TAMAN Artisan Chocolates predstavlja liniju Cacao Puro, fokusiranu na proizvode od vrhunskog kakaa. Uključuje Cacao Puro Essenza, prvi hrvatski topli napitak od 100% kakao mase kontroliranog podrijetla, te dva inovativna pića na bazi kakao ljuski, u ograničenim serijama, nastala kroz suradnje s dva vrhunska zanatska proizvođača: Cacao Puro Spirit, alkoholni liker s destilerijom RUKE te ograničeno izdanje craft piva sa Zmajskom pivovarom. Oba partnerstva naglašavaju održivost te izrazito autorski i zanatski pristup kakav gaje svi uključeni partneri.

Stiv Kahlina i Sanja Vladović, osnivači TAMAN Artisan Chocolates, najnagrađivanije i najinovativnije hrvatske manufakture čokolada, i dosad su se isticali na tržištu po studioznom i beskompromisnom pristupu radu s čokoladom, a s novom linijom Cacao Puro svoj fokus su usmjerili isključivo na čisti kakao razvijajući proizvode koji slave pravu prirodu kakaa.
Prvi hrvatski topli napitak od 100% kakao mase
Cacao Puro Essenza 100% kakao masa kontroliranog podrijetla za topli napitak – bez šećera, bez dodataka, bez kompromisa. Proizveden u Zagrebu, u manufakturi TAMAN Artisan Chocolates, Cacao Puro Essenza donosi bogato, autentično iskustvo koje slavi pravu prirodu kakaa porijeklom iz indonezijske regije Ransiki čiji su uzgajivači 2023. godine nagrađeni zlatnom medaljom na prestižnom natjecanju Cacao of Excellence.

“Naš je cilj oduvijek bio uzdići čokoladu iznad slatke poslastice te stvoriti vezu između potrošača i izvorne namirnice – kakaa. Cacao Puro Essenza je više od toplog napitka – to je priča o porijeklu, izvrsnosti i poštovanju prema baštini kakaa. Čisti, minimalno procesuiran kakao nudi iskustvo vođeno terroirom koje će, nadamo se, postaviti novi standard za tople napitke od kakaa i čokolade na hrvatskoj sceni”, rekla je Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade i suosnivačica TAMAN Artisan Chocolates.



Suradnje koje utemeljuju principe kružnog gospodarstva
Osim 100% čistog kakaa za topli napitak, linija Cacao Puro donosi i dva kolaborativna proizvoda fokusirana na iskorištavanje ljuski kakaa, nusproizvoda proizvodnje čokolade, čime su napravili dodatni korak u smjeru održivijeg poslovanja iskorištavajući sve dijelove kakao zrna.
“U procesu proizvodnje naših bean to bar čokolada rigorozno pristupamo uklanjanju ljuski kakaa kako bismo osigurali najvišu kvalitetu. Za razliku od mnogih proizvođača koji toleriraju ostatke ljuski, mi dajemo prioritet potpunom uklanjanju, što neizbježno rezultira gubitkom dijela kakaa. To je dosta nesretna situacija s obzirom na to da koristimo isključivo vrhunski kakao. Znajući da i same ljuske kakaa imaju vrijedna organoleptička svojstva, tražili smo održiv način kako kvalitetno iskoristiti ovaj nusproizvod. Rješenje smo našli u suradnjama s destilerijom RUKE i Zmajskom Pivovarom koji su svojim umijećem i kreativnošću izvukli i transformirali okuse iz ljuski kakaa, stvarajući nove, uzbudljive proizvode koji slave kakao, ali i zanatsku vještinu te stvaraju novu vrijednost”, kaže Stiv Kahlina, chocolate-maker i suosnivač TAMAN Artisan Chocolates.

Cacao Puro Spirit liker
Cacao Puro Spirit je craft liker (33% alkohola) nastao u suradnji s destilerijom RUKE, proizveden dvostrukim destiliranjem macerata ljuski i dijelova zrna kakaa s Filipina, iz regije Davao, poznate po vrhunskom kakau. Cacao Puro Spirit je bistro, jantarno piće sa složenom aromom pečenog kakaa, karamele i začina. To je sofisticirano, dobro uravnoteženo piće koje ističe bogatstvo kakaa regije Davao, savršeno za samostalno ispijanje ili u koktelima. Proizveden je u limitiranoj seriji od svega 260 boca dostupnih u slobodnoj maloprodaji.

“Na ovom likeru Sanja, Stiv i ja radili smo više od godinu dana. Cilj nam je bio iskoristiti ljusku zrna kakaa, koja od početka nije bila baš užitna – dovoljno je reći da je jedan od naših prototipa dobio nadimak ‘monkey feet’. No, nismo odustajali. Istraživali smo različite sorte kakaa i usavršavali tehnike destilacije s ciljem stvaranja pića koji će uhvatiti iskonski „duh“ okusa i aroma kakaa u kojima svi toliko uživamo. Nakon dvostruke maceracije i pažljive destilacije ljuski i dijelova kakaa, uspjeli smo dobiti destilat s predivnom aromom kakaa i karakteristikama vrhunske 80% čokolade. Ostalo je samo dodati minimalnu dozu šećera da bi ovo piće dobilo potrebnu ravnotežu i strastven karakter ozbiljnog likera”, ispričao je Luka Žuljević, osnivač destilerije RUKE.


Ransiki Temptation craft pivo
Ransiki Temptation – craft pivo treća je suradnja između prve hrvatske craft pivovare Zmajska pivovara i TAMAN Artisan chocolates. Ovo pivo proizvedeno je također koristeći ljuske i dijelove zrna kakaa porijeklom iz indonezijske regije Ransiki, koje je korišteno i za izradu Cacao Puro Essenza. Proizveden je u limitiranoj seriji od svega 900 limenki dostupnih u slobodnoj maloprodaji.
Ransiki Tamptation je Imperial Stout, guste teksture i visoke alkoholne snage (11%), s bogatom bazom kakaa i intenzivnim čokoladnim notama. Suptilne cvjetne i začinske arome iz kakao ljuski dodale su složenost i ravnotežu snažnim okusima. Dugotrajan završetak s notama orašastih plodova i drvenastih tonova ostavlja snažan, sofisticiran dojam, čineći ovo pivo posebnim doživljajem za ljubitelje slojevite i karakteristične Imperial Stout piva.

“Mi smo veliki zaljubljenici u Imperial Stout tip piva i trudimo se svake godine izbaciti novu inačicu. Proces proizvodnje je kompleksan i dugotrajan. Proizvodnja piva od 11% ABV je tehnički zahtjevna, od dizajniranja recepta, kuhanja piva pa do odležavanja. Kod dizajniranja recepture bitno je imati ideju što želimo dobiti u čaši, a onda kreće proces slaganja sirovina kako to dobiti. Pri kuhanju i fermentaciji piva mnogo toga može poći po zlu, pa je potrebna koncentracija i posvećenost proizvodu. Nakon fermentacije kreće odležavanje od nekoliko mjeseci gdje svakih nekoliko tjedana treba uzorkovati pivo kako bi pratili razvoj okusa. Na kraju, kada smo zadovoljni s pivom, ubacujemo kakaovac koji će zaokružiti cijelu priču i oplemeniti naš proizvod. Osobno, jako me vesele ovakvi projekti. Volim surađivati sa Stivom, zanimljivo mi je zaviriti u svijet kakaovca i naučiti o njihovim procesima proizvodnje. Kakaovac koji dobijemo je uvijek vrhunske kvalitete i savršeno nadopunjuje naš proizvod”, navodi Nenad Lalić, glavni pivar Zmajske pivovare.


Sezonska izdanja u ograničenim serijama
Osim novih proizvoda iz linije Cacao Puro, TAMAN Artisan Chocolates će nastaviti sezonu uvodeći novosti kroz mjesečna izdanja malih specijaliteta i čokolada ograničenih serija koje su kreirane za poslovne partnere i inače nisu dostupne u slobodnoj prodaji, potvrđujući i tako svoje vodstvo u autorskom pristupu i originalnosti.
FOTOGRAFIJE: Sanjin Kaštelan







