Kada uložite ovoliko truda i ljubavi, dobijete jedan od najboljih panettonea ovog Božića

02.12.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#panettone

Nakon prošlogodišnje limitirane serije panettonea nastale u suradnji s renomiranim talijanskim slastičarom Andreom Tortorom koja se rasprodala brzinom svjetlosti, ove godine Dubravica s ponosom najavljuje prvi panettone iz vlastite proizvodnje koji je nastao po recepturi Andree i Krunoslava Mikeleca.

Prvi Dubravica panettone

Dubravica panettone gdje kupiti cijena

Panettone se s razlogom naziva Mount Everestom slastičarstva i pekarstva, a panettone priča iz Dubravice započela je prije dvije godine, kada je njihov glavni tehnolog, te ujedno i jedan od vlasnika, Krunoslav Mikelec proveo nekoliko nezaboravnih dana u Italiji u pogonu renomiranog slastičara Andrea Tortore. Ove je godine pak Andrea došao u Zagreb i proveo dva tjedna educirajući i uvježbavajući tim Dubravice kako bi mogli samostalno izrađivati panetonne najviše kvalitete. Ubrzo je postalo jasno da izrada vrhunskog panettonea neće biti nimalo lak posao, ali cijeli tim Dubravice voli izazove te su spremno zasukali rukave i krenuli s učenjem najsitnijih detalja kako bi svojim kupcima pružili nezaboravan doživljaj kušanja ove popularne talijanske slastice.

Dubravica panettone gdje kupiti cijena

O samom postupku nevjerojatne izrade panettonea imali smo priliku poslušati ovoga petka na premijernom predstavljanju u zagrebačkom restoranu Mano2 gdje smo uz pjenušce obiteljske vinarije Tomac kušali dva okusa s premium sastojcima (panettone klasični i panettone 3 čokolade) koje ove godine rade u Zaprešiću po metodi Andrea Tortore. 

Dubravica panettone gdje kupiti cijena
Lievito madre

“Poanta panettonea leži u vrlo složenom dugotrajnom procesu pripreme prirodnog kvasca, tzv. lievita, kroz tri precizno vođene fermentacije, a koji je duša i tijelo svakog pravog zanatskog panettonea. Dodatak prirodnog kvasca u kojem omjer alkoholne i lakto fermentacije mora biti vrlo precizan, ključan je korak prilikom izrade ove vrhunske slastice. Presudnu ulogu igra tehnika, kao i odabir visoko kvalitetnih sirovina.

Dubravica panettone gdje kupiti cijena

Priča o panettoneu je nastala zahvaljujući vještoj primjeni prirodnog kvasca, ukrašena sočnim kandiranim voćem i mesnatim grožđicama. Nježni mirisi mliječnog maslaca obavijeni su egzotičnom aromom Bourbon vanilije i začinskim notama južnih agruma. Naime, panettone sadrži veliku količinu  kandiranog voća i grožđica koje pri svakom zalogaju u ustima stvaraju malu eksploziju svježine i ugodne slatkoće.

S druge strane, čokoladni panettone pruža potpuno drugačiju, ali jednako posebnu rapsodiju okusa. Njegov glazirani omotač, pun kakaa i uljepšan lomljenim lješnjacima iz Piemonta, otkriva tijesto u kojem glavnu ulogu ima čokolada u svim svojim oblicima”, rekao je Krunoslav Mikelec.

Dubravica panettone gdje kupiti cijena

Predivne limene kutije za panettone dizajnirao je Predrag Zagorac iz Biroa. Andrea Tortora / AT Pâtissier, tzv. “Kralj panettonea” je proglašen najboljim slastičarom Italije 2018. godine, njegov panettone isto tako najboljim, 2018., 2019. i 2022. godine, a bogato iskustvo stjecao je kao pastry chef restorana St. Hubertus (3*** Michelinove zvjezdice).

Dubravica panettone gdje kupiti cijena

Ovom posebnom prilikom, dodatno je predstavljen i specijalni Andrein panettone iz ovogodišnje nove kolekcije od kruške i pralina. Taj će se panettone naći u vrlo ograničenoj seriji od svega 100 komada u odabranim Dubravica shopovima u Zagrebu. Isto tako u prodaji će se naći i njegov izvrsni PandOro.

Suradnja Krunoslava Mikeleca i Andree Tortora nastavit će se i u idućim godinama pa je za očekivati da ćete i ubuduće u Hrvatskoj imati prilike kušati fantastične razne verzije ove svjetski tražene slastice.

Dubravica panettone gdje kupiti cijena

FOTOGRAFIJE: Dubravica

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5