Ima već nekoliko ljeta da sam, ususret jednom od kućnih druženja s prijateljima, nakon posla užurbano pregledavala Pinterest u nadi da ću pronaći jednostavan, brz i fin recept koji ću kao domaćica večeri poslužiti dragim ljudima. Bonus je bio da otkrijem nešto što im dosad nisam pripremala i da ih u općoj žurbi života ipak malo iznenadim. I tako sam naletila na sada već tko zna kojem gastro blogu na recept za panzanella salatu – ili barem njenu varijaciju na temu. Vjerujte mi na riječ da nam se ova salata, koja je inače tradicionalna u Italiji, otad nije skinula s liste omiljenih ljetnih recepata – i čak nam ni ne trebaju gosti kao povod da ju stalno iznova pripremamo kod kuće.
Panzanella salata
Panzanella je tradicionalna toskanska salata koja se priprema od posušenih šnita kruha, paradajza, luka, krastavaca, svježeg bosiljka, maslinovog ulja i octa. Ova salata je prepoznatljiva po svom rustikalnom i osvježavajućem okusu, te je popularan izbor za jelo u ljetnim mjesecima. Tradicionalno, ova salata je bila način iskorištavanja starih komada kruha, osiguravajući tako da se ništa ne baci. Danas se ona često poslužuje kao lagani obrok u toplim ljetnim danima, koji predstavlja malo tradicije i puno specifičnih okusa i mirisa Italije.
Guardian u jednom svojem članku ističe da, kao i kod drugih seljačkih jela rođenih iz nužde, od Firence do Rima postoje beskonačne varijante ove salate, no jedna stvar je konstanta: teški seoski kruh star barem jedan dan. Pripremljena na tradicionalan način, panzanella salata počinje upravo sa starim kruhom namočenim u vodu oko 15-ak minuta, koji se zatim ocijedi, izreže ili ručno izmrvi, pa se pomiješa s povrćem (sezonskim; zrele rajčice ovdje potpuno dolaze do izražaja) i začinjava ekstra djevičanskim maslinovim uljem i vinskim octom.
Moja varijanta – ili barem ona koju sam svojedobno pronašla na internetu – je ipak drugačija i nešto bogatija sastojcima. U njoj se spajaju domaće napravljeni krutoni, hrskava i blago slatkasta salata romana, cherry rajčice, pržena panceta, loptice mozzarelle (znala sam koristiti i klasičnu mozzarellu ili natrganu burratu) i ploške zrele BRESKVE. Da, breskve. Šlag na kraju, listići bosiljka i dresing s medom, octom i češnjakom! Krajnji rezultat je salata koja je lagana, osvježavajuća, a opet neočekivana zahvaljujući igri slanog, slatkog, kiselog… Ma svega pomalo. U nastavku vas vodim kroz recept.
Što će vam biti potrebno?
Za salatu:
- Glavica salate romane
- Dvije šnite i ne potpuno svježeg kruha (osobno preferiram sourdough jer daje najrahlije krutonse)
- 150 grama Cherry rajčica
- Dvije šnite slanine
- Pakiranje mini mozzarelle ili jedna burrata
- Dvije zrele breskve
- Listići bosiljka
*Količine naravno ovise za koliko osoba pripremate salatu, ovo je moj normativ za salatu za dvije osobe
Za dresing:
- 3/4 manje šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice octa
- 2 žlice meda
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- Sol, crni papar
Priprema
Operite salatu i natrgajte ju na manje komade. Pustite da se malo prosuši. Zatim pripremite krutone, blago ih tretirajte maslinovim uljem i začinima po izboru (kod mene je uvijek origano u igri). Na pleh za pećnicu pobacajte lagano marinirane krutone i paralelno s njima stavite peći i par šnita slanine. Za svega nekoliko minuta sve će biti gotovo, pa obavezno pazite na pećnicu, pogotovo da vam krutoni ne izgore i ne postanu kameni – trebali bi zadržati još malo one mekane, rahle sredine, a izvana dobiti zlatnu hrskavu koricu. Očistite breskve, narežite ih na ploške. Operite rajčice, prerežite ih na polovice. Ocijedite mozzarellu ili burattu. Pripremite dresing.
Zatim kreće slaganje, najjednostavniji dio cijelog postupka. Prvo napravite podlogu od salate, na koju ćete zatim staviti sir, rajčice, krutone, izmrviti nad njome slaninu, staviti još breskve, dodati listiće bosiljka i naposljetku sve – ravnomjerno – zaliti dresingom. The end – uživajte, znam da hoćete :)!
FOTOGRAFIJE: Jamie Oliver, Eataly, Instagram