Moramo priznati da ovih dana s veseljem dočekujemo vijesti o prvim ljetnim open-air događanjima u gradu. U periodu smo godine kada sve što želimo je uskočiti u omiljene ljetne komade, poslovne brige ostaviti na poslu i popodnevno vrijeme provesti u društvu svoje ekipe, na terasi bara i s čašom osvježavajućeg koktela u ruci.
Nismo jedini, zar ne? Nadolazeći ljetni dani također su nam inspiracija i motivacija za organizaciju druženja kod kuće, u vrtu ili na terasi, gdje svoje prijatelje nastojimo impresionirati DIY koktelskim majstorijama. Za oba scenarija pronašli smo odlično rješenje: Madre Badessa pića, koja su bila ključan sastojak na predstavljanju novih ljetnih koktela prošlog petka u zagrebačkoj Tesli.
Činjenica je da nas ne treba mnogo nagovarati na afterwork druženja u znaku koktela, pa kada smo prošlog tjedna dobili poziv da navratimo u TESLA New Generation bar u Varšavskoj, činilo nam se da smo dobili savršen recept za zaključiti još jedan intenzivan radni tjedan. Originalne koktelske kreacije, živahno društvo raspoloženo za dobru zabavu i glazbeni taktovi najvećih domaćih hitova, uveli su nas u #zen stanje duha u trenu i stvorili podlogu za bezbrižan ulazak u vikend. Na ovoj atmosferi imali smo prilike zahvaliti brendu rakija i likera Madre Badessa, koji je nastao kroz suradnju našeg hitmejkera Tončija Huljića i institucije među proizvođačima pića u Hrvatskoj, Maraske Zadar.
Ova poslovna i poduzetnička sinergija itekako ima smisla: Maraska Zadar, koja se može pohvaliti tradicijom proizvodnje likera i rakija dužom od 250 godina, preuzela je na sebe zadatak kreiranja originalnih pića koja bi nam dočarala mediteransku lakoću življenja. I u tome je uspjela. Madre Badessa rakije i likeri, nazvani po Tončijevom bendu, svojom recepturom na poseban način prenose dalmatinski žar prema životu i uživanju u malim stvarima. U njima se spajaju tradicija i moderna, ali najvažnije je to da se poštuje izvrsnost autentičnih lokalnih namirnica pretočenih u pitki užitak.
Uzimajući u obzir da upravo za stolom okupljena društva stvaraju nezaboravne uspomene, Maraska Zadar proizvela je Madre Badessa rakije i likere u sedam različitih okusa i nazvala ih po popularnim pjesmama istoimenog benda Tončija Huljića. Tu su premium gin Capone, Inamorana liker od zadarske višnje amarene, Padre pelinkovac, Triska rakija od kruške viljemovke, Šizika rakija od šljive, Teta Mare liker od borovnice te Manna liker od zelenog oraha.
Ova pića korištena su u novo predstavljenim koktelima – u svakome od njih, kao baza, nalazi se jedan od gore navedenih likera i rakija. Isprobali smo koktele InAmorana Fizz, Delirium šljiva, Kekereke kruška, Capo di tutti capi i Karampana, koji su nas oduševili svojim slatkim i osvježavajućim karakterom.
Osvježavajući ljetni kokteli nastali su u suradnji Maraske Zadar i barmena iz Barology Studia, a predstavljanje novih Madre Badessa koktela i dobru zabavu nisu propustile niti brojne zvijezde i influenceri poput Lane Klingor Mihić, Anite Dujić, Mije Dimšić, Matee Miljan, Tee Dujmić, Lade Mitrašinović i domaćina Tončija Huljića. Cijeli After work party donio je dašak dalmatinskog šušura na zagrebačke ulice, a okupljene je zabavljala Mia Dimšić.
Galerija
Od gradskih terasa do kućne radinosti:
Madre Badessa koktele možete napraviti i sami
Poznato je da šećer dolazi na kraju, pa ako ne iskoristite priliku sjesti u bar i naručiti jedan od ovih koktele, imate priliku napraviti ih sami kod kuće. Brend nam je za vas ljubazno ustupio recepte, koji su osmišljeni baš kako biste mogli nabaviti Madre Badessa pića i pripremati ih za obitelj i prijatelje u kućnoj radinosti. Vodili su se upravo jednostavnošću sastojaka i pripreme, kako bi svatko mogao probuditi koktel majstora u sebi.
InAmorana Fizz
Sastojci:
- 30 ml Capone dry gin
- 20 ml inAmorana
- 10 ml limunov sok
- 80 ml Tonic
Priprema:
U visoku čašu staviti led i sve sastojke natočiti redom, promiješati lagano žlicom. Dekorirati amarena višnjama i koricom limuna koja se prethodno otisne iznad pića radi dodatnih aroma.
Delirium šljiva
Sastojci:
- 60 ml Šizika
- 20 ml sirup od meda
- Korica limuna
- Suha šljiva
- Stirr/rock/dry plum&lemon zest
Priprema:
Priprema je moguća u barskoj čaši. Preko leda uliti Šiziku i sirup od meda (50:50) miješati 30-ak sekundi, preliti u rock čašu preko velike kocke leda ili poslužiti bez leda u Nick&Nora čašu. Otisnuti koricu limuna iznad pića radi dodatne aromatike i poslužiti suhu šljivu na kocki leda.
Kekereke kruška
Sastojci:
- 50 ml Triska
- 20 ml limunov sok
- 20 ml smeđi sećerni sirup
- stirr/rock/orange zest&pear
Priprema:
Priprema je moguća u barskoj čaši. Preko leda uliti Trisku sok od limuna i šećerni sirup (50:50) miješati 30-ak sekundi, preliti u rock čašu preko velike kocke leda ili poslužiti bez leda u Nick&Nora čašu. Otisnuti koricu naranče iznad pića radi dodatne aromatike i poslužiti slice kruške na kocki leda.
Capo di tutti capi
Sastojci:
- 50 ml Capone dry gin
- 20 ml šećerni sirup
- 20 ml limunov sok
- 80 ml Mineralna voda
- Top up sa 10 ml Tete Mare
Priprema:
U visoku čašu staviti led i sve sastojke natočiti redom, promiješati lagano žlicom. Po izboru na vrh uliti Tetu Maru ili inAmoranu. Dekorirati amarena višnjama ili borovnicama (ovisno s kojim se likerom završilo piće), koricom limuna koja se prethodno otisne iznad pića radi dodatnih aroma te svježom mentom.
Karampana
Sastojci:
- 40 ml Šizika
- 20 ml limunov sok
- 100 ml Juicy Brusnica
Priprema:
U visoku čašu staviti led i sve sastojke natočiti redom, promiješati lagano žlicom. Dekorirati koricom limuna koja se prethodno otisne iznad pića radi dodatnih aroma i svježim bosiljkom.
FOTOGRAFIJE: Madre Badessa