Sjećam se da sam prije nekoliko godina, potencijalno je to čak bila karantena na početku pandemije, pretraživala website Jamieja Olivera u potrazi za novim idejama za ručak. Bližio se vikend i htjela sam nešto “brzo i bezbolno” za subotu, a opet malo inovativnije od standardnog repertoara na koji se oslanjam. Od tisuća recepata koje je Jamie dosad objavio na svojoj web stranici, izbor je pao na “Chicken & garlic bread kebabs”, jelo kojem sam se već toliko puta vratila, i to uvijek na subotu, koja nam je sama po sebi već godinama definicija za brzinski, relativno lagani ručak ususret konkretnijem nedjeljnom jelu.
Pileći kebab Jamieja Olivera
Proučavajući Jamiejev web, dio recepata me odbije u startu, samo iz razloga što mi pojedini sastojci koje koristi djeluju nedostupni na našem tržištu. NO, s ovim pilećim kebabom to nije slučaj. Sve komponente recepta lako su dobavljive u supermarketima i na placu, a kod recepta mi se svidjela ne samo lakoća i brzina pripreme, već i uvođenje jedne nove kombinacije okusa u našu kuhinju. Jelo ima onu aromatičnost češnjaka i ružmarina, slani dodir fete, slatkastu kiselost naranče… Zanimljiv spoj koji jako dobro funkcionira. Neću dalje duljiti, evo recepta!
Sastojci:
- 2 grančice svježeg ružmarina
- 2 češnja češnjaka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- kajenski papar
- 2 x 120 g pilećih prsa bez kože
- 2 deblje šnite integralnog kruha
- 8 svježih listova lovora
- 2 crvene naranče (upotrijebite obične naranče ako nije u sezoni)
- 100 g mladog špinata
- 1 limun
- 1 žlica balzamičnog octa
- 20 g feta sira
Metoda:
Ubrati ružmarin i usitniti ga u mužaru s prstohvatom morske soli. Ogulite i zgnječite češnjak, zatim umiješajte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, bijeli vinski ocat i veliki prstohvat kajenskog papra.
Nasjeckajte piletinu i kruh na komade od 2 cm, ubacite u zdjelu i dobro promiješajte s marinadom dok se ne ujednači.
Uzmite štapiće za ražnjiće ili čak i kraće drvene štapiće (bitno je da mogu stati u najveću neprijanjajuću tavu koju imate) i na njih nabadajte komadiće piletine i kruha, nasumično ubacujući u niz i lovorov list (moram priznati da lovorov list osobno najčešće izostavim).
Stavite tavu na srednje jaku vatru. Položite ražnjiće u tavu i pecite ih 4 do 5 minuta sa svake strane ili dok ne budu pečeni i porumene. Oliver mi je otkrio super trik: stavite poklopac i uteg na vrh tako da piletina ima stvarno lijep kontakt s tavom i postane super hrskava. Kod mene obično na vrh ražnjića ide jedan veliki tanjur – isto odradi super posao.
U međuvremenu ogulite naranče i narežite ih na kolutiće. Začinite špinat s malo limunovog soka i malo ulja, rasporedite ga po tanjuru, stavite gore naranče i pokapajte balzamicom. Dodajte ražnjiće, izmrvite preko cijelog tanjura fete i, kaže Jamie, poslužite s kriškama limuna, no ovaj korak isto izostavljam.
FOTOGRAFIJE: Jamie Oliver, privatno vlasništvo