TEKST: Antonela Bokan i Igor Ikač
Dragi kavoljupci,
nadamo se da ste mamurna novogodišnja jutra uspješno rješavali šalicom dobre kave i da ste spremni za novu godinu i nova zrna koja će vaše šalice ispuniti kavom po vašem guštu.
Danas pišemo o važnoj temi o kojoj se inače ne piše, rijetko kad javno priča, a vezana je uz specialty kavu i ugostiteljstvo općenito.
Što ako specialty kava nije toliko posebna
koliko se o tome govori?
U razgovoru s našim kupcima u blagdansko vrijeme uvidjeli smo kako se nekolicina ljudi “boji” kupiti specialty kavu jer ne znaju što točno ona je. Kao da se srame i ne znaju kako da pristupe tom “posebnom” svijetu kave, što da pitaju, a da ne ispadnu glupi i neznalice?
Društvo i društvene mreže nam nameću kako svi trebamo znati sve i kako specialty kavu piju samo osobe koje se duboko razumiju u kavu, što nije točno. Ljudima u glavi postoje određena pravila kako trebamo piti specialty kavu: bez mlijeka, nikako sa šećerom i sl.
Ne trebate znati okusne note u kavi kako bi uživali u njoj, uostalom sve je to subjektivno i stvar ukusa. Ne osjećamo svi, niti volimo iste note. Ako ste tek počeli piti specialty kavu nemojte se prilagođavati mišljenju “specialty ljudi” koji tvrde da je baš ta kava najbolja i da osjete marcipan ako vi to ne osjećate. Na taj način počinjete sumnjati radite li nešto krivo i je li taj proizvod uopće za vas, istovremeno gubeći svoj identitet, a s time i vaše okusne profile i ukuse.
Misija Karibu Kaaawe je približiti specialty kavu svima, ljudima koji kuhaju kavu doma i onima koji je vole piti vani, bez obzira na njihovo trenutno znanje.
Edukacija da, nametanje posebnosti ne. Za skuhati specialty kavu ne trebaju vam skupi espresso aparati i izvanredna tehnika, ona je dobra sama po sebi i možete je kuhati na koji god način želite i volite.
Budimo iskreni, jednostavno rečeno specialty kava je kava koja je kvalitetnija od komercijalne kave. To nije znanost ni filozofija, nego kvalitetan proizvod koji mogu konzumirati svi (ne samo oni koji znaju koliko je grama potrebno za savršeni espresso).
Danas kad je sve posebno, craft i specialty, važno je ljudima približiti ugostiteljstvo, jer ono je tu za naše goste, potrošače, a ne samo za određene skupine ljudi (one “posebnije” od drugih).
Nije nam važno hoće li našu kavu piti osoba koja prvi put pije kavu ili specialty coffee znalac. Važno je omogućiti ljudima koji vole i piju kavu ili je tek počinju piti i upoznavati se s njom, da se uz nju osjećaju zadovoljno, ugodno i opušteno. Da uživaju u dobroj kavi ne razmišljajući je li ona dolazi iz Indije ili Kolumbije, bez misli neznalica sam ako ne znam razliku.
Specialty kava nije bauk, ugostiteljstvo također
Hrvatskoj nedostaje objekata u kojima se može popiti dobra kava, običan sok i signature koktel u jednome. Nedavno sam na putovanju Portugalom posjetila koktel barove s osobom koja nije barmen i bilo je jako dosadno. Sterilna atmosfera u većini današnjih koktel i speakeasy barova odbija ljude koji nisu dio te zajednice, pa čak i nas koji jesmo. Naime, speakeasy barovi su nastali kao mjesta u kojima su se ljudi tajno zabavljali za vrijeme prohibicije i sigurno im nitko nije 10 minuta pričao o prženoj cikli u viskiju. Isto je i s kavom, nekoga ne zanima na kakvim se prostirkama naša kava pripremala za dalje, zanima ga gutljaj te kave, okus, doživljaj.
Ugostiteljstvo je branša koja ima dušu, koja ljude u ovo vrijeme iskrivljenih pogleda na svijet treba činiti sretnima, a ne ih plašiti, udaljavati i izopćavati iz zajednice.
Karibu Kaaawa će uvijek biti mjesto otvoreno za sva pitanja, u koje može doći tko god hoće, koja će u budućnosti imati udobne fotelje za uživati u šalici kave, a na to mjesto ćeš moći povesti i prijatelje s različitim željama. I doista nije važno da znaš koliko sekundi curi espresso koji si naručio. 🙂
Opusti se. Karibu Kaaawa! (Uživaj u kavi!)
Karibu Kaaawu naručiti možete putem web shopa, a tu je i zgodan vodič s osnovama o specialty kavi.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash