Na ove recepte naišla sam listajući Instagram: Možda vam dobro dođu za tjedni jelovnik

14.04.2025. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Ako nisu memovi na račun “The White Lotusa”, moje omiljeno video “štivo” na Instagramu zasigurno su recepti. Galerija spremljenih videozapisa već mi puca po šavovima i pravo je pitanje hoću li sve te recepte ikada realizirati, no volim ih gledati i volim da su tu, kada se po tjednu nakon posla odlučim nešto skuhati ili za vikend tražim neku dobru novu ideju. Ovog sam vikenda memorirala doista svašta, a jedan recept već i isprobala za svoje ukućane. Možda ćete u ovom malom “forwardu” recepata koji su mi zapeli za oko pronaći nešto novo i za sebe.

Najhrskaviji pečeni krumpirići

Krenimo od recepta koji sam isprobala i koji je dobio zeleno svjetlo od ukućana. Nakon što sam spremila prvi video, Instagram algoritam mi je vrlo brzo ponudio i drugi na istu temu. A tema je najhrskaviji pečeni krumpir. Oba autora videa pozivaju se na YouTube preporuku koju potpisuje J. Kenji López-Alt, američki chef i pisac, koji je tajnu hrskavog pečenog krumpira otkrio još prije 8 godina u YouTube serijalu Serious Eats, no očito je da je ona posljednjih tjedana postala viralna.

Tajna je, dakle, u sodi bikarboni, a detalje doznajte u ovom videu ili još jednom, vrlo sličnom Instagram reelsu:

View this post on Instagram

A post shared by Paul Köber | plant based recipes (@herbifoods)

Što jede nogometaš Premier lige?

Diogo Prego je privatni chef za jednog nogometaša Premier lige iz Manchestera, koji od početka godine u video obliku dokumentira što mu priprema za svakodnevne obroke. Na svom Instagramu otkriva da na dnevnoj bazi ide u kupnju, kako bi osigurao kvalitetu i svježinu proizvoda, a za nogometaševe je obroke zadužen od jutra do večeri. Tako, primjerice, dobivamo pregled toga što mu priprema za brunch i ručak u jednom danu:

View this post on Instagram

A post shared by Diogo Prego | Golden Chefs (@diogoprego.goldenchefs)

Steak od cvjetače

Ako još niste probali steak od cvjetače, sad je pravo vrijeme. Dovoljno je da narežete debelu plošku, začinite maslinovim uljem, soli, paprom i omiljenim začinima, pa ispečete u pećnici ili na grill tavi. Hrskavo izvana, mekano iznutra – sjajna ideja za lagani ručak ili večeru, a super se slaže s pestom, jogurtom ili tahinijem.

Evo kako ga priprema 25-godišnji Britanac Alfie Steiner:

View this post on Instagram

A post shared by ALFIE STEINER (@alfiecooks)

Jednostavan snack à la Tarte Tatin

Tarte Tatin je francuska slastica koja je nastala slučajno u hotelu Tatin, a ime nosi upravo po sestrama Tatin koje su je pripremile. To je karamelizirana pita s jabukama, pečena naopačke: najprije se karamelizira voće pa se preko njega stavlja tijesto, a nakon pečenja sve se preokrene.

Francuski chef Tom Fauconnet napravio je svoju verziju s cherry rajčicama, začinima i burratom. Ovo jelo u formi snacka je doista ekspresno gotovo pa mi se čini kao super ideja za poslužiti prijateljima na kućnom druženju:

View this post on Instagram

A post shared by Tom Fauconnet (@totocuistot_)

Granola s jabukom

Na Instagramu sam nedavno otkrila granolu s jabukom bez dodanog šećera. Autorica FloFlo koja objavljuje zdrav(ij)e recepte objavila je recept koji poželiš stalno imati pri ruci. Hrskava i slatka zahvaljujući jabukama, mirisna od cimeta i đumbira, a opet potpuno bez šećera, orašastih plodova i glutena (ako koristimo GF zob). Ova veganska granola savršen je početak dana ili zdravi snack za poslijepodne, a najbolji dio je što je iznenađujuće jednostavna za pripremu.

View this post on Instagram

A post shared by FloFlo|Healthy Recipes (@healthy_floflo)

Cacio e Pepe – jednom zauvijek

Ako postoji jelo koje dokazuje da jednostavnost može biti božanstvena, to je tjestenina Cacio e Pepe. Daniela Maiorano otkriva nam super laganu formulu za pastu koju biramo kad nam se jede nešto utješno i brzo. I to sa samo tri sastojka za začiniti priču: parmigiano, pecorino i crni papar. Bez maslaca, bez vrhnja, samo čista čarolija kako je to radila i nona. A kad se napravi kako treba, dobijem zazubice samo dok gledam pripremu.

View this post on Instagram

A post shared by Daniela Maiorano (@daniela.maiorano)

Gnudi s ricottom i špinatom

Ricotta & spinach gnudi su kao nježniji, prozračniji rođaci njoka i čini mi se da ih se isplati napraviti kada imate vremena. Autorica kaže da se doslovno tope u ustima i donose balansirani okus špinata, svježe ricotte i parmezana. Začinjeno muškatnim oraščićem, paprom, uz kadulju i maslac. Ako se posvetite ovom jelu, dobit ćete tanjur koji izgleda kao da je stigao ravno iz male toskanske kuhinje.

View this post on Instagram

A post shared by Giulia Ardizzone (@giuliardii)

Snack od dva sastojka

Kako piše autorica Ma’ayan Moss, možda je kontroverzno, ali borovnice u tamnoj čokoladi su neusporedivo bolje od jagoda. “Onaj trenutak kad zagrizeš i čokolada krcne, a borovnica pukne unutra… stvarno, nema dalje.”

View this post on Instagram

A post shared by Ma’ayan Moss (@itsvegansis)

FOTOGRAFIJE i VIDEO: Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5