Ljetna sezona je, bez konkurencije, moje najdraže doba godine u gastronomskom smislu, pogotovo kada su rajčice na vrhuncu. Nema ljepše kada se prereže domaća, zrela rajčica i već se po samom mirisu zna da je sezona u punom jeku. Sočne, mesnate, bogatog okusa i izraženog mirisa, takve rajčice ne trebaju nikakvu posebnu pripremu. Malo krupne soli i kap maslinovog ulja sasvim su dovoljni za savršeni ljetni zalogaj. Ipak, koliko god bile savršene same po sebi, recepti s rajčicom omogućuju beskrajno mnogo varijacija (i užitka). Sjajno se slažu s tjesteninom, kao dio sataraša, shakshuke ili sporo kuhane salse. Kada su u pitanju recepti s rajčicom, upravo ova namirnica donosi slatkoću, kiselinu i dubinu.

Recepti s rajčicom
U ljetnim danima kad želimo što manje vremena provesti kraj štednjaka, recepti s rajčicom dolaze kao naručeni. Uz dobru rajčicu, svaka tjestenina postaje posebno jelo; jednostavno, brzo i baš ukusno. Rajčica je jedna od onih namirnica koja može funkcionirati onako kako vam u tom trenu zatreba, bilo kao temelj ili dodatak: svježe narezana kao salata, pečena u pećnici s češnjakom ili kuhana u aromatičnom umaku, sigurno ćete se složiti da recepti s rajčicom baš nikada ne razočaraju.
Osim u glavnim jelima, rajčica je savršen izbor za predjela. Bruschette s rajčicama i bosiljkom, hladne juhe poput gazpacha, salate s burratom ili feta sirom… Sve su to recepti s rajčicom koji slave njenu sezonsku raskoš. Volimo ih pripremati kada dolaze gosti, ali i kada jednostavno želimo uživati u dobrom obroku sami. Rajčica se može prilagoditi svakom ukusu, bilo da više preferirate klasičnu mediteransku kuhinju ili lagano pikantne varijante. Nije ni čudo da su recepti s rajčicom tako omiljeni i među profesionalcima i među onima koji amaterski uživaju u kuhanju.

Recepti s rajčicom koje pripremamo ovog ljeta
Tjestenina s tunom
U potrazi za jednostavnim jelima, koja su istovremeno uravnotežana, hranjiva i bogata, profil Emily English jedna mi je od prvih adresa. Na profilu se nalaze i recepti s rajčicom, a tjestenina od tune jedan je od favorita koji pokazuje kako jedna konzerva tune može postati temelj savršenog jela. Emily je poznata po promišljenom pristupu prehrani: fokusira se na jela koja tijelu daju ono što mu treba, ali pritom ne zanemaruje užitak. Ova pasta spaja proteine tune s mediteranskim sastojcima, uz dodatak bogatog umaka od rajčice koji je začinjen balzamičnim octom i svježim bosiljkom. Dodatni sloj okusa dolazi u obliku ‘herby feta’ posipa, mješavine feta sira, limuna i začinskog bilja, koja jelu daje svježinu i zaokružuje njegovu hranjivu vrijednost.
Sastojci (za 2 porcije)
- 1 konzerva tune u vodi (cca 120 g ocijeđene)
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, protisnuta
- prstohvat čili pahuljica
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 200 g slatkih cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 žlica kapara
- šaka kalamata maslina, prepolovljenih
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 300 g pasate
- 150 g tjestenine (sirova mjera)
- 1 žličica balzamičnog octa
- svježi bosiljak za posluživanje
Sastojci za feta posip
- 50 g feta sira
- šaka svježeg bosiljka
- šaka svježeg peršina
- naribana korica 1 limuna
- sok ¼ limuna
Priprema
Na malo maslinovog ulja pirjajte luk s prstohvatom soli 5–7 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili pahuljice te kratko popržite dok ne zamirišu.
Umiješajte crvenu papriku, cherry rajčice, kapare i masline. Kuhajte oko 5 minuta dok rajčice ne omekšaju i počnu se raspadati. Zatim dodajte koncentrat rajčice, promiješajte i kratko popržite da razvije okus.
Ulijte pasatu, dodajte ocijeđenu tunu i balzamični ocat. Posolite, popaprite i ostavite da krčka 10–15 minuta dok se umak ne zgusne. Pred kraj dodajte svježi bosiljak.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi do al dente. Sačuvajte malo vode od kuhanja prije nego je ocijedite.
Za posip, usitnite fetu zajedno s bosiljkom, peršinom, limunovom koricom i sokom – neka ostane zrnasto i svježe.
Pomiješajte tjesteninu s umakom, po potrebi dodajte malo vode od kuhanja. Podijelite u tanjure i obilno pospite aromatičnim feta posipom.
Shakshuka
Shakshuka je uvijek dobra ideja – bilo da trebate konkretan doručak, brzi ručak ili večeru, shakshuka je odgovor. Riječ je o jelu koje se priprema u jednoj tavi, s jajima kao glavnim sastojkom, kojima se dodaju paprike i rajčice. Uz jaja, rajčice su srce shakshuke jer mekano pirjane, s malo začina i dodatkom paprike, stvaraju savršeni umak u koji se stavljaju jaja. Osim što je aromatična i zasitna, shakshuka je i praktična: idealna je za iskoristiti rajčice koje su na izmaku, a okusom i dalje pune potencijala. Nije ni čudo da je ovo jelo steklo kultni status diljem svijeta, a mi ga pripremamo po receptu Yotama Ottolenghija kojeg donosimo u nastavku.
Sastojci (za 2-4 porcije)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice Pilpelchuma ili harissa paste
- 2 žličice koncentrata rajčice
- 2 velike crvene paprike, narezane na kockice od 0,5 cm (ukupno cca 300 g)
- 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličica mljevenog kumina
- 5 velikih, vrlo zrelih rajčica, nasjeckanih (ukupno cca 800 g; može i konzervirane)
- 6 srednjih jaja
- 120 g labneha ili gustog jogurta
- sol po ukusu
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte pilpelchumu ili harissu, koncentrat rajčice, papriku, češnjak, kumin i ¾ žličice soli.
Promiješajte i kuhajte na umjerenoj vatri oko 8 minuta dok paprika ne omekša.
Dodajte rajčice, lagano zakuhajte i nastavite kuhati još 10 minuta, dok se umak ne zgusne.
Kušajte i po potrebi dodatno začinite.
Napravite osam malih udubina u umaku. Pažljivo razbijte jaja i ulijte ih u udubine, pazeći da se žumanjci ne razliju.
Vilicom lagano promiješajte bjelanjke s umakom, ali ostavite žumanjke cijele.
Kuhajte na laganoj vatri 8–10 minuta, dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu tekući (možete poklopiti tavu kako biste ubrzali postupak).
Maknite s vatre, ostavite da odstoji dvije minute pa poslužite na tanjure uz žlicu labneha ili gustog jogurta.
Piletina u kremastom satarašu
Ako tražite ideju za vrlo jednostavno, a vrlo ukusno ljetno jelo, ovaj recept Anje Maršić je upravo to – domaći comfort food na najfiniji mogući način. Njezin je Instagram profil jedan od onih koje stalno vrtimo jer redovito donosi inspiraciju za jela koja su i vizualno primamljiva i prilično jednostavna za pripremu; uz poznate sastojke i bez nepotrebnih komplikacija. U ovom je slučaju riječ o piletini u kremastom satarašu: sočna piletina dodaje se u slatkasti umak od prodinstango luka, češnjaka, rajčice i paprike, sve skupa blendano do savršene glatkoće i posluženo uz kremasti pire krumpir. Zvuči kao savršen ljetni ručak, a Anjin recept slijedi u nastavku.
Sastojci (za 3-4 porcije)
- 2 veća luka
- 3-4 češnja češnjaka
- 650 g zrelih slatkih rajčica
- 200 g nasjeckane crvene paprike
- 1 do 1,5 žličica soli
- svježe mljeveni crni papar
- prstohvat pahuljica čilija (po želji)
- 3 žlice maslinovog ulja
- peršin
Priprema
Pirjajte luk s nekoliko prstohvata soli na maslinovom ulju 6–8 minuta dok ne omekša, zatim dodajte češnjak pa nasjeckane rajčice i crvenu papriku.
Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.
Maknite poklopac, po potrebi doradite začine i pustite da se umak reducira još 10 minuta.
Usitnite u glatki umak, dodajte pečenu piletinu zajedno sa sokovima od pečenja i poslužite uz pire krumpir, rižu ili palentu.
Bruschetta s rajčicama, mozzarellom i pršutom
Postoje jela kojima se uvijek vraćamo jer su jednostavna, brza i vrlo ukusna. Bruschetta u raznim varijantama jedno je od njih jer je idealna za ljetne dane kada kuhanje pada u drugi plan, a u prvom planu su odmor, druženja, svježi sastojci i opuštanje. Nije nimalo zahtjevna i traži tek nekoliko kriški dobrog kruha, zrele rajčice, češnjak, mozzarellu i pršut koji će stvoriti savršenu kombinaciju. Inspiraciju za ovu verziju smo pronašli među Zara Home receptima, a ova bruschetta miriše na more i sunce te savršeno funkcionira kao lagani ručak, večera ili predjelo.


Sastojci
- 1 baguette
- 1 mozzarella
- 10 cherry rajčica
- 3 kriške serrano pršuta
- 3 grančice ružmarina
- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka

Priprema
Prerežite baguette po dužini i natrljajte ga češnjakom. Dodajte mozzarellu narezanu na kockice i rajčicu na kriške.
Dodajte serrano pršut, malo maslinova ulja i ukrasite s malo ružmarina.
Gratinirajte u pećnici 15 minuta.
Humus s rajčicama
Kada želimo nešto brzo, ukusno i pomalo drugačije od uobičajenih grickalica ili plata, biramo humus s rajčicama po receptu koji omogućuje da pripremimo nešto svježe i efektno, a uz minimalan trud. Preporučujemo humus s dodatkom rajčice po receptu Deliciously Elle, odnosno autorice i poduzetnice Elle Mills, poznate po svojoj plant-based filozofiji kuhanja. Kremast humus, obogaćen aromom rajčica pripremljenih u pećnici, odličan je dodatak svakom stolu, bilo da ga poslužujete za večeru s prijateljima ili kao zalogaj uz čašu vina u dvoje. Ako nemate vremena za pripremu humusa, dobro će poslužiti i kupovna varijanta.
Sastojci za zapečene rajčice
- šaka cherry rajčica (oko 200 g), prepolovljenih
- malo maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka, narezana
- prstohvat morske soli i crnog papra
- šaka svježeg bosiljka
Sastojci za humus
- 1 limenka slanutka (400 g), ocijeđenog
- 1 češanj češnjaka, oguljen
- 100 ml maslinovog ulja
- sok 1 limuna
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žlica tahinija
- prstohvat soli
Priprema
Malo maslinovog ulja stavite u tavu na srednje jaku vatru. Kada se zagrije, dodajte rajčice i pržite ih pet minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i pržite 30 sekundi dok ne zamiriše.
Dok se rajčice hlade, pripremite humus. Stavite slanutak, češnjak, limunov sok, mljeveni kumin, tahini i maslinovo ulje u multipraktik. Miksajte dok ne postane glatko i kremasto, zatim dodajte soli po ukusu.
Poslužite u širokoj zdjeli, preko humusa stavite rajčice i posipajte svježim bosiljkom. Humus s rajčicama upotpunite svježim ili prepečenim kruhom.
Inače, ovaj recept jednako dobro funkcionira i s gotovim, kupovnim humusom.
FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels, Instagram, Zara Home







