Njihove je roditelje prije 60 godina oduševila pojava kole pa su odlučili napraviti prvu hrvatsku craft kolu

20.07.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#hrvatski proizvodi | #Monada

Posljednjih desetak godina hrvatska scena craft pića doživjela je pravi procvat. Tu prvenstveno mislimo na craft pivo koje je brzo zauzelo svoje mjesto među ljubiteljima piva, donoseći raznovrsne i kvalitetne opcije. S druge strane, prvi koraci prema craft bezalkoholnim pićima su tek počeli. Pionir u ovom segmentu je Monada, prva hrvatska craft kola koja je svojim dolaskom na tržište prije nekoliko godina unijela svježinu i inovaciju u svijet bezalkoholnih gaziranih pića.

View this post on Instagram

A post shared by Monada (@monadacola)

Monada, prva hrvatska craft kola

Priča o Monadi, prvoj hrvatskoj craft koli, krenula je u doba pandemije kada su trojica Riječana, inspirirana pričom svojih roditelja o uzbuđenju koje je u njihovoj ranoj mladosti zavladalo pojavom prve kole, poželjela kreirati isti takav doživljaj, 60 godina kasnije. Tako je inspirirana bogatom povijesti proizvodnje bezalkoholnih pića u Rijeci nastala Monada, čiji je prvi batch eksperimentalnog uzorka proizveden u ekskluzivnoj nakladi od 200 komada, specijalno za ceremoniju otvorenja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. 

View this post on Instagram

A post shared by BigJoseph (@big_joseph_brew)

U godinama koje su uslijedile, Monada je dobila novi izgled pa sad dolazi u limenkama, ali i poboljšanu recepturu te se danas proizvodi kroz hrvatski brend Istrian Crafters. Naime, jedan od njenih tvoraca, Tomislav Juretić, kroz ovaj je brend proširio svoje djelovanje i na kvarnersko-istarsko područje donio novi dašak inovacije i craft kulture. Sa sjedištem u Motovunu i proizvodnjom u Rijeci, Istrian Crafters su se, uz Monadu, fokusirali i na proizvodnju soda vode koju su nazvali Mist te craft piva Big Joseph. No, vratimo se za početak na Monadu.

Prva hrvatska craft kola se proizvodi od najkvalitetnijih sirovina dostupnih na tržištu, počevši od vrhunske hrvatske borovice, preko bio kardamoma pa sve do najboljih dostupnih voćnih pirea. Osim klasičnog okusa kojim dominiraju karamelaste note, Monada je dostupna i u intenzivnim voćnim okusima prave trešnje i manga. Na bazi karamele, Monada Classic sadrži još i kardamom, borovicu, limunsku travu, pivarski šećer i hmelj. U ponudi su još i Monada Mango koja umjesto hmelja sadrži voćni pire manga te Monada Cherry s voćnim pireom svježih trešanja. 

Monada, hrvatska craft kola, Istrian Crafters, pivovara Big Joseph, pivo Big Joseph

Soda voda Mist

“Tražeći opciju osvježavajućeg gaziranog pića s malo kalorija i niskim udjelom šećera, odlučili smo se pomaknuti od razmišljanja o zero sugar opcijama i razviti na našem tržištu još slabo poznat koncept soda s okusom jer kod nas su prisutne aromatizirane mineralne vode, ali ne i sode s okusom, obogaćene pravim voćem”, ispričao je Tomislav Juretić Novom listu.

Soda voda Mist, Istrian Crafters, pivovara Big Joseph, pivo Big Joseph

Tako je nastao Mist, odnosno soda voda prirodnog okusa, napravljena od pravog voćnog pirea koja nudi savršen balans pjenušavosti u samo 16 kalorija i 3,5 grama šećera na 100 ml. Dostupna je u čak šest različitih okusa, a to su: jagoda/limeta, trešnja, bazga/limun, mandarina/marakuja, malina/yuzu te mango/kivi. 

Pivo Big Joseph

Spomenimo na kraju i craft pivo Big Joseph koje već skuplja pohvale sa svih strana. Riječ je o liniji craft piva inspiriranoj kultnim likom dobrog diva Velog Jože, proizvedenoj s ljubavi prema slobodi, a inspiriranoj istarskim krajem. U ponudi su tri vrste – Lager, Amber Lager i Dark Lager češkog, njemačkog i američkog stila. Iznimno su pitka piva, kreirana za svako nepce koje cijeni kvalitetu sastojaka i malu nezavisnu proizvodnju.

View this post on Instagram

A post shared by BigJoseph (@big_joseph_brew)

Juretić za Novi list otkriva kako je početni kapacitet njihove pivovare u Rijeci 40 tisuća litara piva i 100 tisuća litara sokova, no prihvate li ljudi njihove proizvode, kapaciteti će se utrostručiti već do idućeg ljeta. Osim toga, u planu imaju i organizaciju zanimljivih događanja u sklopu pivovare. “Uskoro će kompleks u kojem se nalazimo biti dovršen, nakon čega ide čitav niz interaktivnih priča. Uslijedit će dani otvorenih vrata, degustacijski obilasci, druženje i komentiranje naših proizvoda, nadamo se i dobra atmosfera, poticajna, s mnogo dobrih ideja i razgovora koji se samo uz pivo znaju rađati”, zaključio je Juretić.

FOTOGRAFIJE: Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5