Range Rover Sport - stvoren za dinamičnu vožnju
SAZNAJ VIŠE

Vjerujte nam na riječ: Recept za čokoladne cookiese uz koji više nećete tražiti druge ideje

04.10.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #desert

Kada temperature postanu jesenske i sve počne poprimati taj “cozy feeling” (što podrazumijeva čaj, dekicu i Gilmorice 😄), znam da je došlo vrijeme za moj omiljeni slatki comfort food – kekse! Chocolate chip cookies (ali i svaka druga varijanta ovih slasnih keksića) slastica su u kojoj stvarno uživam pa sam bila presretna kada je do mene došao recept za cookiese s kojim ispadnu savršeno

Jedini recept za cookiese od čokolade koji vam treba

Na proljeće sam u amsterdamskoj pekari Salvo probala vjerojatno najbolje cookiese ikad. Postavili su letvicu tako visoko da se ni ne trudim iskopirati ih kod kuće. No, recept za cookiese kojeg sam dosad napravila na desetke puta definitivno je second best, pa više ni ne tražim druge recepte za čokoladne keksiće – uvjerena sam da je ovo najbolje što mogu postići u kućnoj izradi. Svaki put kad naiđem na cookiese u ponudi, rado ih isprobam, no zaključak je obično isti: domaći su bolji. Iako nisam nikakva majstorica za deserte, ovaj recept je toliko dobar da bez puno truda uvijek ispadne savršeno.

Cookiesi o kojima govorim su izvana pomalo tvrdi, iznutra mekani i sočni. Zapravo, riječ s kojima ih je najbolje opisati je – chewy. Volim kada je tekstura keksa mekana i sočna, a ovaj recept za cookiese donosi upravo to. Sa mnom ga je podijelila prijateljica koja u keksima uživa jednako kao i ja, možda još i više. Recept za cookiese izvorno dolazi s Pinteresta i gotov je za čas, a ne zahtijeva nikakve posebne kulinarske vještine. Najviše vremena oduzima usitnjavanje čokolade, no ako se odlučite za čokoladne suze ili kapljice umjesto klasične čokolade, olakšat ćete si i taj dio.

Tips&tricks

Prije nego se bacim na recept za cookiese, želim naglasiti jedan ključni korak koji čini da keksići ispadaju savršeni – izvana lagano hrskavi, a iznutra sočni i mekani: stavite ih na rešetku nakon pečenja.

Kada ih izvadite iz pećnice, važno je prebaciti ih, zajedno s papirom za pečenje, na rešetku. Ovaj korak omogućava slobodnu cirkulaciju zraka i pomaže bržem i ravnomjernijem hlađenju. Ako keksi ostanu na plehu, donja strana može postati vlažna i gnjecava, što nije onaj “chewy” trenutak koji tražimo.

Rešetka je također bitna jer sprječava isušivanje. Na njoj se ne zadržava toplina koja bi mogla uzrokovati da keksi postanu suhi, a to je posebno važno ako se želite pridržavati uputa o dužini i temperaturi pečenja. Uz to, rešetka doprinosi savršenoj teksturi keksa, osiguravajući da se pravilno ohlade i ostanu ukusni.

U nastavku dijelim recept za cookiese, onako kako je izvorno napisan na Pinterestu. Međutim, osobno mi je ta varijanta preslatka, pa količine šećera – i bijelog i muscovado – smanjujem za čak polovicu. Keksi ostaju slatki, ali bih rekla da su sada idealni – savršeno uravnoteženi!

SASTOJCI ZA COOKIESE

  • 170 g višenamjenskog brašna
  • 96 g glatkog brašna
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 100 g muscovado tamnog smeđeg šećera
  • 50 g bijelog šećera
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba/gustina
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 200 g čokolade
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica arome vanilije
  • 113 g maslaca
prije pečenja
poslije pečenja

UPUTE ZA RECEPT ZA COOKIESE

  • U jednoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kukuruzni škrob i sol.
  • U drugoj zdjeli pomiješati jaja i bjelanjak, maslac (prethodno ga otopim) pa dodati šećer, vanilijin ekstrakt te zatim suhe sastojke iz prve zdjele.
  • Kada je smjesa formirana, dodati sitno nasjeckanu čokoladu i sve pomiješati.
  • Napraviti kuglice veličine po želji. Koristim žlicu za sladoled kako bi keksići bili veći jer mi se čini da su onda sočniji, no ukusni su i u manjoj varijanti. Na pleh za pečenje postaviti papir, a zatim ih postaviti tako da budu što viši, a nepravilniji. U pečenju će se spustiti i formirati oblik cookieja.
  • Peći na 120°, 10-12 minuta, ovisno o pećnici. Keksi će biti jako mekani kada ih se izvadi iz pećnice, no to je točno tekstura kakva treba biti.
  • Kada su cookiesi gotovi, prebaciti ih s pleha na rešetku, zajedno s papirom za pečenje, kako se ne bi pregrijali ili osušili.

Najbolji su, naravno, kada se jedu odmah nakon što se ohlade, no ukusni su i nekoliko dana nakon toga. Pohranjujem ih u limenu kutiju i držim na sobnoj temperaturi kako ne bi postali pretvrdi. Sastojci i priprema su jednostavni i brzi, pa su idealni kada imate želju za slatkim ili kada dođu gosti, a nemate ideju što pripremiti.

P.S. Kada sam ih pekla zadnji put, dodala sam i cvijet soli s čilijem po vrhu, što je stvorilo savršenu slatko-slanu kombinaciju.

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo, Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5