Gledamo “The Last of Us” i vjerojatno ćemo početi igrati igricu!

19.01.2023. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Kultura | Život iza 5
#serija

Jedna od najpopularnijih i najfilmičnijih videoigara svih vremena je “The Last of Us” tvrtke Sony i Naughty Dog, koja je lansirana 2013. i odmah je postala hit. I kritika i igrači, publika, prihvatili su ju od prve. Nekoliko godina je postojala ideja da se “The Last of Us” realizira kao film, no nakon višegodišnjeg produkcijskog pakla, od toga se odustalo i HBO je napravio prvu adaptaciju videoigre u dramsku tv seriju.

serija The Last of Us

Serija The Last of Us

Prva sezona prati priču prve igrice koja je izdana za PS5 pod nazivom “The Last of Us, Part 1”. Radi se o fascinantnoj dekonstrukciji videoigre koja se oslanja na likove i pripovijedanje umjesto na radnju, što je istovremeno prirodno i pomalo neobično. Rezultat je serija koja veliča storytelling, adut same igre što ju stavlja u važniju poziciju ispred svih ostalih sličnih. Serija “The Last of Us” bi se upravo zbog toga trebala podjednako svidjeti i gejmerima, i dramskoj, televizijskoj publici.

Na početku upoznajemo Joela (Pedra Pascala) i njegovog brata Tommyja (Gabrijela Lunu) te situaciju gdje infekcija gljivicama Cordyceps satre svijet i od ljudi napravi zombije. Joel jedva preživi sumrak svijeta koji se desio. Radnja se odvija 2003. Skačemo u 2023. i u novi svijet, barem novu viziju svijeta. Većina svjetske populacije je mrtva ili zaražena, veliki gradovi poput Bostona postali su karantenski centri, zone koje vode i njima upravlja vojska. Joel je sada krijumčar i radi sa ženom Tess (Anna Torv) i oboje žive, bolje rečeno preživljavaju na “rubu društva”.

Nailaze na nešto čudesno, nešto što bi moglo promijeniti svijet. Istovremeno organizacija Fireflies drži djevojku Ellie (Bella Ramsey) u zatočeništvu. Izgleda da je Ella rješenje ljudskog opstanka i Joel ju mora prokrijumčariti na zapad preko cijele Amerike.

Ono što je bitno dok gledate seriju jest da probate zaboraviti da gledate – seriju. Svaka epizoda je poglavlje za sebe i svaka bi se trebala gledati kao zasebna sezona (u pomanjkanju boljeg opisa). Iako je svaka epizoda “za sebe” i dalje je to priča o Joelu i Ellie.

A njih dvoje zajedno funkcioniraju – savršeno. Joela Pascal glumi bez melodrame, odlično balansira traumu i cinizam, dok me mlada Ramsey podsjeća pomalo na mladu Jodie Foster.

Gejmeri su reagirali na seriju više nego pozitivno, na više mjesta sam naišla da su komentirali da je serija “The Last of Us” zapravo zabilježila ljepotu i atmosferu videoigre. Imajmo na umu da se videoigra igra u online multiplayer modu, a da u seriji gledamo linearnu radnju. Ovdje taj prijenos nikome ne smeta, a znamo da je svaka homogena zajednica prilično skeptična i kritična prema “vanjskim” utjecajima i tumačenjima.

Na neki način je ovo i oda svim likovnim umjetnicima, concept artistima, 3D artistima, digitalnim umjetnicima, piscima i ostalim kreativcima koji rade na videoigrama. Mnogi su komentirali da je svaki užasavajući trenutak, scena i prizor iz igrice vjerno prenesen u seriju, do te mjere da su na nekim forumima išli pobrojati scene i koliko je serija “The Last of US” vjerna igri. Prema njima serija ne može rekreirati iskustvo igre, ali ga je definitivno dodatno istražila i nadogradila!

https://youtu.be/Yk_FOlcx3F0

Da se radi o fenomenu kao što je bio i “Stranger Things” govori činjenica da je serija “The Last of Us” napravila Depeche Modeu istu stvar što je serija “Stranger Things” napravila Kate Bush! Pjesma “Never Let Me Down Again”, iz 1987., a koju slušamo nakon prve epizode vratila se na glazbene ljestvice! Jako, jako volimo kada se poklope ovakve stvari. Sada samo trebamo pričekati da televizijska publika dramskih serija krene igrati videoigru, da se zaokruži puni krug. Ne bi bilo iznenađujuće.

FOTOGRAFIJE: HBO / serija The Last of Us

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5