Upoznajte Anju: Karijeru gradi u tech svijetu, a uz njezin Instagram, ljeto će još malo duže potrajati

05.09.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Putovanja | Gastronomija
#gastronomija | #putovanja

Možda smo se već vratili rutini i poslovnim obvezama, ali dašak ljeta i dalje želimo zadržati, makar kroz maštanje i scrollanje društvenim mrežama. U tome nam pomaže Mediterranya, Instagram profil iza kojeg stoji Anja Brdar Vukoja, moja sugovornica koja sebe opisuje kao emotivnu i srčanu putnicu kroz život, istovremeno i melankoličnu i strastvenu. Na njezinom se profilu osjeti onaj pravi, autentični mediteranski duh i, kad kažem autentični, ne mislim na još jedan izlizani epitet. Naprotiv, Anja kuha da bi okupila drage ljude za stolom, putuje da bi skupljala recepte i uspomene te osjećala još dublje, a živi da bi voljela: obitelj, prijatelje, prirodu i sve ono lijepo što joj život donosi. Njezinu priču ne donosimo samo kroz riječi, iako je s njima iznimno vješta i gušt se s njom dopisivati, nego i kroz fotografije kojima nas Anja vodi na putovanje Mediteranom.

Volim i lijepe predmete i još ljepše duše i uvijek sam, iznova, zaljubljena u život.

No, prije nego će nas Anja provesti svojim sanjarskim profilom, ukratko se predstavila: već osam godina živi u Švicarskoj, no svoju adresu dijeli na Dalmaciju, Livno, gdje se i rodila, te ostatak svijeta, kroz svoja putovanja. Poslije studija preselila se u Zug, gdje se pridružila suprugu koji je tamo odrastao, pa zajedno već godinama žive jedan zanimljiv i aktivan, polunomadski život. Do preseljenja u Švicarsku živjela je i boravila na različitim lokacijama u Europi, uvijek u nemirnom i pustolovnom duhu.

Mediterranya
Mediterranya
Mediterranya

Na pitanje kako je nastao profil, satkan mediteranskim prizorima, kaže da nema jednostavnog odgovora, već se sve vrti oko niza kompleksnijih trenutaka i životnih događaja:

“U jednoj fazi života, prilagodba na švicarski mentalitet, stres od posla i nebrojenih obaveza koje sam si nametnula u želji da sve bude besprijekorno funkcionalno – narušili su mi zdravlje. Razvila sam dva autoimuna stanja koja su me prvi put stavila na pauzu. U toj fazi jednostavno ništa nije pomagalo toliko kao boravak na Mediteranu, bez ikakvog pretjerivanja. Počeli smo duži period boraviti u Grčkoj i taj način života i stav prema istom, sunce, more i usporenje životnog ritma; to mi je okrenulo zdravstveno stanje na bolje, ali i znatno promijenilo način razmišljanja.”

Od tada, govori mi, kreće nastojanje da se dijelovi Mediterana i skladnijeg načina života ukomponiraju u svaku sferu njezina postojanja – od kuhinje preko bezbrižnosti duha do samog ambijenta doma, koliko god je to moguće ostvariti. U tom je svjetlu prošlog ljeta poželjela novi stav i estetiku življenja dijeliti kao mali kreativni outlet u vidu Instagram profila.

Mediterranya, adresa koja cijele godine živi mediteranskim duhom

Na Anjinom ćete profilu odmah primijetiti ljubav prema hrani. Aktivno je, prisjeća se, počela kuhati po preseljenju na fakultet i saživjela se s ulogom, kako kaže, mlade domaćice (po danu), koja je mjesečni džeparac prvo trošila na namirnice na tržnici srijedom pa na bocu dobrog vina navečer petkom i subotom:

“Kuhala sam i svojim prijateljima i kolegama, koji to i danas nerijetko spomenu, i tu sam naučila da se s jako malo sastojaka ipak može napraviti nešto iznimno ukusno i hranjivo. Strast prema kuhanju me još od tada nije napustila, nego sam nastavila njegovati i volju i talent, a kuham po osjećaju, želji i inspiraciji.”

Mediterranya

Dolazim iz jedne neobične i dijelom umjetničke obitelji u kojoj su uglavnom platno i glina sredstva stilskog izražavanja, dok sam ja svoje afinitete prema bojama, oblicima i teksturama, između ostalog, prenijela na svoj kuhinjski stol. Sve me to jako ispunjava i djeluje terapeutski na mene. 

U Livnu je s mamom i tetom “brusila zanat” tradicionalne i domaće balkanske kuhinje, što je, kaže, kod njih prilično prirodan proces. Djed joj je bio mlinar i tijesto je nešto čime najbolje rukuje, kao što je nekada rukovala i njezina pokojna baka. Domaće pogače, sve vrste pita i variva nešto su čemu se uvijek vraća, mada su laganiji mediteranski recepti, prepuni ribe, povrća i svježine, njezina svakodnevica i izvor zadovoljstva. Iz vlastite potrebe danas nastoji tradicionalne recepte učiniti malo lakšima i zdravijima, kroz moderniji način pripreme i prezentacije.

“Moj comfort food su juhe i variva; raznovrsni riblji brudet uz palentu i domaću pogaču je za mene lajtmotiv Dalmacije i Mediterana, a pita zeljanica će me uvijek vraćati u majčin zagrljaj. Kroz gastro putovanja i kulinarske radionice po svijetu brzo sam spoznala najveću istinu, a to je da se bogatstvo naše mediteranske kuhinje krije u jednostavnosti i svježini. Dajte mi mali vrt i dobro maslinovo ulje i nastat će čuda u kuhinji – jer s malo, ali kvalitetnih namirnica može se napraviti gastro renesansa. Nekad skromna, radnička hrana danas predstavlja pravi luksuz i bogatstvo, a za neinovativnu pretencioznost u kuhinji nema puno mjesta u mom životu”, govori mi Anja koja u studenom planira pohađati i Mediteransku akademiju kuhanja.

Mediterranya
Mediterranya
Mediterranya

Riječ je o maloj školi kuhanja mediteranske hrane na grčkom otoku Samosu gdje će tjedan dana kuhati i učiti o tehnikama kuhanja 1 na 1 s jednim grčkim chefom. Uz strast prema kuhanju neizostavno se vežu i neki rituali, a Anja ima par navika kojima započinje dan – prije svega, to je doručak sa suprugom:

“Ponekad ustanem ranije isključivo da bih doručkovala i već navečer u krevetu planiram taj prvi i najslađi obrok na svijetu. Zatim pozdravljam za dobro jutro svoje roditelje i najbliže prijatelje i nastavljam sa svim obavezama koje sa sobom nosi dan. Poslije posla i vikendom volim sjesti u vlak i obilaziti prijatelje, šetati po planinama, istraživati i nova mjesta i lokalna događanja. Mada od svega najviše volim organizirati piknik, ručak ili večeru za prijatelje i kuhati cijeli dan. Nekad sam voljela pjevati, a sada nerado i govorim (smijeh).”

Karijera u tech svijetu

Izvan Instagrama, Anjin akademski put počeo je sa stranim jezicima i pedagogijom, a nastavio se razvijati u smjeru marketinga, administracije i savjetništva u tehnološkom svijetu, čime se trenutačno bavi sa svojim suprugom Damirom. On već godinama radi u svijetu blockchain tehnologije, a zajedno razvijaju vlastitu konzultantsku tvrtku s adresom u Zugu, a poslovi su im gotovo potpuno online.

Mediterranya
Mediterranya
Mediterranya

“Moje obaveze počinju s onim što mi prirodno dobro leži, a to su komunikacija s klijentima i organizacija svih informacija i podataka koje su nam ključne u svakodnevnom radu te coaching. Mogla bih vam reći da sam zaljubljena u svoj posao, ali zaljubljena sam ponajviše u mogućnosti i slobode koje nam pruža jer sam generalno osoba kojoj treba kreativniji i maštovitiji rad. S tim shodno se ponekad bavim modelingom, fotografiranjem te organiziranjem i stiliziranjem evenata”, priča.

After5 trenuci u Švicarskoj uglavnom podrazumijevaju pripremanje večera i otvaranje lijepe butelje vina ili ritual pravljenja čaja:

“U odgovorima još nisam navela ni riječ o tome koliko me ova država oblikovala kao osobu, vjerojatno zbog toga što je do svega došlo u nekoj tihoj i poluusamljenoj introspekciji. Idilična švicarska jezera su mjesta na koja i sada odlazim da bih se sabrala, razmišljala i disala. Sredina je vizualno prekrasna, ali sasvim fokusirana na rad. Nedostaje joj ljudskog i kreativnog dodira. U Švicarskoj sam jako produktivna, što mi nekad i odgovara, a u Dalmaciji cijelo ljeto brzo zatvaram laptop i trčim ka moru, gdje skačem s prve stijene i sve obveze okupane solju ostavljam za drugi dan.”

Mediterranya
Mediterranya

Putovanja kao izvor kreativnosti

Primijetit ćete da Anja, osim hrane, rado dijeli i fotografije s putovanja. Dolazi iz male sredine, a sloboda duha koju je osjetila na svom prvom putovanju bila je, kaže, jedna od najintenzivnijih emocija. Između studentskog života u hladnom, ali prekrasnom St. Petersburgu do pustolovina u afričkim pustinjama i oazama, sve se više oslobađala, kako emocionalno, tako i izražajno, što je značilo da je bivala i sve manje opterećena raznim ogradama na svim poljima.

Pored kulture i gastronomije, najbitniji faktor Anjinih putovanja (ali i života općenito) su – ljudi. Nošena empatijom i emocijama, kaže kako su joj ljudi svojim ponašanjem u stanju pokvariti najljepše uvjete, ali i uljepšati najmonotonije lokacije:

“Alergična sam na nepristojnost, drskost i aroganciju. Srčane interakcije i poznanstva nosim sa sobom godinama i po njima pamtim većinu svojih putovanja. Tržnice i lokalni tradicionalni objekti su po meni žile kucavice svakog novog mjesta i to je prva lokacija koju obiđem, ako imam priliku.”

Volim putovanja koja me ponekad miču iz moje komfor zone, volim gradove koji čine da se osjećam živom i aktivnom od 0–24 i volim mjesta, poput Marakeša i Afrike generalno, koja me umjetnički i stilski inspiriraju. Grčka je destinacija i emocija kojoj se vraćam gotovo svaku godinu.

Mediterranya

Konstantno je, govori mi, inspirirana, pa ideje pronalazi u kompletnom svijetu oko sebe: buvljaci, antikvarijati, muzeji, knjige, smisleni razgovori sa starijim ljudima, a posebno ženama, krajolici i priroda, vrtovi i glazba… Sve u njoj budi nadahnuće i inspiraciju. I na društvenim mrežama najradije prati ljude koji nešto stvaraju svojim rukama, popravljaju, renoviraju, obrađuju vrt, kuhaju i, najbitnije, šire pozitivnu energiju. Voli i profile koji dijele staru glazbu, povijest, modu i mačke – jako je opuštaju i, kaže, ne srami se priznati da se nerijetko “ušuška” u takvom sadržaju.

Anja mi je poslala niz genijalnih fotografija i priznajem da mi je bilo nemoguće napraviti selekciju bez osjećaja da neke nepravedno ostaju po strani. Zato vam ostavljam cijelu galeriju – i pozivam vas da nakratko zastanete. Uzmite par minuta samo za sebe, listajte polako i obratite pažnju na svaki detalj koji je Anja zabilježila. Njezine su fotografije puno više od hrane; one su mirisi, boje i atmosfera Mediterana u kojem se lako izgubiti i prepustiti.

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5