„Taste: My Life Through Food“ – svijet treba više muškaraca poput Stanleyja Tuccija

28.11.2022. | AUTOR: Tena Razumović Žmara

Život iza 5 | Kultura | Gastronomija
#knjiga

Koliko god ga pratila na društvenim mrežama, zaljubljeno gledala u njegove Instagram postove i storyje kada priprema koktele ili sprema meni najdraže jelo ikada – spaghetti aglio, olio e peperoncino – Stanley Tucci ne prestaje iznenađivati!

Prilično sam naivno krenula u čitanje njegove knjige „Taste: My Life Through Food“. Naime, radi se o memoarima ovog slavnog glumca, koji su ne samo memoari, već se radi o knjizi koja će nadražiti sva vaša osjetila. Još ako su vam hrana i piće slaba točka, kako su i meni, Stanley Tucci i njegova knjiga postat će vam božanstvo i njegova sveta knjiga.

Svi koji ga znaju i/ili prate na društvenim mrežama znaju da ovaj glumac voli fino jesti i piti. Autor je dvije kuharice, domaćin je i voditelj dokumentarne serije gdje putuje Italijom, flertuje sa ženama koje spremaju tjesteninu (pardon paštu!), a postao je seks simbol i internetska senzacija kada ga je supruga snimila kako spravlja Negroni. No, njegovi memoari podižu ljestvicu njegove strasti ka hrani i piću na zavidnu razinu.

Iako u svojoj knjizi spominje regularne stvari koje bi bilo tko piše memoare spominjao; nekoliko zabavnih anegdota, nekoliko poznatih i slavnih lica začinjeno s uspomenama iz djetinjstva, Stanleyjeva knjiga je afrodizijak koji čitatelja uvodi u bogatstvo kulinarstva i gastronomije. I to čvrsto držeći za ruku!

Knjiga je lagana za čitanje, no ima dozu ironije koja nije karakteristična za američke autore, posebno glumce koji su napisali memoare i kuharicu u jednom. Čak i kada je išao na kemoterapiju 2017. godine jer su mu otkrili tumor na korijenu jezika, i kada se hranio kroz tubu, on te uspomene spominje kao nešto što se dogodilo, bilo je teško, važno i bitno, ali iza njega je. Ne bježi u karakterističnu američku patetiku, dapače! On to spominje kako bi dočarao koliko je žeđao za okusima, i to točno određenih jela da dok ga čitate osjećate te okuse u ustima, teksture na jeziku, miris u nosnicama i toplinu u trbuhu.

U memoarima Stanleyja Tuccija ne saznajemo mnogo o Stanleyju Tucciju, barem što se faktografije tiče i događanja u njegovom životu kroz povijest. Samo se kratko i površno dotakao svog djetinjstva, dva braka (prva supruga Kathryn preminula je od karcinoma 2009. godine, a druga supruga je Felicity Blunt, književna agentica, ona koja ga je snimila kako spravlja Negroni!) i … to je to.

Nema tu baš „mesa“, ali ima hrane i uživanja u njoj. No, saznajemo da Marcello Mastroianni pije Amaro i Fernet Branca pola – pola. Zvuči kao odličan digestiv. Fernet Brancu imam, sada treba još samo nabaviti Amaro. I sudeći po opisu, bez obzira na to što nisam ljubiteljica slatkih pića i Amaro mi je stvarno na dnu liste, nakon ove napisane anegdote svatko, pa i ja, će poželjeti isprobati upravo tu kombinaciju pića.

Mislim da svijetu treba više muškaraca poput Stanleyja Tuccija; oni koji se ozare i zaljubljeno gledaju svoju „bolju polovicu“ dok ona vadi repete u tanjur i oblizuje prste!

FOTOGRAFIJE: “Stanley Tucci: Searching for Italy”, “Taste: My Life Through Food

POVEZANI ČLANCI
©2023 after5