putne torbe, torbe za putovanja, torbe za kratki put putne torbe, torbe za putovanja, torbe za kratki put

Umjesto kofera: Idealne torbe za vikend putovanja

26.01.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Putovanja
#putovanja | #torba

Nakon svakog kraćeg putovanja uvjerim se kako nisam fan klasičnih kofera kada je u pitanju weekend getaway ili city break. Umjesto njih, sve više gledam putne torbe koje mi se čine prostranije i praktičnije za putovanje od nekoliko dana. Ponuda torbi u kategoriji “travel and leisure” prilično je široka pa smo okupili one najbolje ocijenjene, neke dizajnerske klasike te putne torbe koje se mogu koristiti i svakodnevno, recimo prilikom odlaska na trening.

Na što pripaziti pri izboru putne torbe?

Osim što trebaju biti praktične za nošenje (tu se posebno ističu modeli kakve nude brendovi Patagonia i Fjällräven Kanken koji se mogu nositi i poput ruksaka), putne torbe trebaju biti i dovoljno prostrane da u njih stanu odjeća, kozmetika i par cipela. No, pritom treba pripaziti da nisu glomazne kako ne bi bile nespretne za nošenje ili da ne bismo za njih platili dodatnu naknadu prilikom putovanja avionom. Uvijek je dobrodošao i zaseban pretinac (ili više njih) kako bismo imali gdje spremiti prljavu odjeću, cipele ili možda laptop.

Zgodne savjete za izbor putne torbe pronašli smo kod brenda Von Baer. Izdvojili su par kriterija koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje:

  • veličinu
  • materijale
  • izdržljivost
  • detalji poput dodatnih džepova i čvrstih ručki

Prvi korak je pronalaženje prave veličine. Prije kupnje, preporučuje se razmisliti koje stvari inače nosimo sa sobom na kraće putovanje. Savjetuje se izabrati torbu koja ima dovoljno prostora čak i kada u nju stavimo sve svoje stvari kako bismo imali mjesta i ako ćemo nešto neplanirano poželjeti ubaciti u nju. Iduća stavka je materijal. U ponudi su najraširenije putne torbe izrađene od tkanine ili kože, no putujete li na lokacije s nepredvidljivim vremenskim uvjetima, dobra je ideja razmisliti o torbi izrađenoj od vodonepropusnih materijala koji će osigurati da odjeća i ostatak stvari ostanu suhi. Kojigod materijal odabrali, pravilno čišćenje i održavanje su nužni kako bi torba potrajala (i dobro izgledala).

Izdržljivost je ključna pa se investicija u kvalitetne putne torbe može gledati kao na vrstu smart shoppinga. Koštaju svakako više, no zato traju godinama i postaju pouzdani suputnik za svako putovanje. Kožni modeli uvijek su dobar izbor, a sve je više opcija koje kombiniraju različite materijale poput tkanine i najlona. Na kraju, ključ je uvijek u detaljima: neophodne su čvrste ručke, a vrijedi obratiti pozornost na pretince i džepove – i u torbi i izvan nje, kako bi stvari bile organizirane, a sitnice nadohvat ruke.

Putne torbe za weekend getaway ili city break

FOTOGRAFIJE: Instagram, Net a Porter, Farfetch, Herschel, Everlane, 4camping

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5