Kada je riječ o ljetnim jelima koja poslužujemo na druženjima, kriteriji su vrlo jednostavni: želimo si olakšati život nečime što je brzo gotovo, jednostavno za pripremu, a u duhu sezone je i puno okusa. Rajčice i burrata dvije su namirnice bez kojih nam je ljeto nezamislivo i koje se redovito nalaze na našem ljetnom jelovniku. Kombinacija s hrskavim kruhom koji upija kremasti sir i sočne rajčice čini savršeno jelo ne samo za ljetna druženja, već i za lagani ručak ili večeru u vrućim ljetnim danima.
Sendviči s burratom i cherry rajčicama
Ova verzija klasičnog caprese sendviča iz firentinske enoteke Casa del Vino dobila je upgrade s burratom, omiljenim svježim talijanskim sirom. Njena mekana, kremasta unutrašnjost koja curi iz čvrstog omotača od sira savršen je dodatak svježim salatama, tjesteninama, ali i ovakvim sendvičima koji osvajaju na prvi griz. Hrskavi kruh lagano drži natrganu burratu i rajčice na mjestu, no čak i ako vam sve s njega padne, ovaj je sendvič pravi ljetni užitak. Rajčice je najbolje ostaviti u marinadi preko noći, a sutradan ćete ove ukusne sendviče složiti u svega nekoliko minuta. U nastavku vas vodimo kroz recept.
Sastojci
Količinu sastojaka prilagodite svom ukusu i broju sendviča koje želite napraviti. Za 4 sendviča bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- otprilike 500-600 g cherry rajčica prepolovljenih na pola
- Maslinovo ulje
- Balzamični ocat
- 1 žlica kapara
- 10 fileta inćuna u ulju, sitno nasjeckanih (2 žlice)
- Mljevene čili papričice
- Sol i papar
- 1 burrata
- 4 šnite kruha
Priprema
Prvo pripremite rajčice i marinadu. U veliku zdjelu ubacite prepolovljene cherry rajčice, ulje, ocat, kapare, inćune, prstohvat mljevenih čili papričica te posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na radnoj plohi ukoliko ćete odmah posluživati sendviče ili u hladnjaku preko noći (najmanje 8 sati). Ako ste se odlučili za drugu opciju, prije posluživanja pustite da se rajčice malo zagriju na sobnoj temperaturi. U međuvremenu kruh prepecite u pećnici ili tosteru kako bi dobio hrskavost. Na svaku šnitu stavite malo mariniranih rajčica i natrganu burratu. Dodatno začinite solju, paprom i čili papričicama po ukusu i poslužite. Želimo vam dobar tek!
FOTOGRAFIJE: Unsplash+