Kultno posuđe koje toliko traje, da se ostavlja u nasljedstvo

18.01.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#uređenje interijera | #Le Creuset | #posuđe

Nisam mislila da me neko posuđe može osvojiti, toliko da ću ga uzbuđeno preporučiti dalje, svakome tko ima imalo ambicija i želje za kuhanjem, dok u moje ruke nisu došle Le Creuset posude. Na prvu sam pomislila ‘Lonac kao i svaki drugi’, no samo jedno kuhanje bilo je dovoljno da me potpuno razuvjeri i pokaže kako s razlogom nosi kultni status u kulinarskom svijetu.

Znala sam kako je posuđe od lijevanog željeza, poznatije kao Dutch oven kvalitetan dodatak kolekciji, no ‘the gusano posuđe’ nosi Le Creuset predznak i mnogim kulinarskim entuzijastima nalazi se na listi želja.

Izrađene od visokokvalitetnog lijevanog željeza, poznate po ravnomjernom i efikasnom zagrijavanju, Le Creuset posude toplinu zadržavaju satima i uistinu nude odličnu vrijednost za novac. Varivo, juhe, pulled pork, kruh s najhrskavijom koricom, opcije kuhanja i pečernja u Le Creuset posudama su brojne pa vidim kako drugi lonci zbog njega lagano padaju u drugi plan.

Sjajna, emajlirana završna obrada ovo poželjno gusano posuđe čini i izdržljivim i relativno lakim za čišćenje. Dovoljni su tek topla voda, sapun i spužvica, odnosno četka kojom ćete ga oribati.

Kad se sve njegove kvalitete stave na jedno mjesto, čini se kao da nema mane. Uz to, riječ je o komadu posuđa koji se ostavlja u nasljeđe. Proizvodi imaju doživotno jamstvo (naravno, ako se slijede upute proizvođača o održavanju) pa sigurno može poživjeti (barem) par desetaka godina. No, ono što se ističe kao njegov minus je cijena. Naime, za Le Creuset posude treba izdvojiti nekoliko stotina eura, ovisno o promjeru posude.

U Hrvatskoj su dostupni u trgovinama poput Sol i papar te Oko stola, a uz Le Creuset posude različitih promjera i dubina, tu su i lonci za juhu te tave.

Ono što nas je prvo ‘kupilo’ kod Le Creuset posuda bile su primamljive boje i cijela paleta nijansi zbog kojih se može uklopiti u svaku kuhinju. To je stvarno jedna od onih posuda koju ne bismo ni maknuli s pažljivo ukrašenog blagovaonskog stola. Baš suprotno, Le Creuset posudila bila bi njegova glavna zvijezda.

Profesionalci za Le Creuset kažu kako je on – zlatni standard. Svaki drugi Dutch oven je jednostavno tek drugi, treći ili četvrti najbolji, dok Le Creuset posude drže prvo mjesto.

Le Creuset posude imaju i zanimljivu povijest

Le Creuset posuđe tehnički je francuska pećnica, pojašnjava Eater, također poznata kao cocotte. Cijenjeno posuđe nastalo je 1925. godine kad su belgijski osnivači Armand Desaegher i Octave Aubecq spojili nizozemsku metodu lijevanja metala pomoću pješčanog kalupa sa slojevima šarenog, visokokvalitetnog porculanskog emajla. I dok je tradicionalan Dutch oven dizajniran za kuhanje na otvorenoj vatri, Le Creuset posude savršeno su dizajnirane za prženje, pirjanje, dinstanje i pečenje.

Prvi komadi s Le Creuset potpisom bili su emajlirani u tamnim, crveno-narančastim nijansama, inspirirani bojom rastaljenog željeza. Danas su dostupne u više od 100 nijansi i prodaju se u 60 zemalja diljem svijeta. I dalje se ručno kuju u Fresnoy-le-Grandu u sjevernoj Francuskoj, gotovo istim procesom kao prije stotinjak godina. Nijansa koja podsjeća na vulkansku lavu, poznatija kao volcanique i dalje je dostupna – jedna je od popularnijih i omiljena kod brojnih kuhara.

Kako je Le Creuset ‘dogurao’ do kultnog statusa?

Od samog osnutka, piše Eater, Le Creuset ostao je relevantan zahvaljujući kombinaciji pametnog, promišljenog dizajna i genijalnog marketinga. Povrh jednostavne i impresivne činjenice da lonac traje desetljećima, brend je izgradio bazu lojalnih kupaca, čak možemo reći – generacije lojalnih kupaca kod kojih se strast prema Le Creuset posudama prenosi s koljena na koljeno. Brend ima velikodušan program jamstva, a u ponudu konstantno uvode nove proizvode i nove boje.

Tu je i vjerna ‘vojska’ slavnih obožavatelja, poput Marilyn Monroe i Julije Child nekada te Jennifer Garner i Taylor Swift danas. Iako su u fokusu Le Creuset posude, ponuda je kroz godine proširena pa kolekciji možete dodati posuđe za jelo, tave, posude za pečenje, čak i soljenke i paprenke koje se dizajnom uklapaju u ostatak Le Creuset kolekcije.

Prepoznatljivost brenda komentirao je i Nate Collier, direktor marketinga i komunikacija iz Le Creuseta:

– O Le Creusetu razmišljajte kao o jednostavnom komadu posuđa, ali čak je i silueta našeg Dutch ovena prepoznatljiva. Možete nekome pokazati linijski crtež posuđa, bez ikakve boje, i većina ljudi koji su upoznati s posuđem za kuhanje, može vam reći kako je riječ upravo o Le Creuset posudi.

Iako su se na tržištu pojavili brojni komadi posuđa inspirirani upravo onim s potpisom legendarnog brenda, čini se kako niti jedan od njih ne izaziva takvu, usudimo se već reći, emocionalnu reakciju kao što to radi Le Creuset. Iako konkurencija nudi iznimno kvalitetne alternative gusanog posuđa, Le Creuset je i dalje najpoželjniji. Ponekad se čini kako je on više od gusane posude – tako zadovoljni kupci opisuju svoje iskustvo s njim, gdje su ga nabavili, što u njemu najradije pripremaju, a neki i kako su ga uništili (iako, u obitelji se šalimo da bi, kad bi nam Le Creuset posuda pala na pod, vjerojatno probila pod, a ona ostala čitava).

Le Creuset posude

Dakle, jasno je kako Le Creuset uživa status najboljeg od najboljih. Njegove posude ostaju u nasljeđe, a tu je kultni izgled koji biste prepoznali među stotinama posuda od lijevanog željeza. Naposljetku i ono najbitnije – kvaliteta koju su ispitali stručnjaci Le Creusetu omogućuje da zadrži svoj status najboljeg, čak i dok se neprestano pojavljuju novi konkurenti s pristupačnijom cijenom.

Gdje kupiti?

  • Sol i papar
  • Oko stola
  • Outleti Novena di Piave i Parndorf
  • The Hut
posuđe Le Creuset

Kako održavati Le Creuset posude?

Prije pranja, vruću posudu potpuno ohladite, a prije spremanja je temeljito osušite. Nikada ne uranjajte vruću posudu u hladnu vodu. Iako su Le Creuset posude od nehrđajućeg čelika dizajnirane da budu izdržljive, spoj visoke i niske temperature ipak može izazvati oštećenja.

Ako u posudi ima ostataka hrane, napunite je toplom vodom i ostavite da se namače 15-20 minuta, prije pranja. Koristite spužvicu, ali nemojte grubo ribati i koristiti abrazivna sredstva za čišćenje. Lagane mrlje ili metalni tragovi mogu se ukloniti Le Creuset sredstvom za čišćenje, a povremeno korištenje tog proizvoda omogućit će da posuda i nakon korištenja izgleda kao nova.

Iako je Le Creuset emajlinarno posuđe izuzetno izdržljivo, može se oštetiti pri padu, a iz brenda kažu kako ovo oštećenje nije pokriveno doživotnim jamstvom.

Što se tiče pranja u perilici posuđa, ono je moguće, no stalno pranje u perilici može dovesti do zamućenja emajla. To nije štetno i neće utjecati na kvalitetu kuhanja, no ne preporučuje se. Posuđe s metalnim i drvenim ručkama ne preporučuje se prati u perilici suđa.

FOTOGRAFIJE: Le Creuset

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5