kuhani gin, recept za kuhani gin, zimski koktel, božićni koktelkuhani gin, recept za kuhani gin, zimski koktel, božićni koktel

Zaboravite na hladnoću: Vikend je stvoren za kuhani gin

13.12.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#Božić | #recepti

Otkako je prije nekoliko godina, kada mu je porasla popularnost, unio twist u klasična blagdanska pića, kuhani gin postao je jedan od omiljenih izbora na adventskoj ponudi. Iako svoju čaroliju ima i ispijanje vrućeg napitka na otvorenom, volimo i kućnu varijantu, gdje možemo eksperimentirati sa sastojcima pa je dobro pri ruci imati i kvalitetan recept za kuhani gin iz domaće radinosti.

Kuhani gin nešto je aromatičniji i svježiji od kuhanog vina, a zahvaljujući kombinaciji citrusa, začina i biljnih nota gina, daje savršenu ravnotežu između slatkoće i začinjenosti, čineći ga idealnim zimskim napitkom za sve prilike.

Kuhani gin, zimsko piće s modernim zaokretom

Kuhani gin popularnost, između ostalog, duguje i svojoj svestranosti. Na internetu je dostupno stotine recepata, a svaki je moguće prilagoditi svojem ukusu kroz različite sastojke, omjere i začine. Bilo da preferirate intenzivnije citrusne note, bogate začine poput cimeta i anisa ili suptilnu slatkoću meda, kuhani gin može “odgovoriti” na svaku preferenciju. Upravo ga to čini idealnim izborom za blagdanske večeri jer se može prilagoditi raznim prilikama i raspoloženjima. Mi smo našli i isprobali dva recepta za kuhani gin, jedan klasičniji, a drugi “s pomakom”. Pronašli smo ih na Riedelu, gdje su kuhani gin zgodno opisali kao “kuhano vino 2.0”.

Jedan će se recept svidjeti ljubiteljima nota naranče i jabuke, a drugi u sebi nosi mali twist pa dolazi u kombinaciji okusa limuna i bazge, što je možda netipičan zimski spoj, no svakako ga vrijedi isprobati.

Kuhani gin s jabukom i narančama

Sastojci (za 2 osobe):

  • 350 ml soka od jabuke
  • 3 naranče
  • 8 klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • đumbir (cca 3 cm)
  • 40 ml gina
  • 1 naranča za ukras

Priprema:

Operite koru naranče vrućom vodom, osušite je i tanko naribajte te ostavite sa strane.

Iscijedite sok tri naranče i ulijte ga u lonac zajedno sa sokom od jabuke, klinčićima, štapićima cimeta i naribanom korom naranče.

Ogulite đumbir, narežite ga na tanke kriške i dodajte u lonac.

Zagrijte sve sastojke i pustite da kuhaju na laganokj vatri 15-20 minuta, pazeći da ne proključa.

Procijedite sadržaj lonac i pustite da se malo ohladi kako bi se izbjeglo odvajanje gina kada se pomiješa.

Ulijte po 20 ml gina u dvije čaše, a zatim ga dopunite toplim kuhanim sokom.

Ukrasite kriškama naranče i cimetom prije posluživanja.

Kuhani gin s limunom i bazgom

Sastojci (za 2 osobe):

  • 40 ml limunovog soka
  • 40 ml sirupa od bazge
  • 400 ml vode
  • 1 limun
  • 6 klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • 80 ml gina

Priprema:

U loncu zagrijte limunov sok, sirup od bazge i 400 ml vode, pazeći da ne proključa.

Narežite krišku limuna, u nju utisnite klinčiće i zajedno s cimetom dodajte u ostale sastojke u lonac. Ostavite da kratko kuha na laganoj vatri.

Procijedite sadržaj lonca i pustite da se malo ohladi kako bi se izbjeglo odvajanje gina kada se pomiješa.

Ulijte po 40 ml gina u dvije čaše i dopunite toplim kuhanim sokom.

Tips & tricks koji će dobro dođi u pripremi kuhanog gina

  • Sastojke treba lagano kuhati dok ne puste svoje arome te ne smije doći do vrenja jer ono može uništiti biljne note gina i učiniti ga gorkim, preporučuju s Great British Food.
  • Također, kako ne bi izgubio svoju aromu, gin treba dodati u tekućinu nakon što se ona malo ohladila.
  • Bogatom okusu kuhanog gina doprinijet će visokokvalitetni začini poput cimeta, klinčića i zvjezdastog anisa, dok će svježe oguljena kora citrusa biti bolji izbor od suhe kore.
  • Želite li recept prilagoditi vlastitom ukusu, zaslađivače poput meda ili agavinog sirupa dodajte postupno, kako biste postigli željenu razinu slatkoće.
  • Zgodan trik vezan je za posluživanje: kako bi napitak ostao što dulje topao, prije posluživanja isperite čaše vrućom vodom.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5