Best buy: Kako je Le Creuset lonac postao neizostavan dio moje kuhinje

14.03.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#Best buy | #Le Creuset | #posuđe

Prvi Le Creuset lonac u našu je kuhinju stigao kao dar za vjenčanje. Kada sam ga vidjela, iskreno rečeno, pomislila sam: “Ok, super, kvalitetan lonac”. Točnije, to je pomislila moja strana nezainteresirana za kuhanje, osim ako je u pitanju pečenje kolača ili kruha. Koliko sam samo bila u krivu: ne glede kvalitete, već oko svog skromnog entuzijazma koji je potpuna suprotnost današnjoj euforiji kada pričam o Le Creuset proizvodima. Lonac je, naime, postao apsolutni favorit u kuhinji kojeg rado preporučujem.

Le Creuset lonac kao favorit u kuhinji

Nakon što sam otvorila kutiju, krenula sam u malo istraživanje i brzo vidjela kako Le Creuset definitivno nije još jedan običan lonac u nizu, nego nešto što traje godinama, desetljećima – usudila bih se reći i doživotno, koliko im traje i jamstvo – pod uvjetom da se slijede upute proizvođača vezane za njegovo korištenje i održavanje. Prije nego se prebacim na svoje Le Creuset iskustvo, napisat ću par općenitih riječi. Profesionalci za brend kažu kako je zlatni standard po pitanju proizvoda od lijevanog željeza. Lonci i posude poznate su po ravnomjernom i efikasnom zagrijavanju, a emajlirana završna obrada čini Le Creuset izdržljivim i relativno lakim za čišćenje.

Tradicija seže u 1925., kada su belgijski osnivači Armand Desaegher i Octave Aubecq spojili nizozemsku metodu lijevanja metala s pomoću pješčanog kalupa sa slojevima šarenog, visokokvalitetnog porculanskog emajla. Tradicionalan dutch oven dizajniran je za kuhanje na otvorenoj vatri, a Le Creuset posuđe savršeno je dizajnirano za prženje, pirjanje, kuhanje, dinstanje, pečenje… Lonci se i dalje kuju u u Fresnoy-le-Grandu u sjevernoj Francuskoj te u pogonima diljem svijeta, gotovo istim procesom kao prije stotinjak godina. Promišljeni dizajn i genijalan marketing omogućili su mu relevantnost kroz sve ove godine.

Moj prvi susret s Le Creusetom bio je lonac u izvornoj nijansi, onoj koja imitira boju lave, u nijansama između narančaste i crvene. Promjer mu je 24 cm, odnosno 4,2 L zapremnine, što ga čini idealnim za svakodnevno korištenje. Kod nas su ovi lonci dostupni u trgovinama Sol i papar te Oko stola, a dobra je ideja potražiti ih na Amazonu, kao i u Le Creuset outlet trgovini u Noventi di Piave. Cijena lonca ona je stavka zbog koje će svatko dobro, dobro razmisliti prije njegove kupnje. Kreće se od nekih 380, 400 eura pa naviše, ovisno gdje se kupuje. I zato ga vrijedi potražiti na sniženju. Fun fact: svoj drugi Le Creuset lonac, nešto plići, a širi, pronašla sam u njihovoj trgovini u Stockholmu, po vrlo dobroj cijeni. Koliko me sjećanje služi, bio je snižen oko 60%, što nije akcija na kakvu se često naiđe.

Kupila sam ga bez mnogo dileme, a razmišljanje kako ga prevesti do Hrvatske ostavila sam za kasnije. Naime, zbog materijala od kojeg su izrađeni, lonci su vrlo teški, a težina se razlikuje od veličine do veličine i kreće se od 1,7 pa do 7,3 kilograma, koliko je težak lonac promjera 30 cm. Lonac je, naposljetku, uspješno dopremljen u kuhinju, a ja nastavljam “vrebati” Le Creuset posuđe po cijeni nižoj od redovne čvrsto stojim iza tvrdnje da vrijede svakog centa!

Što proizvođač kaže o Le Creuset loncima?

Ručka je otporna na toplinu (do 260°C) te je dizajnirana za bolje prianjanje, čak i kada se koriste rukavice za pećnicu. Čišćenje je brzo jer ga olakšava svijetla emajlirana unutrašnjost, a loncem se općenito vrlo lako rukuje, zahvaljujući velikim ručkama. Prikladan je za pećnicu, indukciju ili ploču za kuhanje. Lijevano željezo zadržava toplinu pa su kuhanje i pečenje ravnomjerni. Nadalje, poklopac čvrsto prianja i jela su savršeno skuhana. Preporučuje se kuhati jela na niskoj do srednje visokoj temperaturi kako bi briga o loncu bila adekvatna, a hrana ukusna. Dostupan je u raznim bojama i proizvodi iz asortimana unijet će pop of colour u svaku kuhinju.

Preporučuje ga se prati u toploj, ne prevrućoj vodi, sa sapunom, a zatim ga dobro isprati i osušiti. S čišćenjem treba pričekati dok lonac nije potpuno hladan nakon korištenja te se ne smiju koristiti abrazivna sredstva. Preporučuje se koristiti uz drvene ili plastične dodatke otporne na toplinu, a s metalnima treba oprezno kako se grebanjem ne bi proizvelo oštećenje. Lonac treba smjestiti na najprikladniju zonu za kuhanje, kako bi se hrana ravnomjernije kuhala, čime se također smanjuje rizik od oštećenja ručki i stranica lonca. Kuhanje na srednjoj ili niskoj temperaturi daje najbolje rezultate, kažu iz brenda, čak i kada su u pitanju prženje ili pečenje.

Moje iskustvo s Le Creuset loncima

Mislim da se malo koje posuđe u našoj kuhinji koristi toliko često kao što se koristi ovaj lonac od lijevanog željeza. U njemu se najčešće rade jela poput pulled porka, raznih gulaša i variva, zatim riža, tjestenine, umaci… Osobno, najdraže mi je u njemu pripremati kruh jer iz peći izađe s hrskavom, zlatnosmeđom koricom. Kada sam prvi put stavljala lonac u pećnicu, bila sam u malom strahu hoće li ostati “čitav”. No, pratila sam upute proizvođača (da temperatura nije viša od 260°C), oprezno njime rukovala i izašao je iz pećnice bez ikakvog oštećenja. Netko će mu možda zamjeriti što je vrlo težak, no ja ne mogu reći da mu je zamjerka, već upravo karakteristika zbog koje lonac i ima toliko kvaliteta. No, da treba biti oprezan – zbilja treba, pogotovo kada se vadi iz pećnice i vrlo je vruć.

Inače proizvodi od lijevanog željeza zahtijevaju seasoning, odnosno tzv. “sezoniranje”, kako bi se osigurala dugovječnost, kvaliteta i stvorio sloj koji se ne lijepi. No, ne i Le Creuset. Drugi razlog zbog kojeg volim proizvode benda upravo je ta non-sticky površina, a loncima nije potrebno sezoniranje jer dolaze potpuno obloženi emajlom. Treba im vremena da se zagriju, no zatim slijedi ravnomjerno i učinkovito kuhanje, a ljepljenje hrane po tavi, odnosno loncu izostaje. Uz emajlirano posuđe dolazi jedna velika prednost: izuzetno je izdržljivo i otporno na pucanje, hrđanje i lomljenje – uz pravilno održavanje, naravno.

Još jedan razlog zbog kojeg me iznova oduševi je lakoća čišćenja. Osoba sam koja sve moguće pokušava staviti u perilicu za suđe i minimalno prati na ruke, no ove posude to zahtijevaju. Ipak, čišćenje je brzo i jednostavno, čak i bez upotrebe snažnih sredstava.

Ako je riječ o malo tvrdokornijoj mrlji (što je rijetko jer se ništa ne lijepi za površinu), ostavim da se lagano namoči pa nježno očistim do kraja sa spužvicom. Niti jedno čišćenje nije zadalo pretjeranu muku i traje svega nekoliko minuta pa činjenica da je bolje preskočiti pranje u perilici i ne predstavlja velik problem.

PRIJEDLOZI ZA KUPNJU

*Best Buy je After5 tema koju smo poželjeli i sebi i vama. Ukratko, isprobani i provjereni proizvodi i usluge kojima ćemo rado posvetiti koji redak, kako bismo vam uštedjeli vrijeme i novac. Enjoy!

FOTOGRAFIJE: Le Creuset, Sol i papar, Oko stola, Amazon

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5