Split F Split M

The New York Times u misiji “36 sati u Splitu”

09.06.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Putovanja
#putovanja | #Split

Ovih je dana na The New York Timesu objavljen članak ’36 Hours – Split, Croatia’ u kojem autor Alex Crevar donosi ideje kako provesti vrijeme u ovom dalmatinskom gradu. Crevar je živio u Hrvatskoj i izvještavao o događajima 20 godina, a tekst o Splitu započinje rečenicom da se u njega lako zaljubiti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli New York Times Travel (@nytimestravel)

Otkako je Hrvatska ušla u Schengenski prostor Europske unije te usvojila euro kao službenu valutu, još je lakše očarati se poviješću, kaže Crevar i dodaje kako putnici koji posjete Split brzo otkriju da ova neformalna prijestolnica Dalmacije nije samo ‘muzejski primjerak’. Split je spoj chic primorskog grada na Jadranu, aktivnog arheološkog nalazišta i ponosnog lučkog grada. Spominje duge ručkove uz plodove mora, tradicije i običaje koji pokreću grad i njegove ljude te večeri ispunjene vinom. U članku je i izjava splitskog gradonačelnika Ivice Puljka:

Mi smo odlični domaćini. Ali naš glavni cilj je da Split ostane živo središte za naše građane.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @ljetoincroatia

Što NY Times Travel preporučuje u Splitu?

Prvi se prijedlozi odnose na neka ključna mjesta u Splitu – Rivu, Dioklecijanovu palaču,
Galeriju umjetnina i Galeriju Meštrović

  • Riva – od milja je opisuju kao ‘dnevni boravak Splita’, a šetalište uz more vrhunsko je mjesto za ispijanje kave i promatranje ljudi
  • Dioklecijanova palača – sagrađena između 295. i 305. godine za odlazećeg rimskog cara, čija struktura i dalje čini jezgru grada
  • Galerija umjetnina – smještena tik do Zlatnih vrata palače, prikazuje djela od 14. stoljeća na dalje
  • Galerija Meštrović – u prostranoj ljetnoj vili, koju je sagradio tridesetih godina prošlog stoljeća, slavi se rad kipara Ivana Meštrovića

Autor donosi i nekoliko prijedloga atrakcija i znamenitosti – AndAdventure za jedrenje, tvrđavu Klis, Arheološki muzej, plažu Bačvice koju opisuje kao vjerojatno najpoznatiju splitsku plažu, omiljenu među obiteljima i lokalcima. Tu je i Pazar kao svakodnevno odredište lokalnog stanovništva u potrazi za svježim voćem i povrćem te ribarnica, još jedno mjesto na koje se odlazak smatra dnevnim ili tjednim ritualom. Park Marjan opisuje kao odlično mjesto za dnevni getaway.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Marija Čamber 🌻 (@mariahs_chambers)

The New York Times: gdje jesti, što kupiti, gdje odsjesti?

Alex Crevar donosi kao preporuku popis desetak splitskih restorana: Dvor, Bar Sistema, Kruščić, Villa Spizza, Soul, Baraka BBQ & Brew Bar, Dujkin Dvor, Teraca Vidilica i gastro-doživljaj Chef’s Table.

Što se tiče trgovina i suvenirnica, The New York Times ističe tri: Nadalinu, čokolateriju smještenu unutar Dioklecijanove palače, zatim Uje Oil Bar s raznim hrvatskim delikatesama, uključujući maslinovo ulje, džem i vino. Zadnja se preporuka odnosi na Break Time, brend koji izrađuje nautičke narukvice.

Autor ističe tri smještaja: Heritage Hotel Antique Split, hotel Ambasador i Santa Lucia Heritage Hotel. Za kratkoročni najam, spominje se četvrt Varoš, vile na Bačvicama kao smještaj sa savršenim pristupom plaži i apartmane Toć udaljene pet minuta hoda od Rive.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivan Cosic (@cosicii)

Itinerar za 36 sati u Splitu

PETAK

18:00 – kupanje prije večere uz more

Autor preporučuje kupanje na Bačvicama, plaži na kojoj je, kako sam kaže, rođen picigin. Nakon plivanja, vrijeme je za 10-minutnu šetnju obalom do restorana Dvor, s čijeg jelovnika izdvaja canelon tunu, tuna carpaccio punjen foie grasom i čašu vugave, bijelog vina s otoka Visa. Ističe i janjeća rebra uz pečene krumpire i kremu od ružmarina.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Dvor (@dvor.split)

21:30 – shake it up!

Za Splićane, piše autor, alkohol obično podrazumijeva vino, rakiju ili pivo. Međutim, kaže kako je Bar Sistema počeo mijenjati tu sliku jer vlasnik Anteo Ivanišević, Splićanin koji je svoje iskustvo stekao u New Yorku i na Novom Zelandu, radi koktele nadahnute lokalnom kuhinjom. Preporučuje koktel Solstice, zatim travaricu te panoramski pogled za kraj večeri iz restorana Teraca Vidilica.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Teraca Vidilica (@teraca_vidilica)

SUBOTA

8:30 – buđenje s lokalcima

Dan je najbolje započeti šetnjom rivom, prepunom kafića, koja vrvi modno osviještenim lokalnim stanovništvom. Uz kavu, za početak dana preporučuje i odlazak na Pazar po svježe voće i povrće, a zatim u ribarnicu s jadranskim delicijama. Nakon kupovine, vrijeme je za Kruščić u čijoj ponudi izdvaja štrudlu s trešnjama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Kruščić Artisan Bakery (@kruscic_bakery)

10:00 – šetnja Dioklecijanovom palačom

Alex Crevar savjetuje razgledavanje uz vodiča, među kojima je jednog posebno istaknuo, povjesničara Dinu Ivančića. Kao highlighte među znamenitostima navodi egipatske sfinge, savršeno očuvane podzemne prostore, Jupiterov hram koji je kasnije pretvoren u krstionicu te pogled s vrha zvonika katedrale sv. Duje. Ivančić, čije znanje Crevar uspoređuje s enciklopedijskim, rekao je:

Lako je zaboraviti koliko je ovo sve nevjerojatno. Moramo se podsjetiti da živimo u jednom od najbolje očuvanih primjera rimske arhitekture na svijetu.

12:00 – ručak gdje lokalci jedu cijele godine

Lokalci znaju, kaže Crevar, pa je dobro birati restorane koji su otvoreni cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone. Jedno takvo mjesto je i Villa Spiza sa svježim sastojcima svaki dan, iz čije ponude izdvaja dagnje s vinom, češnjakom i maslinovim uljem, zatim čašu crnog vina, sporo kuhane goveđe obraze s njokima te čokoladnu tortu.

13:00 – šetnja hrvatskom i europskom umjetnošću

Za Galeriju umjetnina autor kaže da pruža odmor od živopisnog labirinta splitskih ulica. Zbirka donosi više od 5000 djela i obuhvaća hrvatske i druge europske umjetnike od 14. stoljeća do danas. Crevar ističe modernu umjetnost i suvremena djela koja uključuju i apstraktne slike Ede Murtića. Za kraj muzejske ture i povratak u gradsku gužvu, vrijeme je za odmor uz kavu na muzejskoj terasi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli GALERIJA UMJETNINA SPLIT (@galerija_umjetnina)

14:30 – ponesite dašak Splita doma

Preporuke za gastro-suvenire odnose se na čokolateriju Nadalinu i Uje Oil Bar, iz čije ponude izdvaja maslinovo ulje s Brača i pekmez od sušenih smokava. Tu je i atelje Break Time s narukvicama od nautičkog užeta, što može biti lijep podsjetnik na Split i odmor u ostatku godine.

15:30 – plovidba Jadranom

Kako bi posjetitelji bolje shvatili povijesni značaj mora za Split, ali i snimili nevjerojatne fotografije, autor preporučuje custom jedrenje s iskusnim lokalnim organizatorima putovanja, kao što je AndAdventure. Riječ je o vođenom putovanju s polaskom iz splitske luke koje uključuje i isprobavanje nekih delicija, kao što su vino, sir i pršut.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli &adventure (@andadventure)

19:30 – kuhajte s chefom

The New York Times poziva na upoznavanje povijesti i gostoljubivosti grada uz autoricu kuharica i licenciranu turističku vodičkinju te lokalnu kuharicu Jolandu Vitaljić, ujedno i organizatoricu Chef’s Table večera. Iskustva traju tri sata i kombiniraju gurmanski doživljaj i priče. Jolanda Vitaljić dijeli lokalne kulinarske tajne i priprema desetak jela s odabranim vinom i aperitivima. Jelovnik se prilagođava sudionicima, a najčešće uključuje domaću tjesteninu s gljivama i lokalnim biljem, tradicionalni sir u ovčjoj koži, pečenu bijelu ribu i kolač od naranče s rogačem i bademima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @chubbychicbyjolanda

22:30 – druženje uz glazbu i piće

Kao jedno od ‘skrivenih’ mjesta, autor ističe Soul, bistro i lounge s laganim zalogajima, večerima uz DJ-a i intimnom terasom, što je idealan prijelaz između večere i noćnog provoda. Nakon pošipa u Soulu, vrijeme je za Baraku BBQ i Brew Bar, gdje autor preporučuje američko pale ale pivo i uživanje uz rock i blues.

NEDJELJA

10:00 – istražite Galeriju Meštrović

Na južnoj strani Marjana, dvadesetak minuta hoda zapadno od središta Splita, nalazi se Meštrovićeva galerija, smještena u palači koju je izgradio sam kipar Ivan Meštrović. The New York Times piše kako je Meštrović vjerojatno najpoznatiji hrvatski umjetnik. Izgradnju vile, piše autor, završio je 1939., no Drugi svjetski rat prekinuo je njegov boravak na imanju, inače zamišljenom kao ljetnikovac i studio. Prostrane su sobe danas ispunjene skicama, pismima i nekim od najboljih djela ovog plodnog stvaratelja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Muzeji Ivana Meštrovića (@muzejiivanamestrovica)

12:00 – marenda i šetnja Marjanom

Dalmatinci, kaže autor, nisu ljudi koji doručkuju. Nakon jutarnjeg obavljenog posla, vrijeme je za obrok sličan brunchu, odnosno marendu. Crevar preporučuje Dujkin Dvor, konobu s terasom koja gleda na Matejušku, njezinu juhu od bakalara s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, vinom i rajčicom, koja se poslužuje s palentom. Nakon marende, vrijeme je za šetnju parkom Marjan.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli DUJKIN DVOR (@dujkindvor)

14:00 – još malo povijesti

Za širu perspektivu povijesti i razvoja Splita, autor savjetuje vožnju lokalnim autobusom do utvrde Klis, stratešku točku nazvanu ‘ključem Dalmacije’. Na putu natrag, ljubitelje povijesti oduševit će arheološko nalazište Salona, sarkofazi, mozaici i amfiteatar.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Unsplash (Nathanael Lim, Zhivko Dimitrov)

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5