Rijeka je grad koji možda nećemo odabrati kao destinaciju za ljetovanje, ali će nam se zato često naći na popisu lokacija idealnih za city break. Kao grad bogate povijesti, Rijeka predstavlja spoj različitih kultura i tradicija, čime se ističe kao jedinstveno mjesto za istraživanje. Arhitektura grada kombinira različite stilove, od baroka do moderne arhitekture, pružajući posjetiteljima bogat vizualni doživljaj. Ovaj lučki grad poznat je po svojoj raznolikosti i kulturnoj sceni pa je redovito domaćin raznim festivalima, koncertima i događanjima, od kojih je svakako najpoznatiji Riječki karneval.
Gradsku žilu kucavicu čini Korzo, glavna riječka šetnica koja je okružena kafićima i trgovinama, što ju čini omiljenim mjestom za opuštanje. Rijeka je također poznata po svojoj gastronomiji, s mnogim restoranima u kojima možete uživati u autentičnim okusima Mediterana.
Restorani u Rijeci u kojima se dobro jede
Osim već dobro poznatih gastro adresa, Rijeka je u posljednjih nekoliko godina postala bogatija za neka nova mjesta koja nude raznolika i ukusna jela tako da će svatko pronaći nešto čime će zadovoljiti svoje nepce. Bez obzira nađete li se u Rijeci na proputovanju ili ste u gradu koji teče odlučili provesti cijeli vikend, napravili smo mali gastro vodič kroz riječke restorane u kojima se dobro jede. Kamo otići na fini obrok u Rijeci, čitajte u nastavku.
Hidden Wine Bistro
Popis započinjemo jednim novijim mjestom iza kojeg stoji Deni Srdoč, najmlađi hrvatski chef nagrađen s dvije Michelin zvjezdice. Hidden je wine bistro otvoren prije 7 mjeseci u samom centru Rijeke, koji je odmah osvojio mnoge gastroljupce. Hrana je bazirana na zero waste i farm to table konceptu što znači da ovdje rade na potpunoj iskorištenosti namirnica te povezanosti s lokalnim OPG-ovima. Sezonskim mijenjanjem jela prate prirodu i nude uvijek ono najbolje od nje. Na vinskoj karti pronaći ćete boce iz svih glavnih svjetskih vinskih regija, od etiketa koja dolaze iz Hrvatske pa sve do onih iz Francuske, Italije, Španjolske, Novog Zelanda, Australije i SAD-a. Moderna kuhinja, odlična hrana i atraktiva vina čine Hidden wine bistro odličnim izborom kako za ručak, tako i za večernje druženje, a prije odlaska svakako rezervirajte svoje mjesto.
Adresa: Andrije Medulića 8
Radno vrijeme: uto – sub 12-23h
Rezervacije: 051/424-854, info@hiddenwinebistro.com
Bistro Mornar
Bistro Mornar nalazi se tik uz riječku tržnicu i omiljeno je mjesto lokalaca, ali i turista. Svakodnevno ovdje možete kušati svježe marende iz primorskog kraja, a ovisno o sezoni u ponudi su sitne frigane ribice, sarma, tripice, punjena paprika i ostala tradicionalna jela. Domaća hrana, jadranski specijaliteti, odličan domaći kruh i atmosfera primorske konobe više su nego dovoljna pozivnica da upravo ovdje svratite na ručak.
Grad kavana & bistro
Preko puta Mornara smjestila se Grad kavana & bistro, čiju je kuhinju nedavno preuzeo Mario Štokić, bivši sous chef restorana Nebo by Deni Srdoč. Štokićevim dolaskom Grad je pokrenuo novu priču, odnosno novi koncept bistroa u kojem se kuha sezonska i lokalna hrana pripremljena od, naravno, svježih namirnica s obližnje riječke tržnice. U Grad možete svratiti na ručak i/ili večeru, a na meniju ćete pronaći tradicionalna jela pripremljena na moderan način, od mesnih, ribljih pa sve do vegetarijanskih.
Adresa: Riva Boduli 7b
Radno vrijeme: pon-čet 8-23h, pet i sub 8-24h, ned 8-22h
Rezervacije: 051 565 586
Conca D’Oro
Povijest restorana Conca D’Oro (Zlatna školjka) seže u daleku 1885. godinu, što ga čini najstarijim restoranom u Rijeci. Smješten je na Korzu, u Kružnoj ulici, a njegov će vas interijer osvojiti šarmantnim detaljima iz gradske povijesti. Kuhinja se bazira na ponudi tržnice, bez naglaska na neke posebne namirnice. U svakom slučaju, očekuje vas dobra atmosfera i ukusna hrana, a prije dolaska nemojte zaboraviti rezervirati mjesto.
Konoba Fiume
Konoba Fiume nalazi se na riječkoj tržnici i omiljeno je mjesto za uživanje u ribljim specijalitetima. Na meniju ćete pronaći nekoliko stalnih jela, dok se ostatak ponude bazira na dnevnoj ponudi, odnosno na tome što je taj dan dostupno na tržnici. Ova obiteljska konoba s dugogodišnjom tradicijom ističe se domaćom kuhinjom, a osim ribljih, možete kušati i razna mesna jela, tjestenine, rižota i juhe. Cijene su pristupačne, zbog čega se ovdje često traži mjesto više.
San Servolo Delicatesse & Snack Bar
Ukoliko u Rijeci poželite otići na pizzu, uputite se u San Servolo Delicatesse & Snack Bar. Ovdje poslužuju popularne pinse romane, pizze koje se oblikuju tiskanjem tijesta, a dolaze u ovalnom obliku. U ponudi ih ima desetak, a izdvajamo onu s mortadellom i pistacijom. Osim pinsi, u ponudi ćete naći i probrane talijanske delikatese poput burrate s rikolom, rajčicama i pestom genovese te razne suhomesnate proizvode i sireve. Ručak ili večeru svakako začinite San Servolo pivom, prvim istarskim craft pivom iz Buja.
Adresa: Bazarigov prolaz 2
Radno vrijeme: pon-čet 9-22h, pet 9-23h, sub 10-23h
Batak Rijeka
Nakon Zagreba i Pule, i Rijeka je nedavno dobila Batak. Ako se pri svom posjetu gradu koji teče zaželite poznatih specijaliteta s roštilja, u samom centru pronaći ćete novi Batak restoran. Čekaju vas bogate i raznolike mesne plate, sočna punjena vješalica i uštipci, traženi beef tartar, čak tri vrste ćevapa te poznata gurmanska pljeskavica u kojima možete uživati u ugodnom interijeru.
a’Vali
Na Korzu se nedavno otvorila još jedna adresa za pojesti fini obrok koja se već našla na mapi brojnih Riječana. Na mjestu gdje se nekada nalazio Cafe & Brasseria As, u potpuno preuređenom prostoru sada se smjestio restoran a’Vali. Opisuje se kao mjesto s tisuću okusa na jednom mjestu, a na jelovniku ćete pronaći rižota, tjestenine, mesna i riblja jela, burgere, wok i salate. Uz ponudu jela ističe se i ponuda slastica pa ovdje možete svratiti i na kavu i kolače.
Adresa: Trg Republike Hrvatske 2
The Kitchen by Miljenko
Za kraj smo ostavili dva restorana koja se nalaze u sklopu riječkog Hilton Costabella Resorta. Prvi je The Kitchen by Miljenko, kulinarsko središte resorta koje predstavlja hrvatsku kulinarsku tradiciju kroz kreativna i ukusna jela pripremljena od strane executive chefa resorts Miljenka Kosanovića. Posebno su popularni obiteljski ručkovi nedjeljom, za vrijeme kojih se za fiksnu svotu može uživati bez ograničenja u desetinama delicija pripremljenih od proizvoda s hrvatskih OPG-ova, zabavama za djecu i pjenušcima za odrasle.
Adresa: Opatijska ulica 9
Rezervacije: na linku
Nebo by Deni Srdoč
Nebo Restaurant & Lounge Denija Srdoča nalazi se na zadnjem katu hotela Hilton i s ponosom spaja jedinstvene okuse Hrvatske s prekrasnim pogledom na Jadran. Od kreativnih jela u restoranu do večernjih koktela u prozračnom salonu, ova živahna riječka fine dining destinacija vodi svoje goste na putovanje u nove visine hrvatske gastronomije. Delicije sezonskih degustacijskih menija prati vrlo ozbiljna vinska karta te lista od preko 30 šampanjaca i pjenušaca. Nebo je prvi riječki restoran s Michelin zvjezdicom, a Deni Srdoč najmlađi hrvatski chef nagrađen s 2 Michelin zvjezdice.
Adresa: Opatijska ulica 9
Radno vrijeme: sri i čet 17-23h, pet i sub 12-14:30; 17-23h
Rezervacije: info@neborijeka.com; 051 600 119; 091 227 0058
FOTOGRAFIJE: Matija Djanešić, Bistro Mornar, Grad kavana & bistro, Visit Rijeka, Aquila Food & Wine, San Servolo Delicatesse & Snack Bar, Batak, Hilton