Ljeto je sezona kada voće dolazi do izražaja u punom sjaju, a među sezonskim favoritima, breskve zauzimaju posebno mjesto. Sočne su, slatke, mirisne; volimo ih jesti kao voćku, ali i kombinirati kao jednu od namirnica u nizu slanih i slatkih recepata koji se lako uklapaju u jelovnik za toplije dane. Ako ovih dana razmišljate kako najbolje iskoristiti sezonsko voće, recepti s breskvama koje smo izdvojili mogu biti super gastro “vodič” jer smo izdvojili ponešto za svakog – od doručka preko slanih opcija do deserta.

Recepti s breskvama
Zrele breskve mogu se koristiti na niz načina, od jednostavnih ideja za doručak, preko brzog osvježavajućeg ljetnog ručka ili zakuske za goste, pa do raskošnih deserata za čiju pripremu ne treba izdvojiti sate i sate. Bilo da ih pečete, poslužujete svježe ili kombinirate s orašastim plodovima, breskve će svaki recept podići na višu razinu. Njihova prirodna slatkoća i sočnost savršeno će izbalansirati razne teksture i okuse pa ih se ne treba “bojati” kombinirati i s namirnicama koje nam možda i ne bi bile prvi izbor, no izvrsno funkcioniraju zajedno.
Kada su u pitanju recepti s breskvama, posebno volimo one koji spajaju jednostavnost pripreme s vizualnim i okusnim dojmom. Recepte, uglavnom, pronalazimo na društvenim mrežama – na nama dragim i poznatim adresama kao što su profili Janje Benić i Anje Maršić. S druge strane, recepti s breskvama pronađu i nas, kroz sugestije algoritma i pokažu se kao pun pogodak. Na ovaj su način do nas došli brojni recepti s breskvama koje vam danas preporučujemo, od sjajne varijante pečenih voćki, preko kombinacije u doručku, do breskvi kao nadjeva na bruschettama.

Svi recepti s breskvama koje smo izdvojili imaju dozu rustikalnosti i one ljetne ležernosti koju volimo. Osim što su iznimno ukusne i zadovolje nam poriv za slatkim, breskve su i nutritivno vrijedne jer su bogate vitaminima i vlaknima, što ih čini idealnim izborom za svakodnevne obroke. Zato ih vrijedi uvrstiti ne samo u deserte, već i doručke, međuobroke, pa čak i slana jela poput salata. Sezona traje kratko, a mi je želimo iskoristiti maksimalno pa smo na jedno mjesto stavili prijedloge za različite prigode i stupnjeve kulinarskog entuzijazma. Neki recepti s breskvama idealni su za brzi doručak, dok su drugi savršeni za vikend, kada imamo više vremena i želimo nešto posebno.
Recepti s breskvama – od doručka preko ručka do deserta
Pečene breskve
Kada su u pitanju recepti s breskvama, krećemo s onim najjednostavnijim, zbog kojeg mi nikad nije teško upaliti pećnicu ili zagrijati tavu. Pečene breskve mogu biti odličan međuobrok, doručak, desert, dodatak zobenima… Njihova čar leži u tome što zahtijevaju minimalno truda i, uz breskve, svega par sastojaka. Mirisne su, sočne i zahvalne za kombiniranje, pogotovo u trenucima kada poželimo nešto brzo, a posebno. Bilo da ih pečete na tavi ili u pećnici pa ih nadopunite medom i orašastim plodovima, ovi recepti s breskvama su mali gastro luksuz kojem se uvijek rado vraćamo. Budući da su nam pečene breskve iz pećnice, koje smo pronašli na profilu Janje Benić, najnovije otkriće, donosimo njihov način pripreme u nastavku.
- birajte zrelije breskve, ne one tvrde kako bi rezultat bio što sočniji
- narežite breskve na polovice ili četvrtine pa ih začinite cimetom i vanilijom u prahu
- na svaku breskvu stavite malu kockicu maslaca (ovaj korak možete i preskočiti)
- pecite breskve na 185 °C, 15-20 minuta
- izvadite breskve iz pećnice, odmah ih prelijte s medom i pustite da se kratko ohlade
- servirajte uz grčki jogurt i tostirane bademe
- za vegansku verziju koristite javorov sirup i jogurt od kokosa
Bowl za doručak
Razne varijante bowlova i overnight zobenih pahuljica idealan su doručak za sve one koji ujutro žele uštedjeti vrijeme i imati spreman obrok prije posla, ali pritom pojesti nešto konkretno i nutritivno. Kada pažljivo složimo sastojke, od baze do dodataka, znamo da smo si pripremili obrok koji nas može držati sitima satima, bez potrebe za snackovima između. U sezoni breskvi, naš izbor logično pada na kombinacije koje uključuju ovo sočno voće, a brojni recepti s breskvama dolaze upravo s TikToka. Algoritam mi je sugerirao jedan koji me kupio kombinacijom sočnog voća i pistacije – i pogodio! Iako koristi dobro poznate sastojke, spojeni su na način koji je drugačiji i pritom nevjerojatno ukusan, idealan za ljeto.
Recept za bowl s breskvama
- breskva (narezana na kockice)
- 10 g nasjeckanih pistacija
- 1 žličica javorovog sirupa
- 25 g zobenih pahuljica
- 5 g chia sjemenki
- 120 g grčkog jogurta (po mogućnosti s 10 g proteina na 100 g)
- 100 ml mlijeka po izboru
Sve sastojke dodati u posudu/staklenku i pomiješati, a zatim ostaviti da stoje preko noći.
Panzanella salata
Jedan od recepata koji smo također oduševljeno podijelili u jednom od prošlih ljeta je panzanella, salata kao stvorena za vruće dane. Riječ je o tradicionalnoj toskanskoj salati koja je izvorno nastala kao način da se iskoristi stari kruh i spriječi bacanje hrane. I upravo u toj jednostavnosti leži njezina čar: komadi kruha koji su barem jedan dan odstajali postaju hrskavi krutoni koji upijaju sokove rajčica, maslinovog ulja i octa, stvarajući savršenu ljetnu harmoniju okusa. Iako klasična verzija uključuje rajčice, luk i bosiljak, danas postoje beskonačne varijante – s mozzarellom, breskvama, pa čak i pečenim povrćem… No ono što ih sve povezuje jest ta prepoznatljiva talijanska nota jednostavnosti, opuštenosti i dobrog okusa. Našu varijantu donosimo u nastavku.
Za salatu:
- glavica salate romane
- dvije šnite i ne potpuno svježeg kruha (sourdough daje najrahlije krutonse)
- 150 grama Cherry rajčica
- dvije šnite slanine
- pakiranje mini mozzarelle ili jedna burrata
- dvije zrele breskve
- listići bosiljka
*normativ za salatu za dvije osobe
Za dresing:
- sol, crni papar
- 3/4 manje šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice octa
- 2 žlice meda
- 1 čajna žličica Dijon senfa
Operite salatu i natrgajte ju na manje komade. Pustite da se malo prosuši.
Zatim pripremite krutone, blago ih tretirajte maslinovim uljem i začinima po izboru (npr. origano).
Na pleh za pećnicu pobacajte lagano marinirane krutone i paralelno s njima stavite peći i par šnita slanine. Za svega nekoliko minuta sve će biti gotovo, pa obavezno pazite na pećnicu, pogotovo da vam krutoni ne izgore i ne postanu kameni – trebali bi zadržati još malo one mekane, rahle sredine, a izvana dobiti zlatnu hrskavu koricu.
Očistite breskve, narežite ih na ploške.
Operite rajčice, prerežite ih na polovice.
Ocijedite mozzarellu ili burattu.
Pripremite dresing.
Zatim kreće slaganje, najjednostavniji dio cijelog postupka. Prvo napravite podlogu od salate, na koju ćete zatim staviti sir, rajčice, krutone, izmrviti nad njome slaninu, staviti još breskve, dodati listiće bosiljka i naposljetku sve ravnomjerno zaliti dresingom.
Bruschette s burratom, pršutom i nektarinama/breskvama
Volimo recepte Anje Maršić, autorice iza profila hungry_anja, jer su neki vrlo klasični, a u nekima uspije spojiti ono što je poznato s nečim pomalo neočekivanim. Bilo da koristi klasične sastojke u novom kontekstu ili se poigra namirnicama, njezini su recepti istovremeno jednostavni i savršeno složeni. Kod nje ćete pronaći savršeni comfort food za dane kada se želite počastiti, ali i ideje kojima možete bez puno kompliciranja oduševiti goste. Upravo zato njezini recepti često završavaju na našem popisu jela koje pripremamo ponovno i ponovno. Recepti s breskvama ne bi bili potpuni bez ovog savršenog jela, a u nastavku donosimo normativ za 10-12 bruschetta.
- 10-12 šnita ciabatte/baguettea/focaccie
- 1x pakiranje pršuta (Anja preporučuje onaj brenda Dobro)
- 2x burrata ili stracciatella
- 1 limun
- svježi bosiljak
- 1-2 sočne nektarine ili breskve
- kvalitetan balzamični ocat
- maslinovo ulje
- sol i papar
- češnjak
Pripremite burratu tako što ćete ju začiniti s malo soli, maslinovog i ribane korice limuna.
Premažite kruh s malo maslinovog pa tostirajte dok ne porumeni. Istrljajte svaku šnitu s češnjakom.
Namažite šnitu kremom od burrate, dodajte pola šnite pršuta, krišku ili dvije nektarine, svježi bosiljak pa polijte maslinovim, balzamičnim octom i dodajte malo svježe mljevenog papra.
“Naopaki” kolač s breskvama
Kad nam se jede nešto konkretnije slatko, a mirisno i domaće, te pritom imamo volje upaliti pećnicu, breskve rado koristimo u kolačima. One u sebi, uz sočnost i prirodnu slatkoću, nose i onu notu ljeta koju volimo prenijeti i na tanjur. Upravo zato ovaj “naopaki” kolač pripada onoj kategoriji recepata kojoj se vraćamo kada želimo nešto dojmljivo, a zapravo prilično jednostavno za pripremu. Kombinacija voća, karamelizirane komponente i mekanog biskvita idealna je za ljeto kada popodnevnu kavu želimo upotpuniti “nečim slatkim”. Ova je varijanta kolača ujedno i veganska, ali zahvaljujući sastojcima poput sojinog mlijeka, jabučnog octa i ulja, zadržava i teksturu i raskoš okusa.
- 2-3 breskve, narezane na kriške ili tanke ploške
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 250 ml sojinog mlijeka
- 2 žlice jabučnog octa
- 230 g brašna
- prašak za pecivo
- 1/2 žličice soda bikarbone
- 180 g bijelog, finog granuliranog šećera (Caster)
- 95 ml neutralnog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
U posudi pomiješajte sojino mlijeko i jabučni ocat te ostavite nekoliko minuta.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, bijeli šećer, ulje i vaniliju. Dodajte mješavinu mlijeka i octa te promiješajte kako biste dobili smjesu za biskvit.
Breskve narežite na tanke ploške.
U kalup za pečenje stavite papir za pečenje ili poprskajte stranice kalupa uljem.
Složite breskve u krug, tako da prekrijete dno kalupa bez praznina.
Na srednje jakoj vatri otopite smeđi šećer s malo vode kako biste dobili karamel – pazite da ne zagori.
Karamel prelijte preko breskvi, a zatim sve prelijte smjesom za biskvit.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 45–55 minuta – provjerite čačkalicom je li kolač pečen.
Kad je gotov, ostavite da se hladi 10-15 minuta, prođite nožem oko rubova i pažljivo preokrenite.
Crumble s breskvama
Sočno, začinjeno voće s jedne strane te hrskavi, bogati posip s druge strane – malo je jela koja su tako jednostavna, a tako bogata kao što je crumble. Funkcionira tijekom cijele godine s voćem koje je sezonsko pa ga, u sezoni breskvi, pripremamo upravo s tom ukusnom namirnicom. Tekstura, miris i kontrast između zapečenog vrha i meke baze čini ga posebnim. Breskve ovdje dolaze do izražaja jer postaju još slađe i aromatičnije. Kada se sve zajedno posluži još lagano toplo, uz kuglicu sladoleda ili žlicu grčkog jogurta, oduševljenje je zajamčeno. Prednost je što funkcionira i kada se ohladi – ako mu uspijete odolijeti i ostaviti nešto “za kasnije”. 🙂
Za voće:
- 6-7 breskvi, narezanih na šnite
- 3 žlice sitnog bijelog šećera
- 1 žlica svijetlog smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice vode
Za posip:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 50 g sitnog ili kristal šećera
- 30 g svijetlog smeđeg šećera
- prstohvat soli
U vatrostalnoj posudi pomiješajte breskve sa šećerom, malo vode i cimetom.
U drugoj posudi vršcima prstiju utrljajte brašno, maslac i šećer dok ne dobijete smjesu nalik krupnom pijesku s grudicama.
Tom smjesom ravnomjerno pospite voće.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 25–30 minuta, dok površina ne postane zlatna.
Ostavite da odstoji 15 minuta prije posluživanja pa poslužite samostalno, uz sladoled ili grčki jogurt.
FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels, Instagram, TikTok