Nakon deset godina života u Londonu, Silvana i Jack preselili su se u Segoviju, španjolski grad nedaleko Madrida, gdje su krajem 2023. otvorili Paloma’s. Prostor, koji je nekad bio stara churrería, danas je mali i ugodan kutak koji je brzo postao omiljeno mjesto mnogih generacija u gradu. U Paloma’su nude doručke, specialty kavu, brunch i ostala ukusna jela koja svakodnevno pripremaju od svježih, kvalitetnih sastojaka.


U središnjoj Španjolskoj, oko 90 km sjeverozapadno od Madrida, nalazi se Segovia. Iako je riječ o relativno malom gradu, iznimno je bogat poviješću i zaštićen kao UNESCO-va svjetska baština. Njegove najpoznatije znamenitosti su rimski akvedukt, inače jedan od najbolje očuvanih na svijetu, srednjovjekovna utvrda Alcázar de Segovia (za koju se često navodi da je bila inspiracija za Disneyjev dvorac iz Snjeguljice) te gotička katedrala iz 16. stoljeća. Međutim, Segovia ne osvaja samo navedenim; ima prekrasnu arhitekturu, trgovine, a njene knjižare zaslužuju vlastitu turističku turu. Grad je pun skrivenih dragulja, poput coffee shopa Paloma’s, utočišta za sporiji, opušteniji i mirniji doživljaj.
Paloma’s
Paloma’s je otvorio svoja vrata u ovom povijesnom gradu u listopadu 2023., na odličnoj lokaciji, svega pet minuta hoda od rimskog akvedukta. Silvana iz Madrida i Jack iz Engleske, par koji dijeli strast prema dobroj hrani, putovanjima i, iznad svega, prema zajedničkom životnom putovanju, nakon više od deset godina života u Londonu odlučili su donijeti svoje kulinarsko iskustvo i znanje u Segoviju, piše Le Periplo.
Prostor, koji je nekad bio stara churrería, danas je mali i ugodan kutak, tih i nenametljiv, a postao je omiljeno mjesto mlađih, ali i nešto starijih generacija u gradu. Ovdje dolaze uživati u domaćim doručcima, specialty kavi Hola Coffee, brunchu i ukusnim jelima te prirodnim vinima. Jack i Silvana svakog tjedna u Paloma’su mijenjaju jelovnik, što odražava njihovu gastronomsku kreativnost i donosi nove ideje i okuse, pa gosti s nestrpljenjem očekuju što će sljedeće ponuditi.

“Paloma’s je objektivno gledano kafić, ali kad o tome razgovaramo s prijateljima, uvijek nam je posebno drago čuti da je mnogi doživljavaju kao zajednicu. Otišla je izvan okvira ugostiteljstva. Danas se ovdje svakodnevno susreće skupina ljudi koji se prije nisu poznavali, a među njima su se stvorila i prava prijateljstva”, ispričali su Silvana i Jack prošle godine u intervjuu za španjolski El Dia de Segovia.
Njihova priča počela je u Londonu, gdje su se upoznali radeći posao u ugostiteljstvu.
“Radili smo u The Clove Clubu (dvije Michelinove zvjezdice), Cornerstoneu (jedna zvjezdica) i Leroyju (jedna zvjezdica). Prvo u sali, a kasnije je Jack postao direktor jednog od restorana, dok sam ja prešla u drugu tvrtku, u ljudske resurse, gdje sam zapošljavala glavne kuhare i menadžere restorana u sklopu kompanije”, pojasnila je Silvana.
Zbog obiteljskih razloga odlučili su napustiti London i preseliti se u Segoviju. Ispočetka su radili na daljinu, sve dok nisu shvatili da ih takav način života i rada polako izolira.
“Mislili smo da će to trajati dva ili tri mjeseca, ali se sve odužilo i, iako su se naši (britanski) šefovi ponijeli stvarno sjajno i dopuštali nam da radimo odavde, počeo nam je nedostajati društveni kontakt”, dodali su.
Sa željom za mjestom u kojem mogu popiti kavu kakvu su rado pili tijekom slobodnih dana u Londonu, naišli su na prostor u kojem se danas nalazi njihov Paloma’s.
“Kad smo krenuli s uređenjem, prostor je izgledao kao improvizirani skladišni kutak, a kad je naša obitelj dolazila vidjeti ga i shvatila koliko je malen, djelovao im je pomalo čudno. U Segoviji smo navikli na ogromne restorane s puno mjesta, a ovdje stanu svega četiri stola. Imali smo jasnu sliku onoga što želimo, ali uvijek postoji ona sumnja – je li sve ovo možda glupost i hoće li to ikome uopće biti zanimljivo”, priznali su tada Silvana i Jack.


Domaća hrana, specialty kava i ugodna atmosfera kao dobitna kombinacija
No tržišna niša ipak je postojala. Blizina studentskog doma, IE Universityja, kozmopolitski duh, preporuke od usta do usta i njihova jedinstvena gastronomska ponuda pokazali su se kao dobitna kombinacija. Godinu dana kasnije, ispred njihovog bistroa počeli su se stvarati redovi, a dvije godine kasnije – točnije, ove jeseni – otvorili su Paloma’s Plaza, trgovinu s finim namirnicama i lijepim stvarima te kavom i doručkom za van.
“Sve što nudimo je zanatski rađeno, svakodnevno pripremano i od svježih, kvalitetnih sastojaka, daleko od procesirane hrane, ultrazaleđenih proizvoda i neodrživog industrijskog modela.“

Za doručak im je glavna zvijezda kolač od mrkve, a u ponudi imaju i kekse, muffine, domaće jogurte i, naravno, kavu. Tu su i focaccie, bagelsi, a tijekom hladne sezone pripremaju nešto toplije i malo začinjenije stvari poput juhe od mrkve, shakshouke, curryja…
“Ukusi naših gostiju se razlikuju jer studenti s IE-ja imaju drugačije navike. Oni vole jako slane doručke i obožavaju sendviče. Španjolci su, pak, skloniji uzeti keks uz kavu”, kažu.
To susretanje studenata i lokalnog stanovništva smatraju jednim od svojih najvećih uspjeha. “Divno nam je što nas Segovijci ne doživljavaju kao mjesto namijenjeno samo studentima IE-ja i što se upravo oni vole družiti s obiteljima koje ovdje dolaze s djecom. Željeli smo da Paloma’s postane mjesto susreta kreativnih ljudi, sličnih ukusa i ideja”, zaključili su Silvana i Jack za El Dia de Segovia.
Galerija
Paloma’s se nalazi na adresi Travesía Dr. Sancho 5, a otvoren je od srijede do subote, od 10 do 15:30h. Adresa Paloma’s Plaze je C/ Escuderos 28, a radi svaki dan od 8:30h. Silvana i Jack naglašavaju da u Paloma’su nema rezervacija, a sve novosti objavljuju na Instagram profilu @palomas.segovia.
FOTOGRAFIJE: Paloma’s Instagram















