pohani picek, pohana piletina, Gostionica Ficlek, recept, pohancipohani picek, pohana piletina, Gostionica Ficlek, pohanci, recept

Recept restorana: Ficlek nam je otkrio kako nastaje najfiniji pohani picek

13.10.2023. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#Gostionica Ficlek | #recept restorana | #recepti

Kroz našu novu temu, koju smo nazvali “Recept restorana”, ideja nam je približiti vam neke kultne klasike po kojima su određeni zagrebački restorani poznati. Riječ je o prepoznatljivim jelima ili jelima s potpisom koji su svojevrsni sinonim za taj restoran.

To su ona jela koja vam najčešće prva padnu na pamet pri spomenu određenog restorana, jela koja su uvijek na meniju i jela koja gosti naprosto obožavaju i uvijek im se iznova vraćaju.

Pohani picek iz Gostionice Ficlek prvi je klasik s kojim otvaramo temu. U čemu je njegova tajna te kako i mi kod kuće možemo ispeći pohance koji će baš svaki put ispasti savršeno mekani i sočni, donosimo u nastavku uz Ficlekov recept i neke vrijedne tips&tricks.

pohani picek, Gostionica Ficlek, pohana piletina, pohanci, recept

Gostionica Ficlek

Ako tražite restoran u Zagrebu u kojem ćete uživati u pravoj domaćoj hrani, odnosno kuhinji naših mama i baka, onda je Gostionica Ficlek mjesto na koje se vrijedi uputiti. Ova autentična zagrebačka gostionica, koja se simbolično nalazi ispod Dolca u blizini katedrale, mjesto je koje pruža cjelokupno gastro iskustvo svakom gostu. Od svog otvorenja prije tri i pol godine, Ficlek je kod domaćih gostiju prepoznat kao mjesto koje njeguje bogatstvo zagrebačke gastronomske tradicije. 

Gosti se u Ficlek uvijek iznova vraćaju na još jedan tanjur omiljenih krpica sa zeljem, ajngemahtec, zagrebački odrezak, faširance, tafelšpic i ostale zagrebačke klasike. Tu se kuha domaća šunka i razvlači tijesto za domaće štrudle i štrukle, dolazi se na poznate deserte poput kaiseršmarna i šufnudli s orasima, nazdravlja se gemištom, a svako se jelo priprema od kvalitetnih domaćih i sezonskih namirnica.

pohani picek, Gostionica Ficlek, pohana piletina, pohanci, recept

Pohani picek iz Ficleka

S pravom možemo reći da je Ficlek u središte pozornosti vratio neka legendarna zagrebačka jela i da je, do njegovog otvaranja, baš takvo mjesto nedostajalo glavnom gradu. Dolaskom na ručak u ovu gostionicu osjećate se zaista kao da ste ušli u bakinu kuhinju. A u toj kuhinji jedan od kultnih klasika je omiljeni pohani picek koji je zaista fantastičan. Pa u čemu je njegova tajna? 

Pohana piletina je jedno od onih jela koje gotovo svi obožavaju. Popularni pohanci su omiljeni ručak i velikima i malima, a najčešće ga jedemo uz pire krumpir, rizi bizi, pomfrit ili mlince. Priprema pohane piletine na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno. Od sastojaka vam, osim, naravno, piletine, trebaju jaja, brašno i krušne mrvice. Međutim, tajna savršenih pohanaca krije se u detaljima. Pa kako onda postići onaj sočni crispy efekt i mekanu teksturu mesa?

Da bismo odgovorili na to pitanje, obratili smo se ekipi iz Gostionice Ficlek koja je s nama podijelila recept za svoj pohani picek, uz neke tips&tricks kako da vam baš svaki put ispadne savršeno. Recept je u nastavku, a nama jedino što preostaje jest poželjeti vam dobar tek! 

pohani picek, Gostionica Ficlek, pohana piletina, pohanci, recept

Recept: Ficlek pohani picek

Sastojci za dva serviranja:

  • 500 g pilećeg zabatka
  • 3 jaja (M)
  • 50 g brašna
  • 80 g krušnih mrvica
  • sol
  • ulje za fritezu
  • limun

Postupak:

  1. Pažljivo odvojite zabatak od kosti i pripremite odreske od otprilike 100 g. Meso je potrebno malo posoliti s obje strane.
  2. U jednoj posudi umutite jaja, u drugu stavite oštro brašno, a u treću krušne mrvice.
  3. Meso najprije uvaljajte u brašno, potom pažljivo u jaja, a na kraju u krušne mrvice. Nemojte utiskivati mrvice, već pustite da se lagano zalijepe za meso.
  4. Zagrijte ulje na 170 stupnjeva i pržite otprilike sedam minuta.
  5. Izvadite piletinu iz ulja i položite je na kuhinjske ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće.
  6. Pustite da pohani picek odstoji par minuta na sobnoj temperaturi prije serviranja. Poslužite s kriškom limuna.

Savjeti:

Meso treba biti podjednake debljine kako bi se svi komadi ispekli ravnomjerno i u isto vrijeme.

Ako piceka ne planirate pohati isti dan, čuvajte ga u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi jedan ili najviše dva dana. Prije pohanja ga možete još jednom lagano umočiti u krušne mrvice, u slučaju da je dio otpao tijekom skladištenja.

FOTOGRAFIJE: Gostionica Ficlek

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5