Banana bread smatra se jednim od najjednostavnijih i zbog toga mnogima najdražih recepata, koji savršeno funkcionira na bilo koji dan u tjednu ili godini, a nama se danas čini kao dobar izbor za uskrsni stol, ako ste u nedostatku vremena i niste još stigli elaborirati čime ćete se pogostiti u nadolazećim danima. Donosimo recept za banana bread koji će vam uspjeti iz prve.

Recept za banana bread
Stvar s banana kruhom vrlo je jednostavna i rekli bismo spontana. Kad god se nađemo u situaciji da imamo višak banana koje su počele tamniti i treba ih negdje potrošiti, u 99% tih slučajeva napravit ćemo upravo banana bread. Ovaj slatki kruh, kolač, odlično ide uz užurbani lifestyle, jer doista ne zahtijeva mnogo: ni vremena, ni sastojaka zbog kojih biste morali pohitati u dućan. Većinu njih, ako ne i sve, vjerojatno već imate kod kuće, pa sve što vam preostaje je baciti se na posao. Recept za banana bread, sastojke i postupak pripreme, čeka vas u nastavku.

Priprema je relativno brza i jednostavna, a kod banana kruha najviše nas oduševljava što od jedne štruce dobivamo jako puno. On se može jesti danima i ne gubi svježinu, pa nam je čest izbor za doručak, međubrok ili desert. Ovog Uskrsa imamo za vas novu ideju; hibrid banana breada i kuglofa. Nema neke velike filozofije, istu smjesu koju pripremate za duguljasti kalup možete uliti u kalup za kuglof i tako dobiti formu koja je vrlo popularna na uskrsnom stolu. Naše iskustvo pečenja: u rebrastom kalupu dužine 36 cm, širine 10 cm, visine 6 cm, smjesa je popunila cijelu visinu kalupa, dok je u standardnom kalupu za kuglof ona malo pobjegla preko ruba, pa je možete mrvicu manje staviti u kalup.
Recept za banana bread slijedi u nastavku!

Recept za banana bread – sastojci:
- 125 grama rastopljenog maslaca
- 240 grama šećera
- 2 jaja
- 4 banane
- 360 grama brašna
- 1 vanil šećer i malo tekuće arome vanilije
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica sode bikarbone
- Šaka oraha – po želji

Recept za banana bread – postupak:
Rastopljeni i prohlađeni maslac i šećer pomiješati mikserom do pjenastog. U tu smjesu umiješati pola male žličice soli, te jedno po jedno cijelo jaje. Nakon toga dodati vanil šećer i aromu vanilije i dalje miksati.
Prosijati brašno sa sodom bikarbonom, pa žlicu po žlicu dodavati smjesi od jaja.
Vilicom posebno zgnječiti banane i dodati prethodnoj masi te pomiješati mikserom ili špatulom. Mogu se dodati i sitno sjeckani orasi.
Dobro namastiti i pobrašniti kalup koji je odabran za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko sat vremena – je li gotovo, provjeriti možete čačkalicom kojom ćete probosti banana kruh – ako se na nju ništa nije ulovilo i nema tragova tijesta, vaš banana kruh je gotov!
FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels