Ako nisu memovi na račun “The White Lotusa”, moje omiljeno video “štivo” na Instagramu zasigurno su recepti. Galerija spremljenih videozapisa već mi puca po šavovima i pravo je pitanje hoću li sve te recepte ikada realizirati, no volim ih gledati i volim da su tu, kada se po tjednu nakon posla odlučim nešto skuhati ili za vikend tražim neku dobru novu ideju. Ovog sam vikenda memorirala doista svašta, a jedan recept već i isprobala za svoje ukućane. Možda ćete u ovom malom “forwardu” recepata koji su mi zapeli za oko pronaći nešto novo i za sebe.
Najhrskaviji pečeni krumpirići
Krenimo od recepta koji sam isprobala i koji je dobio zeleno svjetlo od ukućana. Nakon što sam spremila prvi video, Instagram algoritam mi je vrlo brzo ponudio i drugi na istu temu. A tema je najhrskaviji pečeni krumpir. Oba autora videa pozivaju se na YouTube preporuku koju potpisuje J. Kenji López-Alt, američki chef i pisac, koji je tajnu hrskavog pečenog krumpira otkrio još prije 8 godina u YouTube serijalu Serious Eats, no očito je da je ona posljednjih tjedana postala viralna.
Tajna je, dakle, u sodi bikarboni, a detalje doznajte u ovom videu ili još jednom, vrlo sličnom Instagram reelsu:
Što jede nogometaš Premier lige?
Diogo Prego je privatni chef za jednog nogometaša Premier lige iz Manchestera, koji od početka godine u video obliku dokumentira što mu priprema za svakodnevne obroke. Na svom Instagramu otkriva da na dnevnoj bazi ide u kupnju, kako bi osigurao kvalitetu i svježinu proizvoda, a za nogometaševe je obroke zadužen od jutra do večeri. Tako, primjerice, dobivamo pregled toga što mu priprema za brunch i ručak u jednom danu:
Steak od cvjetače
Ako još niste probali steak od cvjetače, sad je pravo vrijeme. Dovoljno je da narežete debelu plošku, začinite maslinovim uljem, soli, paprom i omiljenim začinima, pa ispečete u pećnici ili na grill tavi. Hrskavo izvana, mekano iznutra – sjajna ideja za lagani ručak ili večeru, a super se slaže s pestom, jogurtom ili tahinijem.
Evo kako ga priprema 25-godišnji Britanac Alfie Steiner:
Jednostavan snack à la Tarte Tatin
Tarte Tatin je francuska slastica koja je nastala slučajno u hotelu Tatin, a ime nosi upravo po sestrama Tatin koje su je pripremile. To je karamelizirana pita s jabukama, pečena naopačke: najprije se karamelizira voće pa se preko njega stavlja tijesto, a nakon pečenja sve se preokrene.
Francuski chef Tom Fauconnet napravio je svoju verziju s cherry rajčicama, začinima i burratom. Ovo jelo u formi snacka je doista ekspresno gotovo pa mi se čini kao super ideja za poslužiti prijateljima na kućnom druženju:
Granola s jabukom
Na Instagramu sam nedavno otkrila granolu s jabukom bez dodanog šećera. Autorica FloFlo koja objavljuje zdrav(ij)e recepte objavila je recept koji poželiš stalno imati pri ruci. Hrskava i slatka zahvaljujući jabukama, mirisna od cimeta i đumbira, a opet potpuno bez šećera, orašastih plodova i glutena (ako koristimo GF zob). Ova veganska granola savršen je početak dana ili zdravi snack za poslijepodne, a najbolji dio je što je iznenađujuće jednostavna za pripremu.
Cacio e Pepe – jednom zauvijek
Ako postoji jelo koje dokazuje da jednostavnost može biti božanstvena, to je tjestenina Cacio e Pepe. Daniela Maiorano otkriva nam super laganu formulu za pastu koju biramo kad nam se jede nešto utješno i brzo. I to sa samo tri sastojka za začiniti priču: parmigiano, pecorino i crni papar. Bez maslaca, bez vrhnja, samo čista čarolija kako je to radila i nona. A kad se napravi kako treba, dobijem zazubice samo dok gledam pripremu.
Gnudi s ricottom i špinatom
Ricotta & spinach gnudi su kao nježniji, prozračniji rođaci njoka i čini mi se da ih se isplati napraviti kada imate vremena. Autorica kaže da se doslovno tope u ustima i donose balansirani okus špinata, svježe ricotte i parmezana. Začinjeno muškatnim oraščićem, paprom, uz kadulju i maslac. Ako se posvetite ovom jelu, dobit ćete tanjur koji izgleda kao da je stigao ravno iz male toskanske kuhinje.
Snack od dva sastojka
Kako piše autorica Ma’ayan Moss, možda je kontroverzno, ali borovnice u tamnoj čokoladi su neusporedivo bolje od jagoda. “Onaj trenutak kad zagrizeš i čokolada krcne, a borovnica pukne unutra… stvarno, nema dalje.”
FOTOGRAFIJE i VIDEO: Instagram