Premda se ponekad čini da je dana u kojima nakon posla nešto kuhamo, pečemo i čarobiramo po kuhinji manje no ikad, nekad se baš zaželimo do-it-yourself projekata uz koje ćemo pustiti mozak na pašu i usput napraviti nešto fino. Ako vas danas inspiriramo na slatki predah nakon posla, i ako se doista odlučite zasukati rukave u kuhinji, onda jedino što možemo je ostaviti vas s dva provjereno dobra recepta.
Kriteriji u našem slučaju su, kao i uvijek, brzo i jednostavno, a baš takva dva recepta svojevremeno smo pronašli na Zari Home. Srećom, uspjela su nam iz prve i oduševila nas činjenicom da većinu potrebnih sastojaka već imamo kod kuće. Sezona je tarta, pa su i recepti koje vam donosimo u nastavku orijentirani na ovu prhku slasticu: jednu s jagodama, a jednu s čokoladom i kavom. Uzmite miksere u ruke, krećemo!
Tart na starinski s jagodama
30 minuta | Jednostavno
Sastojci
Tijesto
- 250 g poluintegralnog pšeničnog brašna
- 60 g smeđeg šećera
- 1 prstohvat soli
- 160 g maslaca bez soli (vrlo hladnog)
- 75 ml hladne vode
Nadjev
- 500 g jagoda
- 75 g mljevenih badema
- 30 g smeđeg šećera
Priprema
Tijesto
- U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer i sol).
- Dodajte maslac narezan na kockice i mijesite prstima dok ne dobijete tijesto nalik crumbleu.
- Dovršite prelijevanjem hladnom vodom, sjedinite sve, oblikujte u kuglu i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini.
Nadjev
- U sredinu stavite mljevene bademe oblikujući krug. Ostavite oko 4 cm okolo da ga kasnije možete saviti.
- Jagode narežite (na kriške ili polovice) i stavite na bademe. Pospite smeđim šećerom.
- Preklopite tijesto preko jagoda, premažite maslacem i pecite 40 minuta.
Tart od čokolade i kave
20 minuta | Jednostavno
Sastojci
- 5 velikih jaja
- 150 g šećera u prahu
- 170 g maslaca narezanog na kockice
- 2 prstohvata soli
- 1/2 žličice instant kave
- 35 g brašna
- 340 g tamne čokolade
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Premažite maslacem kalup promjera 23 cm. Otopite kockice maslaca i narezanu čokoladu u mikrovalnoj pećnici 3 – 4 minute, miješajući svake minute dok ne dobije vrlo glatku teksturu.
- Pustite da se ohladi pa dodajte ekstrakt vanilije, kavu, prstohvat soli i polovicu šećera (75 g). Dodajte jedan po jedan žumanjak te brašno.
- Istucite bjelanjke u čvrst snijeg s prstohvatom soli.
- Kad se počnu pjeniti, postepeno dodajte ostatak šećera (75 g) i nastavite sve brže mutiti dok ne dobijete čvrstu i sjajnu meringu.
- Dodajte 1/4 meringe u čokoladnu smjesu da se otopi, pa malo po malo dodajte ostatak, sjedinjujući smjesu.
- Izlijte u pripremljeni kalup i pecite u pećnici 40 minuta na 160°. Čačkalica bi trebala izaći vlažna.
- Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim poslužite.
FOTOGRAFIJE: Zara Home