Panzanella, Panzanella salata, Panzanella salata s njokima, recept, recepti, recept za salatu, recept za Panzanella salatu

Panzanella, naša omiljena ljetna salata, dobila je mali twist

06.07.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#salata | #recepti

Panzanella je tradicionalna toskanska salata koja se priprema od posušenih šnita kruha, rajčice, luka, krastavaca, svježeg bosiljka, maslinovog ulja i octa. Prepoznatljiva je po svom rustikalnom i osvježavajućem okusu i popularan je izbor za jelo u ljetnim mjesecima. Tradicionalno, ova salata je bila način iskorištavanja starih komada kruha, osiguravajući tako da se ništa ne baci. Danas se ona često poslužuje kao lagani obrok u toplim ljetnim danima, koji predstavlja malo tradicije i puno specifičnih okusa i mirisa Italije.

View this post on Instagram

A post shared by Jamie Vespa MS, RD (@dishingouthealth)

Glavni sastojci panzanelle su stari kruh i rajčice, a u nju možete dodati i svježu papriku, masline, kapare i slično. Varijanta ove ukusne, ljetne salate koju mi često pripremamo malo je drugačija i nešto bogatija sastojcima pa tako uključuje breskve, salatu romanu i dresing s medom, octom i češnjakom (recept smo donijeli ovdje). Ukratko, u panzanella salatu možete zaista dodati što god imate od povrća, pa čak i voća, a dresing se ne mora sastojati samo od maslinovog ulja i aceta balsamica. Sada smo naletjeli na verziju koja stari kruh zamijenjuje hrskavim njokima prženima u tavi i jedva čekamo da je isprobamo!

View this post on Instagram

A post shared by Well Enough (@wellenough)

Panzanella salata s njokima umjesto kruha

Autorica ovog recepta objavljenog na The New York Timesu, Hetty Lui McKinnon, kaže da hrskavi njoki iznenađujuće dobro upijaju ljetnu kombinaciju rajčice, balzamičnog octa i maslinovog ulja, a da pritom zadržavaju svoju hrskavost. Kupovni njoki koje možete pronaći na policama trgovina, odnosno u pakiranjima koje stoje u frižideru, funkcioniraju bolje od smrznutih jer su čvršći i bit će hrskaviji. Možete koristiti i smrznute njoke, ali onda treba pripaziti na to da ih u tavi ne miješate previše kako se ne bi raspali. 

Panzanella, Panzanella salata, Panzanella salata s njokima, recept, recepti, recept za salatu, recept za Panzanella salatu

Salatu na kraju možete posuti sirom koji će joj dodati slanost, poput naribanog parmezana, pecorina ili ju obogatite natrganom ricottom. Ovo jelo je najbolje jesti odmah dok su njoki još hrskavi, ali možete ga ostaviti i da odstoji do 30 minuta da se okusi pomiješaju. Samo imajte na umu – ako ju ostavite da stoji predugo, njoki će postati gnjecavi. U nastavku vas vodimo kroz recept.

Što će vam biti potrebno?

Sastojci (za 4 porcije):

  • 5-6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 pakiranje njoka 
  • nekoliko rajčica, bilo koje vrste i veličine
  • pola ljubičastog lika
  • 1 žlica aceta balsamica (ili vinskog occta) 
  • sol i papar
  • šaka nasjeckanog peršina, plus dodatno za posluživanje
  • šaka natrganog bosiljka, plus dodatno za posluživanje
View this post on Instagram

A post shared by Hetty Lui McKinnon 雷瑜 (@hettymckinnon)

Priprema

Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i dodajte 2 žlice maslinovog ulja. Ubacite njoke, odvojite sve koji su zalijepljeni i pecite ih 8-10 minuta. Svakih minutu i pol do dvije promiješajte njoke, odnosno okrenite ih kako bi posvuda bili zlatni i hrskavi. Što se tiče rajčica, sami procijenite njihovu količinu, odnosno koliko ih želite u salati. Ako koristite manje rajčice, jednostavno ih prerežite na pola. Veće rajčice narežite na četvrtine ili na komade veličine zalogaja (dobro je imati kombinaciju oblika i veličina). Luk narežite na tanke trakice. Zatim u veliku zdjelu za posluživanje ubacite rajčice i luk, dodajte ocat i žličicu soli. Začinite paprom i promiješajte. Kad njoki pozlate i postanu hrskavi, dodajte ih u zdjelu zajedno s 3 do 4 žlice maslinovog ulja, šakom nasjeckanog peršina i natrganog bosiljka. Promiješajte i po potrebi dodajte još soli i papra. Pospite s još malo peršina i bosiljka i uživajte u ovoj ukusnoj, ljetnoj salati!

FOTOGRAFIJE: Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5