Ovog tjedna najbolje bi bilo zaputiti se u smjeru obale i ne izlaziti iz mora sve dok ljetne vrućine ne popuste, no budući da je stvarnost za mnoge od vas bitno drugačija i da vas poslovne obaveze vrlo vjerojatno još neko vrijeme vežu uz grad, donosimo jedan “silver lining” koji bi boravak u vrućem Zagrebu mogao učiniti mrvicu podnošljivijim, a to je ljetni ručak inspiriran Italijom.
Ljetni ručak u Zagrebu
Postoje ti neki restorani u kojima se osjećamo baš kao da smo doma. Koji odišu posebnom atmosferom, toplinom i ugodom i naposljetku ne djeluju nimalo pretenciozno. Za nas je to već godinama novozagrebački restoran Il Secondo, do kojeg “potežemo” iz kojeg god dijela grada je to potrebno. U Il Secondu znamo da će nas već s vrata dočekati njihovo super profesionalno (i super ljubazno) osoblje, da ćemo uz čašu finog vina ili originalan koktel strpljivo čekati na fine zalogaje koji stižu i da će hrana koju ovdje pripremaju s mnogo ljubavi na nas imati ultimativni “comforting” učinak.
Il Secondo nas svojim jelima vodi ravno na Mediteran
Jednako kao što je Il Secondo po zimi “the place to be” kada su u pitanju božićne večere i domjenci, tako je u ljetnoj verziji ovo idealna adresa za pojesti lagan, a ukusan ljetni ručak. Dolazak u ovaj restoran uvijek nam je poput male Italije, jer je njegov jelovnik dominantno baziran na namirnicama i jelima mediteranske kuhinje. Ako se u ovim vrućim danima zaželite salata, pasti i rižota, Il Secondo spremno će odgovoriti na sve vaše foodie preferencije. Naš savjet uvijek je isti: krenite s predjelima i uživajte u dijeljenju hrane s dragim ljudima, prije nego se bacite na vlastito glavno jelo, a ono što također vrijedi isprobati, ali u tekućem obliku, su osvježavajući kokteli restorana koji su doživljaj za sebe.
Il Secondo nam je dojavio adute sa svog jelovnika za #summerinthecity iskustvo koje nam neće biti nimalo mrsko, a mi smo među njima izdvojili svoje favorite:
Predjela:
- Juha od domaćih rajčica i pečene paprike s tapenadom od prženih badema, rajčice i paprike
- Burrata s džemom od rajčice, prženom rukolom i zapečenom domaćom ciabattom
- Ceviche od brancina, kozica, svježeg krastavca i jabuke na kremi od pečene paprike i peperoncina
- Carpaccio od jadranske hobotnice s cherry rajčicom i lisnatom salatom
Glavna jela:
- Domaće papardelle od sviježeg špinata s jadranskim škampima, domaći pesto od bosiljka, cherry rajčica i pinjoli
- Domaći ravioli punjeni junetinom, salsa od domaćih rajčica, velouté od graška i ricotta
- Jadranska hobotnica pečena u vlastitom soku s mladim krumpirom i povrćem
- Crni rižoto od sipe i kozica s mini medaljonima od tune u crnom sezamu
- Pikantna piletina na podlozi od domaćih uzgojenih šparoga, matovilca, rotkvice, kreker od bademovog brašna, bijeli umak s uljem od mente
Deserti:
- Lješnjak mousse s kremom od čokolade, pastom od lješnjaka i crumble od badema
- Mekani ekler s moussom od tonke, jagoda i biskvit od badema
- Sorbetto od limuna
Kokteli:
Yuzu Collins / Gin, yuzu, vanilla, soda
Coconut Mojito / Malibu, limeta, menta
Womentini / Martini Bianco, jagoda, limeta
MeNgroni / Campari, Martini Rosso, Hendricks gin, Fever Tree tonic
Hugo / Pjenušac, bazga, menta
Svoje mjesto u Il Secondu rezervirati možete na broj +385 1 658 6609 ili na mail ilsecondo.restoran@gmail.com.
FOTOGRAFIJE: Marija Laća