Svako kućno druženje, složit ćete se, mora imati nešto za zamezit’. Meze, odnosno mali zalogaji koji su ukusni, praktični i vizualno privlačni, potiču nas na razgovor, dijeljenje i uživanje u trenutku. Kako je prosinac mjesec u kojem druženja s dragim ljudima oko stola najviše dolaze do izražaja, na pamet nam je pala ideja donijeti vam prijedloge i ideje za meze kad vam dolaze obitelj i prijatelji.
Što pripremiti kad nam dolaze gosti? To si pitanje često postavljamo kad smo u ulozi domaćina i kad organiziramo druženje za obitelj i prijatelje. Iako se uglavnom držimo nekih dobrih i provjerenih favorita, s vremena na vrijeme poželimo svoje goste iznenaditi nečim novim. U tim slučajevima, okrećemo se društvenim mrežama, točnije odlazimo na profile omiljenih nam gastro blogera i gastro influencera. Jedan od njih je onaj Ivana Lončara, mladog hrvatskog arhitekta s berlinskom adresom, koji stoji iza profila @ivo_zinee.
Ivanov profil je platno koje nam otkriva njegova mala remek-djela nastala kod kuće. Istaknuo se estetski privlačnim video receptima koji često prikazuju pripremu tradicionalnih jela uz zvuke sevdaha, stvarajući nostalgičnu i toplu atmosferu. Upravo taj spoj kulinarstva i glazbe privukao je pažnju mnogih pa tako Ivana danas prati više od 106 tisuća ljudi.
“Kuhanje je moj svakodnevni outlet i nikad mi nije problem ući u kuhinju nakon posla jer me to opušta i veseli, a kao nagradu dobijem i finu večeru! Zasigurno, najdraži način druženja mi je okupljanje dragih ljudi oko stola pa od predjela, uz vino, sve do deserta, isprepleteno razgovorom, smijehom i svjetlom svijeća do dugo u noć stvarati uspomene”, rekao nam je u razgovoru prošle godine. I baš zato nam se on učinio kao idealna adresa na koju ćemo se obratiti za savjete i ideje za meze.
Na što sve treba paziti kad organiziramo druženje?
Nikad nije naodmet naglasiti da je priprema pola posla pa kod slaganja meza za druženje s ekipom, Ivan savjetuje krenuti s ovim korakom. To bi značilo da napravite sve ono što možete dan ranije, večer prije ili ujutro: nasjeckajte povrće, zamijesite tijesto (ukoliko može stajati), napravite desert itd.
Ivan dalje savjetuje da jela posložite tako da komplimentiraju jedna druge. Krenite s laganijim jelima koja će biti uvertira za glavno jelo ili poslužite zalogaje koje ćete moći šerati. Osim hrane, još jedna bitna stavka kada ste u ulozi domaćina je voditi računa da nitko nije žedan. Pobrinite se da na stolu uvijek ima dovoljno vode, a onda i ostalih pića.
Osim onoga što ćete poslužiti gostima, jednako je važna i dekoracija stola, kao i atmosfera u kojoj ćete s društvom provesti nekoliko sati. Kad govorimo o dekoraciji – konkretno, odabiru posuđa – ne morate imati sve u istom tonu.
“Šarmantno je da tanjuri i poslužavnici nisu iz iste kolekcije”, kaže Ivan.
S druge strane, ono što biste svakako trebali imati su svijeće, cvijeće i playlista za atmosferu. Na kraju, ali ne i manje važno, obratite pažnju na temperaturu u prostoriji. Uvijek je bolje da je malo hladnije prije nego vam gosti dođu, tako da se tijekom večeri ne biste svi skupa pregrijali.
Meze za kućna druženja
Meze, odnosno niz manjih jela ili zalogaja koji se poslužuju kao predjelo ili glavno jelo, potječu iz mediteranskih, bliskoistočnih i balkanskih kuhinja, a njihova svrha nije samo utaživanje gladi, već i poticanje druženja. Obično uključuju razne okuse i teksture – od svježih salata, sireva, maslina, pašteta i namaza do pečenog povrća, mariniranog mesa, ribe ili morskih plodova. Meze se često poslužuju s kruhom ili pita-lepinjama, a tradicionalno se kombiniraju s vinom ili drugim pićima, čineći ih savršenim izborom za ležerno uživanje u društvu prijatelja ili obitelji.
Ivan svoju kuhinju opisuje kao jako eklektičnu, često kuha korejsku, talijansku ili francusku kuhinju, ali uvijek se vrati onom poznatom. Među njegovim mezama tako ćete pronaći egzotične začine poput harisse i za’atara, ali i tradicionalna jela kao što su burek i naresci.
Što poslužiti obitelji i prijateljima na idućem druženju? Možda baš u idućim redovima pronađete inspiraciju, bez obzira pripremate li večernje ili prijepodnevno druženje. U nastavku donosimo Ivanove prijedloge finih zalogaja koje možete pripremiti i uživati u njima u najdražem društvu.
Prijedlog #1: Večera

Što poslužiti?
- grilane tikvice na umaku od toplog jogurta s maslacem sa šafranom
- salata od baby špinata, brzo ukiseljenih datulja i šalota, tostiranog pita kruha i lješnjaka
- hummus s tostiranim slanutkom
- grilani patlidžan s mentom i šipkom
- pečeni batat sa šalotama, tahini, tostirani pinjoli
- pečeni krumpir na aioliju s jogurtom, tostirani pinjoli i maslac s dimljenom paprikom
- pečene mrkve s harissom, tahini umak, drobljena feta i šipak
- labneh sa za’atarom i maslinovim uljem
Prijedlog #2: Večera

Što poslužiti?
- pečeni losos s koprom i limunom
- umak od kopra
- baby brokule s tostitanim bademima i parmezanom
- mladi krumpir s peršinom
- salata od perlastog bulgura, dehidriranih rajčica, pečene tikvice i mladog špinata
- masline s limunom
Prijedlog #3: Večera

Što poslužiti?
- miješani burek
- grčki jogurt
- ukiseljeni povrće
Prijedlog #4: Doručak ili brunch

Što poslužiti?
- feta sir s maslinovim uljem i kaparima
- 6 min kuhano jaje
- caprese salata
- pršut
- smokve
- tzatziki
- kalamata masline
- kroasani
Prijedlog #5: Doručak ili brunch

Što poslužiti?
- američke palačinke
- domaći pereci
- čvarci
- avokado s dimljenom paprikom i cvijetom soli
- selekcija narezaka i sireva
- 6 min jaje
FOTOGRAFIJE: Ivan Lončar, Unsplash+