Out of office: Hotel Bohinj

21.11.2022. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Putovanja
#Out of office

Mjesta na kojima želimo biti i doživljaji koje želimo iskusiti… Upoznajte našu “Out of office” temu koja će vas u idućim tjednima i mjesecima voditi na razne destinacije na kojima ćete i sami poželjeti staviti omiljenu “OOO” oznaku na svoj mail i isključiti se – na dan, vikend ili cijeli tjedan – od posla i svakodnevnog života.

Na našoj “out of office” listi već se godinama nalaze brojna mjesta u Hrvatskoj, regiji, Europi i svijetu koja bismo voljeli posjetiti i doživjeti, no u realnosti za takve izlete i putovanja nemamo dovoljno vremena ili ćemo jednostavno pronaći izgovor da se u općoj gužvi života ne moramo baviti organizacijom i logistikom izleta i putovanja. No, ako dobro razmislimo, “out of office” trenuci, kada se uspijemo potpuno isključiti od posla i obaveze ostavimo za sobom kako bismo se odmorili, najčešće su i oni najljepši. Putujemo, odmaramo, punimo baterije i na odabranim lokacijama shvaćamo koliko je zapravo lijepo kada život malo uspori, kada se vratimo jednostavnijim stvarima i kada baš ništa ne moramo. Reset je to koji nam je svima, u ovom ili onom obliku, postao nužan, kako bismo mogli nastaviti normalno funkcionirati i onda kada se vratimo na radno mjesto, a neke nove obaveze nas dočekaju na stolu.

Za prvo izdanje “Out of office” rubrike odlučili smo vas odvesti i ne toliko daleko, u susjednu Sloveniju, na odmor za um i tijelo, za koji će biti dovoljno izdvojiti i tek jedan vikend, ako nemate više slobodnog vremena na raspolaganju.

Destinacija na koju želimo da i vi stignete je nedavno redizajnirani Hotel Bohinj, koji je uronjen u prirodu i u Nacionalni park Triglav, poznat po najvećem trajnom prirodnom jezeru u Sloveniji, kao i po Julijskim Alpama koje oduzimaju dah. Povezivanje s prirodom, stoga, ovdje je apsolutno neizbježno i Hotel Bohinj u tom kontekstu pruža izvrsnu polaznu točku za aktivnosti tijekom cijele godine, uključujući kupanje ljeti, skijanje zimi i planinarenje u proljeće i jesen.

Smješten je na brežuljku s kojeg se iz soba pruža prekrasan pogled na jezero, Julijske Alpe i planinu Triglav, a u svom novom ruhu otvoren je u ljeto 2021. Njegovu novu eru definirala je Alpinia Group, čiji je poslovni put u turizmu započeo preuzimanjem apartmana Tuba, smještenih u skrovitom kutku sela Ukanc, nakon čega je 2019. uslijedila obnova apartmana Triglav. To je postao njihov prvi veliki i uspješan projekt, koji im je pomogao da rastu i razvijaju se kao tim. U srpnju 2021. s ponosom su otvorili potpuno obnovljeni Hotel Bohinj koji spaja jedinstveni alpski stil, lokalnu kulturnu baštinu i mladenački duh.

Izvorni hotel čije je prvo ime bilo Kompas, na ovom je mjestu izgrađen 1980. godine. Iako nikada nije smatran estetski privlačnim hotelom, ipak je imao izvrsnu lokaciju relativno blizu Bohinjskog jezera. No, sama lokacija nije ga spasila od propadanja, baš kao ni mnoge druge hotele u Bohinju. Budući da smo zaljubljeni u ovaj kraj i njegovu okolicu, shvatili smo da je pravo vrijeme da to promijenimo. Potpuno rušenje zgrade za nas nije bila opcija; bili smo jedinstveni u stavu da je postojeća gradnja ujedno i najzelenija gradnja. Krenuli smo u potpunu obnovu, svjesni da je investicija u tom slučaju mnogo veća

Ovog zahtjevnog izazova uhvatili su se osnivači biroa Ofis Arhitekti, Rok Oman i Špela Videčnik. U njihovoj egzekuciji, hotel je praktički prekriven drvom, a zidovi, tkanine i staklene površine prikazuju grafičke siluete četvorice muškaraca koji su se prvi popeli na Triglav 1778. godine. To je ujedno i glavna priča iza današnjeg brenda Hotela Bohinj, koja portretira hrabrost izlaska iz zone komfora, kako bi se stvorilo nešto doista izvanredno.

 

“Znali smo da želimo napraviti nešto nevjerojatno, što će mamiti goste izuzetnom arhitekturom, prekrasnim dizajnom interijera i posvećenošću detaljima, a sve isprepleteno s lokalnom tradicijom. Stvoriti doista čarobno mjesto, gdje dramatične alpske planine služe kao vrhunska pozadina prekrasnom Bohinjskom jezeru”, otkriva Alpinia Grupa.

 

No, ovaj hotel nije samo raj za estete, već njeguje i održive vrijednosti. U procesu obnove, najveći focus je bio na održivim materijalima, kao i na suradnji s lokalnim, slovenskim partnerima. Među materijalima koji su korišteni nalazi se i reciklirani filc, koji je iskorišten za stolice i za papuče koje svaki gost hotela dobiva na poklon. Na temelju podataka iz prošle godine, čak 41.700 boca reciklirano je u godišnju količinu papuča. U svakodnevnom poslovanju, Hotel Bohinj prvenstveno surađuje s domaćim dobavljačima. Na ovom mjestu nastoji se razvijati održivi turizam koji poštuje i čuva prirodu, tradiciju i kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Oni koji Bohinj i Sloveniju žele doživjeti kroz vino i hranu, ovdje neće biti razočarani, jer iskustvu pridonose birana jela s lokalnim štihom i širok izbor slovenskih vina. Kuhinja je pažljivo osmišljena i osigurava ugodno kulinarsko putovanje od doručka bogatog lokalnim delicijama do a la funky bistro menija koji se mijenja sezonski. Slastice su u Hotelu Bohinj također priča za sebe, nastala u rukama talentiranih slastičara – mnogi deserti nose certificiranu oznaku Bohinjsko/From Bohinj.

Hotelski spa i wellness prostor ima za cilj održati povezanost s prirodom, a vješti terapeuti masažom osiguravaju učinkovito oslobađanje od stresa.

Velika dodana vrijednost su i hotelska događanja. Svaki dan na rasporedu su neke aktivnosti, koje su kreirane posebno za goste. Od jutarnjih vježbi do degustacija vina, zajedničkih večeri uz ognjište do lokalne tržnice, gdje gosti mogu probati i kupiti lokalne proizvode.

Aktivnosti oko Hotela Bohinj su brojne: obožavatelji adrenalina ovdje uživaju u tandem paraglajdingu, vožnjama kanuom ili brdskim biciklom, raftingu ili penjanju. Oni koji žele pronaći mir u sebi mogu birati između raznih satova joge u prekrasnom ambijentu Nacionalnog parka Triglav. Tu su i mnoge staze za šetnju, planinarenje, biciklizam… Područje Julijskih Alpa nudi raznolika dnevna pješačenja do dugih staza. Blizina Bohinjskog jezera, najvećeg jezera u Sloveniji dugog 4,2 kilometra, također pruža obilje vodenih aktivnosti.

Moramo spomenuti, naravno, i skijanje zbog kojeg mnogi Hrvati putuju u Sloveniju. Hotel Bohinj najveći broj dolazaka hrvatskih gostiju ima upravo u zimskoj sezoni, no napominju da će udio biti još i veći sada kada više nema COVID ograničenja.

Hotel Bohinj pravi je dragulj ovog pitoresknog prirodnog kraja, no tu priča za Alpinia grupu ipak ne staje. Otkrili su nam za kraj da planiraju dodati još objekata svom portfelju, pa se planira rekonstrukcija vile Muhr, poznate i kao Karađorđevićeva vila i obnova hotela Zlatorog koji je nekoć uživao velik ugled i glasio za ponos bohinjskog turizma.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez ljudi koji ovdje rade, pa nam Alpinia Grupa završava priču sa zanimljivim citatom: “Srce hotela su naši zaposlenici i partneri. Može se imati najljepši hotel na svijetu, ali on ne može ostvariti ili nadmašiti očekivanja gostiju, ako ga ne vodi prava osoba”.

Cijene soba kreću se od 130 eura za noćenje za dvoje s doručkom, a više opcija istražiti možete na web stranici Hotela Bohinj.

FOTOGRAFIJE: Žiga Intihar

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5