Najtraženije zimsko jelo: Sarma u dva recepta koja spajaju tradiciju i moderne okuse

09.12.2025. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#Bosch | #recepti

U modernom kulinarskom studiju The Pizza Whisperer predstavljena je najnovija generacija Bosch kuhinjskog robota serije 6 – multifunkcionalnog uređaja koji kombinira vrhunsku snagu, preciznost i praktične nastavke, uključujući i onaj za mljeveno meso. Upravo je on bio ključni saveznik tijekom ekskluzivne radionice kuhanja kojom je, uz prepoznatljivu energiju i stil, upravljao Mile Butorac, široj publici poznat kao Hungry Mile.

Influenceri i gastro entuzijasti – Meri Goldašić, Niko Čuturić, Morena Pavić, Renata Lovrinčević Buljan, Marjeta Kessler, Maja Jalšovec, Ines Šitum i Ana Antunović – bili su podijeljeni u tri tima te su, uz pomoć kuhinjskog robota Bosch serije 6, pripremali tri jela koja spajaju tradiciju i suvremeni pristup kuhanju: vegansku sarmu, brzu express sarmu sa špekom te savršeno kremasti pire krumpir.

Radionica je još jednom pokazala kako inovativni kuhinjski roboti Bosch serije 6 olakšavaju i ubrzavaju svaki korak u kuhinji, dok kreativnost i dobra energija mogu pretvoriti pripremu obroka u pravu zabavu.

Kuhinjski partner koji sve radi umjesto vas

Kuhinjski robot Bosch serije 6 ističe se snažnim motorom i velikom posudom od 5,5 litara, što ga čini idealnim za pripremu i najzahtjevnijih tijesta i većih količina hrane. Zahvaljujući sustavu 3D planetarnog miješanja ravnomjerno miješa sastojke iz svakog kuta posude, pa tijesto uvijek ispadne savršeno glatko i ujednačeno – kao pripremljeno rukom!

Uređaj dolazi s nizom praktičnih nastavaka, uključujući i onaj za mljeveno meso, što ga čini svestranim pomoćnikom za širok raspon recepata – od sarme do peciva. 

Ugrađena vaga i intuitivne brzine omogućuju precizno doziranje i potpunu kontrolu procesa pripreme. Bosch kvaliteta jamči dugotrajnost, pouzdanost i profesionalne rezultate u svakoj kuhinji.

Brza express sarma sa špekom (varivo verzija)

Sastojci:

  • 600 g svježe mljevenog mesa (svinjska vratina i junetina)
  • 150 g špeka
  • 1 veći luk
  • 300 g rezanog kiselog zelja
  • 60 g riže
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 200 ml passate
  • 700 ml vode ili temeljca
  • 1 lovorov list
  • sol, papar

Priprema:

Meso se najprije samelje u Bosch kuhinjski robot serije 6 na srednje krupno kako bi ostalo sočno i imalo dobru teksturu. U većem loncu zagrije se mast ili malo ulja pa se na jakoj vatri najprije prepeče sitno rezani špek dok ne pusti miris i lagano se ne zarumeni. 

Zatim se dodaje sitno sjeckani luk i prži dok ne postane staklast. Na to ide svježe samljeveno meso koje se dobro razrahljuje kuhačom da ne ostane u grudicama.

Kad meso promijeni boju, dodaje se mljevena paprika, kratko se promiješa da ne zagori, zatim se ubacuje rezano kiselo zelje i riža. Sve se zalije pasatom i temeljcem ili vodom, dodaje se lovor, posoli i popapri. Jelo se kuha na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dok riža ne omekša, a varivo se lagano zgusne i poveže u puni, zaokruženi okus.

Veganska zapečena sarma s tofuom, lećom i orasima

Sastojci:

  • 8–10 gotovih listova kiselog kupusa
  • 200 g dimljenog tofua
  • 150 g kuhane leće
  • 60 g riže
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 40 g oraha
  • 200 ml passate
  • 2 žlice maslinova ulja
  • dimljena paprika, soja umak, sol, papar

Priprema:

Orahe je najbolje prvo kratko popržiti na suhoj tavi da puste aromu, zatim ih grubo nasjeckati. Na maslinovu ulju se u drugoj tavi prži sitno sjeckani luk dok ne omekša, zatim se dodaje češnjak. Dimljeni tofu se rukama ili nožem usitni i dodaje na luk, kratko se zapeče da pusti dimljenu aromu.

Nakon toga se u tavu dodaju kuhana leća, suha riža i prženi orasi. Sve se začinjava dimljenom paprikom, paprom, malo soja umaka i po potrebi solju. Smjesa se kratko povezuje na vatri da se okusi sjedine.

Listovi kupusa se po potrebi odrežu na veličinu, pune se pripremljenim nadjevom i motaju u sarme. Slažu se u vatrostalnu posudu, zalijevaju passatom razrijeđenom s malo vode i lagano se poškrope maslinovim uljem. Posuda se najprije pokrije i peče oko 35 minuta, a zatim se otkrije još 10 minuta kako bi se sarme lagano zapekle i dobile finu koricu.

FOTOGRAFIJE: Robert Gašpert

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5