Antistres božićni shopping vodič
ISTRAŽI

Pasta nada: Najfinija jela s tjesteninom za koja vam treba najmanje sastojaka

18.07.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #tjestenina

Obožavamo praviti jela od tjestenine jer su (uglavnom) brzo gotova, jednostavno se pripremaju, a nevjerojatno su ukusna. Sigurno se i vama puno puta dogodilo da ste skuhali jelo od tjestenine, ali niste slijedili neki konkretan recept, već ste nadjev ili umak napravili onako po svom, od sastojaka koje ste pronašli u frižideru ili smočnici. Takva jela od tjestenine američki novinar Dwight Garner naziva Pasta nada.

Pojam Pasta nada u svijetu je poznatiji kao pantry pasta. Radi se zapravo o jelima od tjestenine koja pripremate od sastojaka koje već imate u svojoj kuhinji, a koja su u konačnici bolja i jeftinija od onih koja naručujete vani. Dwight Garner, američki novinar i dugogodišnji pisac i urednik The New York Timesa, piše da je frazu “pasta nada” prvi put čuo prije 30 godina od svog svekra, chefa Brucea LeFavoura, i njegove supruge, fotografkinje Faith Echtermeyer, koji su njome opisivali svoja last-minute jela od tjestenine. Unatoč tome što danas postoje deseci knjiga, tisuće članaka i mnoge web stranice posvećene izradi pantry paste, Garner od vremena kad je prvi put čuo za pasta nada – nikada to nije drugačije zvao.

Imena su važna, nastavlja Garner u svom članku. Riječ “nada” dolazi iz španjolskog i latinskog, a znači “ništa”. To je riječ koja podrazumijeva odricanje, a u ovom kontekstu puno bolje odzvanja, smatra autor. Ako ne računamo maslinovo ulje, najbolja pasta nada po Garneru ima dva glavna sastojka: parmezan i svježe začinsko bilje. Maslinovo ulje, parmezan i začinsko bilje glavni su sastojci svakog jela od tjestenine, a sami za sebe čine vrhunsku pasta nada. 

Pasta nada toliko je jednostavna da je ponekad prava poslastica napraviti dvije odjednom i poslužiti ih obje na tanjuru. U nastavku zato prenosimo dva omiljena Garnerova Pasta nada recepta.

Pasta nada s kaduljom i orasima

Garner kaže da je njegov dugogodišnji favorit Pasta nada s kaduljom i orasima. “Obično u hladnjaku uvijek imamo malu vrećicu kadulje. A ako nemamo, otrgnemo nekoliko svježih listova s biljke koju njeguje moja supruga Cree”, objašnjava Garner.

Za ovo pasta nada jelo potrebno je tostirati orahe u pećnici, a zatim ih grubo nasjeckati ili zdrobiti. Nasjeckajte i listove kadulje, skuhajte tjesteninu i to je to. Uz dobar baguette i salatu dobit ćete ukusnu večeru kojom ćete oduševiti goste, ako navrate nenajavljeno. 

Sastojci

  • Tjestenina
  • Sol
  • Maslinovo ulje
  • Orasi, tostirani i krupno nasjeckani
  • Listovi svježe kadulje, sitno nasjeckani
  • Svježe ribani parmezan

Priprema

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi dok ne omekša i prije nego je ocijedite, sačuvajte malo tekućine od kuhanja. Ocijeđenu tjesteninu prelijte maslinovim uljem i dodajte malo vode u kojoj se kuhala. Poslužite posuto orasima, kaduljom i izdašnom količinom parmezana. 

Puttanesca Pasta Nada

Pasta Puttanesca je klasično talijansko jelo koje se brzo i jednostavno priprema pa je savršeno polazište za improvizacije i razne varijacije. Umjesto da koristite svaki od klasičnih sastojaka za puttanescu – inćune, kapare, crne masline, češnjak i rajčice – Garner savjetuje da probate samo s crnim maslinama i inćunima. Ili možete staviti samo sitno nasjeckani češnjak i nekoliko kapara. Ili pak tunu iz konzerve i rajčice. 

Sastojci

  • Tjestenina
  • Sol
  • Bilo koja kombinacija inćuna, kapara, tune, crnih maslina, češnjaka i rajčica
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar
  • Bilo koja kombinacija svježeg začinskog bilja, poput bosiljka, peršina, kadulje ili origana
  • Svježe ribani parmezan

Priprema

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Umjesto svih sastojaka za puttanescu, upotrijebite samo dva (npr. crne masline i inćune, češnjak i kapare ili tunu i rajčice). Ovi okusi vape za testiranjem u varijacijama. Sastojke po izboru zagrijte na maslinovom ulju i ulijte kuhanu tjesteninu i malo vode u kojoj se kuhala. Začinite solju i paprom te pospite začinskim biljem i parmezanom.

FOTOGRAFIJE: Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5