Volite li vikendom “potegnuti” do Samobora, na kavu i kremšnite, ručak ili laganu šetnju, imamo prijedlog kako da taj izlet učinite još posebnijim. Samobor je već desetljećima jedno od omiljenih jednodnevnih odredišta Zagrepčana i svih koji traže bijeg od gradske vreve, no nedaleko od grada skriva se još jedno mjesto koje vrijedi posjetiti: Slavagora, ugostiteljski objekt obitelji Kuzmanović. Smještena desetak minuta vožnje iznad grada, ova terasa s pogledom, domaćom hranom i toplom atmosferom idealna je za opušteni vikend-ručak u prirodi.

Slavagora u Cerju Samoborskom
Nakon laganog đira po samoborskim ulicama, produžite uzbrdo, cestom okruženom gustim zelenilom i prirodom koja ima zen učinak. Uspon je kratak, a ako imate sreće, putem ćete možda ugledati i srne koje pretrčavaju preko ceste, što je prizor koji me podsjetio da smo nadomak prirodi, ali i nečem posebnom. Taj put vodi prema obiteljskom domaćinstvu Slavagora, mjestu koje na prvu osvaja lokacijom i pogledom, a zatim i onime zbog čega ćete se poželjeti vraćati: autentičnom hranom.
Radi se o jednom od onih restorana koji ne trebaju posebnu reklamu jer ih preporuka zadovoljnih gostiju prenosi dalje. Tako sam i ja došla do restorana, kroz jednu Instagram objavu, a kroz godine nam je Slavagora postala jedna od adresa kada želimo ležerno obilježiti neki događaj, podružiti se s prijateljima ili jednostavno uživati u ukusnoj, domaćoj hrani. Prednost je i to što se Slavagora nalazi na vrhu brijega na Samoborskom gorju pa je i temperatura nekoliko stupnjeva niža, ali i ugodnija, pogotovo u ljetnim danima.

Seosko obiteljsko gospodarstvo Slavagora nudi spoj prekrasnog pogleda i kuhinje koja ima nostalgičan okus djetinjstva i jela koja pripremaju bake. Na meniju su domaći klasici: bistre juhe i ona od gljiva, svježi sir i vrhnje, hrskavi “pohanci”, sočna pečena teletina, a za kraj – štrudle, palačinke i sladoled. Sva jela pripremaju se od svježih, lokalnih namirnica i poslužuju na prostranoj terasi s koje “puca” pogled na samoborske brežuljke. Ugodna atmosfera, blagi povjetarac i mirisi domaće kuhinje ovdje se spajaju u iskustvo zbog kojeg se često poželim vratiti.
Domaćin restorana je obitelj Kuzmanović, a Dom&Dizajn piše kako je njihova restoranska priča počela vrlo spontano. Nakon odlaska u mirovinu, roditelji su često provodili vrijeme u obiteljskoj vikendici, smještenoj pored današnje kleti s vinskim podrumom. Prijatelji su im često dolazili u posjet pa se rodila ideja o pokretanju ugostiteljskog objekta. Ispričali su kako su prvo kupili stari podrum, sagrađen prije više od 100 godina, a na njega je nadograđena klet u istom, tradicionalnom stilu.
Kada sam prvi put ručala u Slavagori, okusi su me odmah podsjetili na okuse kakve znaju pripremiti naše bake: bogate, pune, autohtone… I svojom sam usporedbom išla u pravom smjeru jer u Slavagori koriste bakine, prabakine i mamine recepte i kuhaju na starinski način. Kada sam u srpnju posljednji put posjetila ovo obiteljsko gospodarstvo, na meniju su nas dočekali klasici poput pohane piletine, pečene teletine, teletine s gljivama i patke. Tu su i posebni specijaliteti poput teletine u gljivama, lungića i punjenih medaljona, kao i raskošna teleća koljenica, dostupna uz prethodnu narudžbu.

Kao prilog možete birati između restanog krumpira, mlinca, njoka, riži-biži ili pomfrita, svaki s okusom koji potvrđuje da je priprema domaća. Za predjelo preporučujem sir i vrhnje, jednostavno, a preukusno, a na jelovniku su i domaći narezak te juhe (nećete pogriješiti s onom od gljiva). Ako nakon svega ostane mjesta za desert, izbor pada na štrudlu, palačinke ili sladoled. Posebno mi se svidjela ponuda pića u restoranu jer se osjeti da je naglasak na domaćoj pripremi. Ako niste fan industrijskih sokova i generičkih okusa, sigurno ćete uživati u ponudi. Moj je favorit sok od bazge, osvježavajuć, lagan i s nostalgičnim podsjetnikom na djetinjstvo.
Restoran radi subotom, nedjeljom i praznicima, u vrijeme ručka, pa je važno planirati dolazak unaprijed. Također, obavezna je rezervacija na broj +385 98 978 3204. Plaćanje je moguće isključivo gotovinom.
Adresa: Vincekov put 13, 10430, Cerje Samoborsko
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/vzoN8XJ6Mxv4fNUd7
FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo, Facebook OPG Slavagora










