Raditi kruh je poput meditacije. Smanjite žurbu. Pustite vrijeme da prolazi. Usredotočite se na trenutno mjesto i vrijeme. Izrada kruha uključuje razumijevanje kvasa, posuda za pečenje kruha i sita. Znati da se sve mijenja ovisno o brašnu koje stoji u staklenim posudama, ovisno o pokretima valjka. Izrada kruha je i poznavanje procesa fermentacije i njegovog prezentiranja na stolu.
Kratak je ovo uvod u novu kolekciju ili bolje rečeno priču koju nam predstavlja Zara Home. Jer u slučaju ovog brenda, sve što predstave je odličan storytelling, koji više nema isključivu svrhu promocije proizvoda, već i cijelog jednog lifestylea. Ovog vikenda, brend nas poziva da naučimo novu vještinu, onu izrade kruha, koja istovremeno može imati terapeutski učinak, biti dobra antistres terapija u dinamičnom svakodnevnom životu, a i pretvoriti nas u do-it-yourself majstore koji će ovu osnovnu namirnicu odsad nadalje moći pripremati sami kod kuće.
Svi koji se u svoja 4 zida bave izradom kruha, znaju koliku radost može izazvati taj proces, naročito kada se posvjedoči finalnom rezultatu truda i rada koji je baš onakav kakav su i očekivali – ili još bolji. Zato nam je ovo predobra priča iz Zara Home radionice, u kojoj ćete pronaći ne samo artikle za izradu homemade kruha, već i recept za domaći kruh, kao i vizualnu inspiraciju na temu izrade kruha. Što još reći, osim da smo ozbiljno ogladnjeli samo gledajući ove fotografije!
Recept za domaći kruh
Sastojci
165 g. Kvasa (večer prije izmiješati 100 g brašna za kruh, 60 g vode, 6 g kvasca)
250 g. Brašna za kruh s visokim udjelom glutena
50 g. Integralnog pšeničnog brašna
285 g. Vode
8 g. Soli
0,5 g. Kvasca
Postupak
01 Pripremite kvas večer prije i pustite ga da fermentira najmanje 12 sati.
02 Sljedeći dan izmiješajte sve sastojke. Dobit ćete ljepljivo tijesto koje treba pustiti da se 15 minuta odmara u posudi pokrivenoj krpom. Nakon toga ne bi trebalo biti tako ljepljivo.
03 Mijesite 10 minuta dok ne dobijete jednolično tijesto. Neka tijesto fermentira 2 i pol do 3 sata (presavijte ga svakih sat vremena).
04 Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i napravite loptice lagano pritiskajući.
05 Nakon 20 minuta oblikujte izdužene kruhove od oko 40 cm dužine.
06 Uvaljajte ih u nabrašnjenu krpu i pustite da fermentiraju još jedan sat.
07 Na kraju kruhove premjestite na papir za pečenje. Nožem zarežite kruhove dva ili tri puta.
08 Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 ºC, samo s grijačem od dolje. Preporučujemo da na dno pećnice dodate zdjelu s vrućom vodom da se stvori vlaga.
09 Nakon 10 minuta izvadite zdjelu s vodom i ostavite kruhove još 35 minuta na 210 ºC s grijačima gore i dolje dok ne dobiju zlatnu boju.
10 Ostavite da se ohladi i spremni su za jelo!
Galerija
FOTOGRAFIJE: Zara Home