Pravi mali raj u kojem nastaje najpoznatiji božićni slatkiš

03.12.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#slastičarna

Stockholm možda nije prvo mjesto koje vam padne na pamet kada su u pitanju adventska putovanja po Europi, no oni koji ga posjećuju u božićno vrijeme svejedno će reći da su događanja ondje vrlo svečana i zabavna. A švedska metropola pruža mogućnost da prigrlimo i jedan od najvećih, ali najpodcjenjenijih izvoznih artikala Švedske: candy cane, odnosno šećerni štapić, koji se originalno zove polkagris. Izrađuje ga jedna šarmantna lokalna trgovina koja u božićno vrijeme izgleda kao pravi mali raj na zemlji za sve obožavatelje, ali i darivatelje slatkiša!

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

Advent u Stockholmu

Ovaj skandinavski grad poznat je po ABBA-i i ljetnom suncu koje traje gotovo cijelu noć. Ali zimi, reći će neki, to je pomalo zanemarena destinacija, pogotovo kada se stavi u usporedbu sa štandovima Christkindlesmarkta u Nürnbergu ili nevjerojatno fotogeničnim Adventom u Beču. Znamo gdje se mase ljudi slijevaju ususret Božiću, dok Stockholm ostaje relativno miran kada su turisti u pitanju.

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

Međutim, blagdansko vrijeme ovdje jednako je očaravajuće kao i kod južnih susjeda – sjetimo se dugih mračnih noći koje dopuštaju gradskim božićnim svjetlima da zasjaju (40 ulica diljem grada osvijetljeno je milijunima LED žarulja), božićnih sajmova prepunih ručno izrađenih svijeća i ukrasa za drvce te upečatljivih izloga s neobičnim prikazima tradicionalnih božićnih prizora zbog kojih bi se čak i njujorški Bergdorf Goodman mogao posramiti.

Polkagris, slastica poznata i kao candy cane

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

Advent u Stockholmu ujedno postaje i prilika za upoznavanje s polkagris, šećernim štapićem koji ima upravo švedsko naslijeđe, a najbolje ga se može doživjeti u možda najbožićnijoj trgovini u Gamla Stan, Starom gradu u Stockholmu, gdje se candy cane svakodnevno ručno izrađuje pred očima znatiželjnih promatrača.

Gamla Stans Polkagriskokeri, ime je ove trgovine, koja nudi ultimativno ASMR iskustvo, dok artisan u zraku izvlači tijesto napravljeno od prokuhanog šećera, vode i octa, udarajući zatim njime o tvrdu drvenu površinu i modelirajući ga u oblik kakvim ga danas znamo. Dok su s jedne strane prizori očaravajući, mirisi isto nisu zanemarivi, jer slatki miris mente ispunjava zrak i nosnice okupljene publike.

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić
Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić
Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

Polkagris kao djelo prve švedske poduzetnice

Podrijetlo šećernog štapića je priča o tragediji i trijumfu – i prvoj švedskoj poduzetnici. Rođena 1824. godine, Amalia Eriksson ostala je siroče u dobi od 10 godina, kada je kolera usmrtila cijelu njezinu obitelj. Zbog toga joj naporan rad nije bio stran i morala je raditi kao sluškinja veći dio svoje mladosti kako bi se uzdržavala. Nakon što se udala, rodila je blizance, no jedno je mrtvorođeno, a tjedan dana nakon što je njezina preživjela kći došla na svijet, preminuo je i njezin suprug.

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

Amalia je počela peći kruh i pogrebne slatkiše kako bi uzdržavala svoju dvočlanu obitelj dok je živjela u Gränni, južno od Stockholma. Narodna predaja kaže da je Amalia, kad je njezina kći Ida bila prehlađena, odlučila dodati malo paprene metvice u manju količinu slatkiša i tako je rođen polkagris ili candy cane. Naposljetku je 1857. dobila licencu za proizvodnju i otvorila svoju pekarnicu u Gränni kao prva žena vlasnica poduzeća u Švedskoj.

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

“Ipak, šećerni štapići nisu uvijek bili oblikovani zakrivljeno na vrhu kao danas”, objašnjava Anna Ernemar, voditeljica trgovine Polkagriskokeri u starom gradu Stockholma i nastavlja: “Nekada su bili ravni, poput štapova.”

Druga lokalna legenda kaže da su stotine stanovnika Gränne, koji su početkom 20. stoljeća emigrirali u SAD, sa sobom ponijeli polkagris, a za Božić su ga počeli izrađivati u obliku slova J, za Isusa (Jesus).

“Onda ga je netko okrenuo naopako da visi na božićnom drvcu i postao je candy cane”, kaže Ernemar.

Moglo bi se reći da je Ernemar poput moderne Amalije Eriksson. Podrijetlom iz Gränne, gdje je polkagris sada glavna industrija, cijeli je život radila u proizvodnji slatkiša: „Ako odrastete u Gränni, vaš prvi ljetni posao je pakiranje slatkiša. Dakle, kad sam imala 13 ili 14 godina i htjela sam raditi nešto tijekom ljetnih praznika, počela sam raditi u jednoj ovakvoj proizvodnji i nikad nisam prestala.”

Nakon što je radila u slastičarnicama u Gränni, preselila se u Stockholm kako bi proizvodni proces približila masama, dopuštajući posjetiteljima da dođu i gledaju, ili čak probaju.

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

Gamla Stans Polkagriskokeri je super šarmantna trgovina koja nudi polkagris, ali i ogroman asortiman brojnih drugih slatkiša. Gdje god se okrenete, ugledat ćete nešto slatko što rezultira zazubicama; karamele, bombonijere s pralinama, lizalice, pepermint bombone, čokolade i još mnogo toga.

Trgovina je odlično mjesto za zgrabiti vrećicu šarenih slatkiša i kušati jednu od najpoznatijih švedskih kreacija, ulazeći istovremeno u svijet tradicionalnih rukotvorina i slastica kakve su nekoć bile.

Polkagris, Stockholm, candy cane, šećerni štapić

FOTOGRAFIJE: Gamla Stans Polkagriskokeri

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5