Kroz našu novu temu, koju smo nazvali “Recept restorana”, ideja nam je približiti vam neke kultne klasike po kojima su određeni zagrebački restorani poznati. Riječ je o prepoznatljivim jelima ili jelima s potpisom koji su svojevrsni sinonim za taj restoran.
To su ona jela koja vam najčešće prva padnu na pamet pri spomenu određenog restorana, jela koja su uvijek na meniju i jela koja gosti naprosto obožavaju i uvijek im se iznova vraćaju.
Pohani picek iz Gostionice Ficlek prvi je klasik s kojim otvaramo temu. U čemu je njegova tajna te kako i mi kod kuće možemo ispeći pohance koji će baš svaki put ispasti savršeno mekani i sočni, donosimo u nastavku uz Ficlekov recept i neke vrijedne tips&tricks.
Gostionica Ficlek
Ako tražite restoran u Zagrebu u kojem ćete uživati u pravoj domaćoj hrani, odnosno kuhinji naših mama i baka, onda je Gostionica Ficlek mjesto na koje se vrijedi uputiti. Ova autentična zagrebačka gostionica, koja se simbolično nalazi ispod Dolca u blizini katedrale, mjesto je koje pruža cjelokupno gastro iskustvo svakom gostu. Od svog otvorenja prije tri i pol godine, Ficlek je kod domaćih gostiju prepoznat kao mjesto koje njeguje bogatstvo zagrebačke gastronomske tradicije.
Gosti se u Ficlek uvijek iznova vraćaju na još jedan tanjur omiljenih krpica sa zeljem, ajngemahtec, zagrebački odrezak, faširance, tafelšpic i ostale zagrebačke klasike. Tu se kuha domaća šunka i razvlači tijesto za domaće štrudle i štrukle, dolazi se na poznate deserte poput kaiseršmarna i šufnudli s orasima, nazdravlja se gemištom, a svako se jelo priprema od kvalitetnih domaćih i sezonskih namirnica.
Pohani picek iz Ficleka
S pravom možemo reći da je Ficlek u središte pozornosti vratio neka legendarna zagrebačka jela i da je, do njegovog otvaranja, baš takvo mjesto nedostajalo glavnom gradu. Dolaskom na ručak u ovu gostionicu osjećate se zaista kao da ste ušli u bakinu kuhinju. A u toj kuhinji jedan od kultnih klasika je omiljeni pohani picek koji je zaista fantastičan. Pa u čemu je njegova tajna?
Pohana piletina je jedno od onih jela koje gotovo svi obožavaju. Popularni pohanci su omiljeni ručak i velikima i malima, a najčešće ga jedemo uz pire krumpir, rizi bizi, pomfrit ili mlince. Priprema pohane piletine na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno. Od sastojaka vam, osim, naravno, piletine, trebaju jaja, brašno i krušne mrvice. Međutim, tajna savršenih pohanaca krije se u detaljima. Pa kako onda postići onaj sočni crispy efekt i mekanu teksturu mesa?
Da bismo odgovorili na to pitanje, obratili smo se ekipi iz Gostionice Ficlek koja je s nama podijelila recept za svoj pohani picek, uz neke tips&tricks kako da vam baš svaki put ispadne savršeno. Recept je u nastavku, a nama jedino što preostaje jest poželjeti vam dobar tek!
Recept: Ficlek pohani picek
Sastojci za dva serviranja:
- 500 g pilećeg zabatka
- 3 jaja (M)
- 50 g brašna
- 80 g krušnih mrvica
- sol
- ulje za fritezu
- limun
Postupak:
- Pažljivo odvojite zabatak od kosti i pripremite odreske od otprilike 100 g. Meso je potrebno malo posoliti s obje strane.
- U jednoj posudi umutite jaja, u drugu stavite oštro brašno, a u treću krušne mrvice.
- Meso najprije uvaljajte u brašno, potom pažljivo u jaja, a na kraju u krušne mrvice. Nemojte utiskivati mrvice, već pustite da se lagano zalijepe za meso.
- Zagrijte ulje na 170 stupnjeva i pržite otprilike sedam minuta.
- Izvadite piletinu iz ulja i položite je na kuhinjske ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće.
- Pustite da pohani picek odstoji par minuta na sobnoj temperaturi prije serviranja. Poslužite s kriškom limuna.
Savjeti:
Meso treba biti podjednake debljine kako bi se svi komadi ispekli ravnomjerno i u isto vrijeme.
Ako piceka ne planirate pohati isti dan, čuvajte ga u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi jedan ili najviše dva dana. Prije pohanja ga možete još jednom lagano umočiti u krušne mrvice, u slučaju da je dio otpao tijekom skladištenja.
FOTOGRAFIJE: Gostionica Ficlek