Slatki predah nakon posla: Dva jednostavna tarta (koja su nam uspjela iz prve)

23.05.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #tart

Premda se ponekad čini da je dana u kojima nakon posla nešto kuhamo, pečemo i čarobiramo po kuhinji manje no ikad, nekad se baš zaželimo do-it-yourself projekata uz koje ćemo pustiti mozak na pašu i usput napraviti nešto fino. Ako vas danas inspiriramo na slatki predah nakon posla, i ako se doista odlučite zasukati rukave u kuhinji, onda jedino što možemo je ostaviti vas s dva provjereno dobra recepta.

Kriteriji u našem slučaju su, kao i uvijek, brzo i jednostavno, a baš takva dva recepta svojevremeno smo pronašli na Zari Home. Srećom, uspjela su nam iz prve i oduševila nas činjenicom da većinu potrebnih sastojaka već imamo kod kuće. Sezona je tarta, pa su i recepti koje vam donosimo u nastavku orijentirani na ovu prhku slasticu: jednu s jagodama, a jednu s čokoladom i kavom. Uzmite miksere u ruke, krećemo!

Tart na starinski s jagodama

30 minuta | Jednostavno

tart s jagodama

Sastojci

Tijesto

  • 250 g poluintegralnog pšeničnog brašna
  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 160 g maslaca bez soli (vrlo hladnog)
  • 75 ml hladne vode

Nadjev

  • 500 g jagoda
  • 75 g mljevenih badema
  • 30 g smeđeg šećera

Priprema

Tijesto

  • U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer i sol).
  • Dodajte maslac narezan na kockice i mijesite prstima dok ne dobijete tijesto nalik crumbleu.
  • Dovršite prelijevanjem hladnom vodom, sjedinite sve, oblikujte u kuglu i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini.

Nadjev

  • U sredinu stavite mljevene bademe oblikujući krug. Ostavite oko 4 cm okolo da ga kasnije možete saviti.
  • Jagode narežite (na kriške ili polovice) i stavite na bademe. Pospite smeđim šećerom.
  • Preklopite tijesto preko jagoda, premažite maslacem i pecite 40 minuta.

Tart od čokolade i kave

20 minuta | Jednostavno

Sastojci

  • 5 velikih jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 170 g maslaca narezanog na kockice
  • 2 prstohvata soli
  • 1/2 žličice instant kave
  • 35 g brašna
  • 340 g tamne čokolade
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Premažite maslacem kalup promjera 23 cm. Otopite kockice maslaca i narezanu čokoladu u mikrovalnoj pećnici 3 – 4 minute, miješajući svake minute dok ne dobije vrlo glatku teksturu.
  • Pustite da se ohladi pa dodajte ekstrakt vanilije, kavu, prstohvat soli i polovicu šećera (75 g). Dodajte jedan po jedan žumanjak te brašno.
  • Istucite bjelanjke u čvrst snijeg s prstohvatom soli.
  • Kad se počnu pjeniti, postepeno dodajte ostatak šećera (75 g) i nastavite sve brže mutiti dok ne dobijete čvrstu i sjajnu meringu.
  • Dodajte 1/4 meringe u čokoladnu smjesu da se otopi, pa malo po malo dodajte ostatak, sjedinjujući smjesu.
  • Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici 40 minuta na 160°. Čačkalica bi trebala izaći vlažna.
  • Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim poslužite.

FOTOGRAFIJE: Zara Home

©2024 after5