, gdje se vidi cijeli ciklus sunca, a samim time se i svjetlo mijenja tijekom dana, stvarajući drugačiju atmosferu. Također, tu su i privatnost koju kuća ima, ali i prirodni materijali”.

FOTOGRAFIJE: Filip Jelić

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5