Otkako je prije nekoliko godina, kada mu je porasla popularnost, unio twist u klasična blagdanska pića, kuhani gin postao je jedan od omiljenih izbora na adventskoj ponudi. Iako svoju čaroliju ima i ispijanje vrućeg napitka na otvorenom, volimo i kućnu varijantu, gdje možemo eksperimentirati sa sastojcima pa je dobro pri ruci imati i kvalitetan recept za kuhani gin iz domaće radinosti.
Kuhani gin nešto je aromatičniji i svježiji od kuhanog vina, a zahvaljujući kombinaciji citrusa, začina i biljnih nota gina, daje savršenu ravnotežu između slatkoće i začinjenosti, čineći ga idealnim zimskim napitkom za sve prilike.

Kuhani gin, zimsko piće s modernim zaokretom
Kuhani gin popularnost, između ostalog, duguje i svojoj svestranosti. Na internetu je dostupno stotine recepata, a svaki je moguće prilagoditi svojem ukusu kroz različite sastojke, omjere i začine. Bilo da preferirate intenzivnije citrusne note, bogate začine poput cimeta i anisa ili suptilnu slatkoću meda, kuhani gin može “odgovoriti” na svaku preferenciju. Upravo ga to čini idealnim izborom za blagdanske večeri jer se može prilagoditi raznim prilikama i raspoloženjima. Mi smo našli i isprobali dva recepta za kuhani gin, jedan klasičniji, a drugi “s pomakom”. Pronašli smo ih na Riedelu, gdje su kuhani gin zgodno opisali kao “kuhano vino 2.0”.
Jedan će se recept svidjeti ljubiteljima nota naranče i jabuke, a drugi u sebi nosi mali twist pa dolazi u kombinaciji okusa limuna i bazge, što je možda netipičan zimski spoj, no svakako ga vrijedi isprobati.
Kuhani gin s jabukom i narančama
Sastojci (za 2 osobe):
- 350 ml soka od jabuke
- 3 naranče
- 8 klinčića
- 2 štapića cimeta
- đumbir (cca 3 cm)
- 40 ml gina
- 1 naranča za ukras
Priprema:
Operite koru naranče vrućom vodom, osušite je i tanko naribajte te ostavite sa strane.
Iscijedite sok tri naranče i ulijte ga u lonac zajedno sa sokom od jabuke, klinčićima, štapićima cimeta i naribanom korom naranče.
Ogulite đumbir, narežite ga na tanke kriške i dodajte u lonac.
Zagrijte sve sastojke i pustite da kuhaju na laganokj vatri 15-20 minuta, pazeći da ne proključa.
Procijedite sadržaj lonac i pustite da se malo ohladi kako bi se izbjeglo odvajanje gina kada se pomiješa.
Ulijte po 20 ml gina u dvije čaše, a zatim ga dopunite toplim kuhanim sokom.
Ukrasite kriškama naranče i cimetom prije posluživanja.

Kuhani gin s limunom i bazgom
Sastojci (za 2 osobe):
- 40 ml limunovog soka
- 40 ml sirupa od bazge
- 400 ml vode
- 1 limun
- 6 klinčića
- 2 štapića cimeta
- 80 ml gina
Priprema:
U loncu zagrijte limunov sok, sirup od bazge i 400 ml vode, pazeći da ne proključa.
Narežite krišku limuna, u nju utisnite klinčiće i zajedno s cimetom dodajte u ostale sastojke u lonac. Ostavite da kratko kuha na laganoj vatri.
Procijedite sadržaj lonca i pustite da se malo ohladi kako bi se izbjeglo odvajanje gina kada se pomiješa.
Ulijte po 40 ml gina u dvije čaše i dopunite toplim kuhanim sokom.

Tips & tricks koji će dobro dođi u pripremi kuhanog gina
- Sastojke treba lagano kuhati dok ne puste svoje arome te ne smije doći do vrenja jer ono može uništiti biljne note gina i učiniti ga gorkim, preporučuju s Great British Food.
- Također, kako ne bi izgubio svoju aromu, gin treba dodati u tekućinu nakon što se ona malo ohladila.
- Bogatom okusu kuhanog gina doprinijet će visokokvalitetni začini poput cimeta, klinčića i zvjezdastog anisa, dok će svježe oguljena kora citrusa biti bolji izbor od suhe kore.
- Želite li recept prilagoditi vlastitom ukusu, zaslađivače poput meda ili agavinog sirupa dodajte postupno, kako biste postigli željenu razinu slatkoće.
- Zgodan trik vezan je za posluživanje: kako bi napitak ostao što dulje topao, prije posluživanja isperite čaše vrućom vodom.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash