Mimi Thorisson je kuharica, spisateljica o hrani i autorica nekoliko knjiga, koja sa suprugom, fotografom Oddurom, organizira i vodi kulinarske radionice te surađuje s raznim publikacijama dijeleći svoju strast prema hrani i životu. Prije 13 godina pokrenula je blog Manger na kojemu je dijelila recepte i priče o kulinarskim iskustvima, no s vremenom se prebacila na Instagram koji je postao njen primarni medij.
Ove godine Mimi obilježava 10 godina radionica i izbacuje svoju novu, četvrtu kuharicu, a na radost brojnih obožavatelja i pratitelja, ponovno je “upogonila” i svoj nekadašnji blog.
Tko je Mimi Thorisson?
Odrastajući između Hong Konga i šarmantne francuske regije Tarn-et-Garonne, Mimi Thorisson je vrlo rano zavoljela hranu. Sama kaže da je od djetinjstva bila bon vivant, osoba zaljubljena u život, hranu i kuhanje. Njezini su se roditelji upoznali u Parizu, gdje je otac Kinez studirao medicinu, a majka Francuskinja radila kao medicinska sestra.
Otac je oduvijek bio strastveni gurman i pobrinuo se da obitelj jede u najzanimljivijim restoranima, kako u Hong Kongu, tako i na brojnim putovanjima. Ljeta su provodili u Moissacu, gdje je Mimi otkrila sasvim drugačiji svijet kuhinje i dane provodila sa svojom tetom i bakom, koje su bile izvrsne kuharice i velikodušno dijelile svoje znanje.

Nakon školovanja u Hong Kongu, Mimi je studirala poslovanje i jezike u Londonu i Parizu. Prvi posao dobila je na CNN-u, gdje je radila kao televizijska producentica i voditeljica u Hong Kongu i Parizu. Supruga Oddura Thorissona, fotografa koji dolazi s Islanda, upoznala je 2005. godine. Kaže da se ludo zaljubila u njega i tek tada počela otkrivati tko je zapravo i što uistinu želi raditi. Znala je, dodaje, da želi biti sretna, imati svoju obitelj i kuhati za ljude koje voli.
Mimi i Oddur tada su živjeli između Pariza i Reykjavika, surađujući na putopisnim pričama za časopise, spajajući Mimine tekstove s Oddurovim fotografijama. Zajedno su pokrenuli food blog Manger – ona je pisala, a on fotografirao.
Ubrzo su se s djecom (danas ih imaju osmero) preselili u kuću iz 19. stoljeća u regiji Médoc blizu Bordeauxa, potpisali ugovore za dvije kuharice, a zatim i za kulinarske emisije poput La Table de Mimi i Les Desserts de Mimi. Također, u vlastitom domu pokrenuli su danas poznate kulinarske radionice.
“To nas je prirodno dovelo do kulinarskih reportaža, jer to oboje volimo raditi. Dijelimo strast prema hrani, pa je bilo samo pitanje vremena kada ćemo se uključiti u projekte vezane uz gastronomiju. Radili smo za mnoge časopise i gastronomske vodiče; dvije godine prije nego što smo se preselili u Médoc proveli smo jedući u najboljim restoranima i družeći se s izvrsnim chefovima u njihovim kuhinjama, pišući o njima i fotografirajući njihov rad. Bilo je nevjerojatno zanimljivo upoznati ih, i stekli smo mnogo prijatelja”, ispričala je Mimi Thorisson prije nekoliko godina u jednom intervjuu.


“A Kitchen in Italy” donosi provjerene, obiteljske klasike
Mimi i Oddur savršeno funkcioniraju – zajedno odgajaju djecu, putuju, rade i vode biznis – ona i dalje piše, a on fotografira. Nakon nekoliko godina života na francuskom selu, 2018. godine s djecom su preselili u Torino radi istraživanja za njenu treću kuharicu “Old World Italian”. Međutim, zaljubili su se u grad i odlučili ostati.
“Mogli smo odabrati mnoge druge gradove – nismo bili vezani geografijom i svoj posao mogli smo nastaviti bilo gdje. Torino smo otkrili prilično kasno, ali nas je odmah privukao. Pravi grad, pun života, s autentičnim Talijanima, bogate povijesti, prekrasan, okružen planinama, zelen i s rastućom gastronomskom scenom… i s najboljim vinima u Italiji. Torino također ima snažno francusko naslijeđe, a mnogi ljudi govore francuski, što nam je olakšalo preseljenje”, rekla je Mimi za Italy Segreta kada su je pitali što ih je privuklo Torinu.


Mimi Thorisson je čitatelje osvojila svojom prvom kuharicom “A Kitchen in France”, u kojoj je prikazala idiličan život svoje obitelji na francuskom selu i raskoš francuske kuhinje. Uslijedile su “French Country Cooking” i “Old World Italian”, a sada, kada je pronašla dom u Italiji, donosi i novu kuharicu s talijanskim receptima koji oslikavaju raskošna jela koja svakodnevno priprema u svojoj talijanskoj kuhinji.
Sto recepata u knjizi “A Kitchen in Italy” njezini su omiljeni, obiteljski provjereni klasici – temeljna jela koja je godinama usavršavala tijekom života u Italiji i kojima se uvijek iznova vraća.
“Moje kuharice uvijek su bile pravo djelo ljubavi, i ova nova nije iznimka.“

“Bilo je i stresnih trenutaka, posebno kada su radovi na našoj novoj kuhinji kasnili, a rokovi su neumoljivo pritiskali. Pomislila sam: kako ću ovo uopće uspjeti? Ipak, nekako se sve posložilo – mješavina talijanskih majstora koji su dali sve od sebe i američkih urednika koji su mi pružili malo prostora za disanje. Čim smo dobili struju i plin, odmah sam bila za štednjakom, sjeckajući na starom kuhinjskom stolu koji smo donijeli iz Médoca. Posljednjih mjeseci kuhanje u ovoj novoj kuhinji donijelo mi je golemu radost – zaista je kao iz snova i baš onakva kakvom sam je zamišljala. Moji najvjerniji kušači, kao i uvijek, su članovi moje obitelji – a pravi test vrijednosti recepata i moje kuhinje je upravo njihova reakcija”, napisala je Mimi na Instagramu prije tjedan dana, podijelivši s pratiteljima da je upravo snimila posljednji recept za kuharicu koja u prodaju stiže u studenom, a trenutno ju je moguće prednaručiti putem Amazona.
Trudila se, kaže, izabrati najukusnije recepte koje je mogla zamisliti i učiniti ih dostupnima za pripremu kod kuće. Oni pokrivaju sve kategorije – od antipasti, primi i secondi pa sve do dolci – tako da svatko može pripremiti rustikalnu večeru za radni dan ili osmisliti poseban jelovnik za drage goste. Uz 150 fotografija koje je snimio Oddur, kuharica “A Kitchen in Italy” obećava donijeti dašak talijanske čarolije ravno na naš stol.
10 godina kulinarskih radionica
Paralelno s izlaskom nove kuharice, Mimi i Oddur ove godine obilježavaju i jednu važnu obljetnicu. Naime, 2015. godine počeli su održavati danas poznate kulinarske radionice. Koncept je u početku bio jednostavan: upravo su kupili veliku kuću na francuskom selu koja je zahtijevala mnogo pažnje i obnove i, umjesto da otvore restoran, odlučili su povremeno otvoriti svoja vrata onima koji dijele njihovu strast prema hrani i kuhanju, sezonskim namirnicama i dobrim vinima.
“Željeli smo ugostiti ljude koji uživaju provoditi sate pripremajući raskošna jela, a još više vremena za dugim stolovima, dijeleći predivnu hranu i stvarajući trajne uspomene s osobama sličnog senzibiliteta.“


Ono što je započelo kao jednostavna, improvizirana ideja, pretvorilo se u niz predivnih iskustava. Tijekom godina ugostili su gotovo tisuću sudionika, a danas je otprilike četvrtina polaznika na svakoj radionici među onima koji se vraćaju, što smatraju najvećim komplimentom.
S vremenom su radionice proširili i na neke druge lokacije po Italiji, kao što su Venecija, Napulj i regija Pijemont, a održavaju ih čak i u škotskom Highlandsu. Povodom 10. godišnjice održavaju radionice i u Miminom rodnom Hong Kongu – jedna je već održana i bila je pun pogodak.
Mjesta za radionice se brzo popunjavaju pa se zainteresirani već sada mogu predbilježiti za datume u 2026. godini.
Na radionicama koje obično traju 2-3 dana, Mimi i Oddur polaznike podučavaju o svemu vezanom za gastronomiju – od kušanja vina do odlaska u kupovinu namirnica. Na primjer, na radionici koja će se održati početkom prosinca ove godine, planiraju okupiti malu grupu ljudi u svom domu, kako bi svi zajedno kuhali recepte iz Mimine nove kuharice – i to u kuhinji u kojoj su ti recepti nastali i bili fotografirani.
Mimi je na Instagramu najavila da će to ujedno biti i prilika da polazinicima pokaže svoj grad Torino. Bit će to “dva intimna dana u znaku odlaska na tržnicu, zajedničkog kuhanja, uživanja u lokalnoj kuhinji i upoznavanja grada i njegovih tajni. Torino je tajanstven i čaroban grad, trebalo mi je vremena da ga istinski upoznam, a sada jedva čekam sve to podijeliti s vama”, najavljuje.


Život u Torinu
Mimi Thorisson kaže da u Torinu sve odiše diskrecijom i šarmom, a povijest i kultura su nevjerojatno bogate. Obožava baroknu arhitekturu grada, a kao šlag na torti ističe prekrasne povijesne kafiće. Dodatan plus je što im je priroda nadohvat ruke te ih samo deset minuta vožnje dijeli od zelenila i mira.
Kao omiljene gastro adrese koje često posjećuje sa svojom obitelji u Torinu izdvaja:
- Caffè Mulassano – mali, predivan lokal, savršen za doručak, bicerin, aperitiv, piće nakon opere ili tramezzine.
- Magazzino 52 najčešće biraju za ručak, jednako kao i Consorzio, koji nudi nešto moderniji, ali i dalje klasičan pristup pijemontskim jelima.
- Al Gatto Nero – prava institucija Torina i jedno od najboljih mjesta za uživanje u vrhunskoj večeri, kaže.
- Da Michele ima najpoznatije i najukusnije pan pizze, a ujedno je savršeno mjesto za sjesti vani s djecom.
- Niva i Alberto Marchetti – njihova omiljena mjesta za odličan gelato.


U moru profila na Instagramu, Minin je pravo osvježenje. Osim što nam pruža uvid u njen život i svijet, Mimi nas svojim objavama i fotografijama, koje većinom potpisuje Oddur, podsjeća na ljepotu življenja.
“Suprug i ja zajedno vodimo posao, imam ukupno osmero djece i uvijek nastojim iz dana izvući najviše što mogu. Posebno volim voditi djecu u školu – to mi je zaista dragocjen trenutak. Moj dan se odvija kroz kuhanje, pisanje, odlazak na tržnicu, jogu, sastanke, a kada je sezona i kroz radionice koje vodimo”, rekla je jednom prilikom.
“Kuhanje mi je druga priroda, nešto što radim s ljubavlju i strašću. Volim pripremati i stare i nove recepte. Na našem stolu uvijek se nađe nešto ukusno, a večeramo zajedno kao obitelj svake večeri. To je trenutak zajedništva, topline i razgovora o danu koji je iza nas. Nikad ne uzimam te trenutke zdravo za gotovo.“

Osim informacija o novim radionicama, knjigama i novostima vezanima za posao, na Instagramu Mimi dijeli crtice iz svakodnevnog života svoje obitelji. Na radost mnogih, nedavno je ponovno “oživjela” svoj blog na kojem pratitelji i obožavatelji mogu pronaći i njene recepte. Uz to, najavila je da planira ove godine lansirati moderniju i pristupačniju web stranicu koja će sadržavati sve bitne informacije na jednom mjestu.
“Imala sam veliku sreću što mogu raditi ono što volim i istovremeno uspijevati uskladiti obiteljski život”, zaključuje ova inspirativna žena.
FOTOGRAFIJE: Oddur Thorisson, Mimi Thorisson