Vikend vještina: Zara Home pomaže nam ispeći prvi (i svaki idući) kruh

04.02.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#Zara Home | #kruh | #gastronomija

Raditi kruh je poput meditacije. Smanjite žurbu. Pustite vrijeme da prolazi. Usredotočite se na trenutno mjesto i vrijeme. Izrada kruha uključuje razumijevanje kvasa, posuda za pečenje kruha i sita. Znati da se sve mijenja ovisno o brašnu koje stoji u staklenim posudama, ovisno o pokretima valjka. Izrada kruha je i poznavanje procesa fermentacije i njegovog prezentiranja na stolu.

Zara Home, recept za domaći kruh

Kratak je ovo uvod u novu kolekciju ili bolje rečeno priču koju nam predstavlja Zara Home. Jer u slučaju ovog brenda, sve što predstave je odličan storytelling, koji više nema isključivu svrhu promocije proizvoda, već i cijelog jednog lifestylea. Ovog vikenda, brend nas poziva da naučimo novu vještinu, onu izrade kruha, koja istovremeno može imati terapeutski učinak, biti dobra antistres terapija u dinamičnom svakodnevnom životu, a i pretvoriti nas u do-it-yourself majstore koji će ovu osnovnu namirnicu odsad nadalje moći pripremati sami kod kuće.

Svi koji se u svoja 4 zida bave izradom kruha, znaju koliku radost može izazvati taj proces, naročito kada se posvjedoči finalnom rezultatu truda i rada koji je baš onakav kakav su i očekivali – ili još bolji. Zato nam je ovo predobra priča iz Zara Home radionice, u kojoj ćete pronaći ne samo artikle za izradu homemade kruha, već i recept za domaći kruh, kao i vizualnu inspiraciju na temu izrade kruha. Što još reći, osim da smo ozbiljno ogladnjeli samo gledajući ove fotografije!

Recept za domaći kruh

Sastojci

165 g. Kvasa (večer prije izmiješati 100 g brašna za kruh, 60 g vode, 6 g kvasca)

250 g. Brašna za kruh s visokim udjelom glutena

50 g. Integralnog pšeničnog brašna

285 g. Vode

8 g. Soli

0,5 g. Kvasca

Postupak

01 Pripremite kvas večer prije i pustite ga da fermentira najmanje 12 sati.

02 Sljedeći dan izmiješajte sve sastojke. Dobit ćete ljepljivo tijesto koje treba pustiti da se 15 minuta odmara u posudi pokrivenoj krpom. Nakon toga ne bi trebalo biti tako ljepljivo.

03 Mijesite 10 minuta dok ne dobijete jednolično tijesto. Neka tijesto fermentira 2 i pol do 3 sata (presavijte ga svakih sat vremena).

04 Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i napravite loptice lagano pritiskajući.

05 Nakon 20 minuta oblikujte izdužene kruhove od oko 40 cm dužine.

06 Uvaljajte ih u nabrašnjenu krpu i pustite da fermentiraju još jedan sat.

07 Na kraju kruhove premjestite na papir za pečenje. Nožem zarežite kruhove dva ili tri puta.

08 Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 ºC, samo s grijačem od dolje. Preporučujemo da na dno pećnice dodate zdjelu s vrućom vodom da se stvori vlaga.

09 Nakon 10 minuta izvadite zdjelu s vodom i ostavite kruhove još 35 minuta na 210 ºC s grijačima gore i dolje dok ne dobiju zlatnu boju.

10 Ostavite da se ohladi i spremni su za jelo!

FOTOGRAFIJE: Zara Home

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5