Krenuti u portagu za najboljim pastel de nata u Lisabonu je prava kremasta avantura koja mami okusne pupoljke. Ovaj fini desert sa zlatnom koricom i raskošnim nadjevom odvest će vas na kulturno putovanje bogatim kulinarskim krajolikom Portugala. Pastel de nata najpoznatiji je lisabonski kolač koji ćete pronaći u gotovo svakoj pekarnici, slastičarnici i kafiću, a u nastavku smo izdvojili neke gastro adrese koje vrijedi posjetiti u potrazi za onim najboljim.
Što je pastel de nata?
Pastel de nata je najpoznatiji portugalski desert, a radi se o kolaču s hrskavim tijestom ispunjenim bogatom kremom od jaja, lagano zapečenom na vrhu za dašak karamelizacije. Njegovo savršenstvo leži u ravnoteži teksture i okusa – zlatna, hrskava vanjska strana susreće se s glatkom, slatkom unutrašnjosti.
Vrhunski pastel de nata trebao bi ostaviti trag maslaca na vašim prstima, s kremom koja će lagano podrhtavati sugerirajući mekan zalogaj. Njegova se izvrsnost često ocjenjuje po kontrastu između toplog, raskošnog punjenja i hladnog, prhkog tijesta.
Najbolji pastel de nata u Lisabonu
Na užurbanim ulicama Lisabona potraga za najboljim pastel de nata postaje avatura puna okusa, a svaka pekarnica i slastičarnica nastoji preuzeti tron svojim jedinstvenim pogledom na ovaj tradicionalni portugalski kolač. Gastro adrese koje je The Mediterranean Insider izdvojio kao one koje nude najbolji pastel de nata u Lisabonu donosimo u nastavku.
1. Manteigaria
Manteigaria je pekarnica poznata u Lisabonu po ovom popularnom kolaču, a posluje u nekadašnjoj prodavaonici maslaca. Open kitchen koncept omogućuje posjetiteljima da gledaju kako se pastéis de nata izrađuju, kombinirajući najbolje sastojke sa zanatskom vještinom.
Manteigaria pekarnice ćete pronaći na više lokacija po Lisabonu (jedna se nalazi u četvrti Chiado), a nude pastéis de nata svježe iz pećnice, uz legendarno zvonjenje zvona kojim se označava svaka nova serija. Iskustvo u Manteigariji nije samo uživanje u okusima; to je prozor u lisabonsku kulinarsku kulturu, zbog čega Manteigariju posjećuju svi koji traže autentične lokalne okuse.
2. Pastéis de Belém
Smješten u blizini samostana Jerónimos u lisabonskoj četvrti Belém, Pastéis de Belém je jedini koji nudi izvorni pastéis de belém, različit od sveprisutnog pastel de nata. Ova pekara uspjela je u tajnosti sačuvati stari recept iz 18. stoljeća koji su osmislili redovnici, a samo je nekoliko odabranih slastičarskih majstora upoznato s njegovim sastojcima koji uključuju žumanjke, mlijeko, šećer i vaniliju. Recept je ostao nepromijenjen do danas.
Pekarnica Pastéis de Belém dnevno napravi više od 20.000 ovih kolača, što je dokaz njihove trajne privlačnosti. Kroz velike kuhinjske prozore posjetitelji mogu svjedočiti procesu izrade slastica, spoju tradicije i kulinarskog umijeća. Iskustvo je suštinski lisabonsko, nudi okus povijesti sa svakim zalogajem posutim cimetom.
3. Fábrica da Nata
Fábrica da Nata otvorena je 2016. i brzo je postala nezaobilazna lokacija za ljubitelje pastel de nata. Smještena u povijesnoj zgradi, Fábrica da Nata nudi slavni portugalski desert s fokusom na tradicionalnu izradu i kvalitetne sastojke. Svako pecivo, sa svojom hrskavom koricom i kremastim nadjevom, peče se pred očima gostiju, nudeći transparentno i privlačno iskustvo.
Osim na adresi Praça dos Restauradores 62-68, Fábricu da Nata možete pronaći na još dvije lokacije u Portugalu. Uz onaj klasičan, pastel de nata možete isprobati i u kombinaciji sa sladoledom, čašom vina ili s kremastim pastel de nata likerom.
4. Castro
Castro, koji potječe iz Porta, a kasnije se proširio na Lisabon, brzo se proslavio svojim visokokvalitetnim pastel de nata. Smješten u užurbanoj četvrti Chiado, Castro nudi poseban fokus na ovo kultno portugalsko pecivo. Krema za njihov pastel de nata priprema se 24 sata unaprijed, što je tehnika za koju vjeruju da poboljšava okus. Ova posvećenost kvaliteti i jednostavnosti stvorila je Castru istaknutu reputaciju među bezbrojnim lisabonskim pastelarijama.
5. Santo Antônio
Santo Antônio, smješten u srcu Lisabona, održava kulinarsku tradiciju svojim pastel de nata. Ova pekara, prožeta bogatom poviješću grada, spaja klasičnu arhitekturu sa suvremenim štihom, stvarajući primamljivu atmosferu. Svaki pastel de nata sastoji se od hrskavog peciva punjenog glatkom kremom koja osvaja nepce. U Santo Antôniju su posvećeni kvaliteti, a interijer, dizajniran kako bi odao počast lisabonskoj baštini, nadopunjuje gastronomsko iskustvo.
FOTOGRAFIJE: Castro, Manteigaria, Pastéis de Belém, Fábrica da Nata, Santo Antônio