Raditi kruh je poput meditacije. Smanjite žurbu. Pustite vrijeme da prolazi. Usredotočite se na trenutno mjesto i vrijeme. Izrada kruha uključuje razumijevanje kvasa, posuda za pečenje kruha i sita. Znati da se sve mijenja ovisno o brašnu koje stoji u staklenim posudama, ovisno o pokretima valjka. Izrada kruha je i poznavanje procesa fermentacije i njegovog prezentiranja na stolu.

Kratak je ovo uvod u novu kolekciju ili bolje rečeno priču koju nam predstavlja Zara Home. Jer u slučaju ovog brenda, sve što predstave je odličan storytelling, koji više nema isključivu svrhu promocije proizvoda, već i cijelog jednog lifestylea. Ovog vikenda, brend nas poziva da naučimo novu vještinu, onu izrade kruha, koja istovremeno može imati terapeutski učinak, biti dobra antistres terapija u dinamičnom svakodnevnom životu, a i pretvoriti nas u do-it-yourself majstore koji će ovu osnovnu namirnicu odsad nadalje moći pripremati sami kod kuće.

Svi koji se u svoja 4 zida bave izradom kruha, znaju koliku radost može izazvati taj proces, naročito kada se posvjedoči finalnom rezultatu truda i rada koji je baš onakav kakav su i očekivali – ili još bolji. Zato nam je ovo predobra priča iz Zara Home radionice, u kojoj ćete pronaći ne samo artikle za izradu homemade kruha, već i recept za domaći kruh, kao i vizualnu inspiraciju na temu izrade kruha. Što još reći, osim da smo ozbiljno ogladnjeli samo gledajući ove fotografije!

Recept za domaći kruh
Sastojci
165 g. Kvasa (večer prije izmiješati 100 g brašna za kruh, 60 g vode, 6 g kvasca)
250 g. Brašna za kruh s visokim udjelom glutena
50 g. Integralnog pšeničnog brašna
285 g. Vode
8 g. Soli
0,5 g. Kvasca


Postupak
01 Pripremite kvas večer prije i pustite ga da fermentira najmanje 12 sati.
02 Sljedeći dan izmiješajte sve sastojke. Dobit ćete ljepljivo tijesto koje treba pustiti da se 15 minuta odmara u posudi pokrivenoj krpom. Nakon toga ne bi trebalo biti tako ljepljivo.
03 Mijesite 10 minuta dok ne dobijete jednolično tijesto. Neka tijesto fermentira 2 i pol do 3 sata (presavijte ga svakih sat vremena).
04 Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i napravite loptice lagano pritiskajući.
05 Nakon 20 minuta oblikujte izdužene kruhove od oko 40 cm dužine.
06 Uvaljajte ih u nabrašnjenu krpu i pustite da fermentiraju još jedan sat.
07 Na kraju kruhove premjestite na papir za pečenje. Nožem zarežite kruhove dva ili tri puta.
08 Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 ºC, samo s grijačem od dolje. Preporučujemo da na dno pećnice dodate zdjelu s vrućom vodom da se stvori vlaga.
09 Nakon 10 minuta izvadite zdjelu s vodom i ostavite kruhove još 35 minuta na 210 ºC s grijačima gore i dolje dok ne dobiju zlatnu boju.
10 Ostavite da se ohladi i spremni su za jelo!
Pribor za kiselo tijesto Sito za brašno Ručna pjenjača od čelika i drva Samostojeći mikser Smeg Čelična oštrica s drvenom drškom Čelična strugalica s drvenom drškom Čelična pjenjača s drvenom drškom Čelični rezač tijesta Čelične ukrasne šablone Navlake za zdjelu Pladanj za pećnicu za kruh Krpa za fermentaciju kruha Košarica za kruh Čelično pomagalo za posipanje Vrećica za kruh Vrećica za kruh
Galerija
FOTOGRAFIJE: Zara Home